זיהום סביבתי חמור במפרץ אילת: במחקר חדש, שערכו חוקרים מאוניברסיטת תל אביב, התגלו שיירים של עשר תרופות נפוצות באלמוגים שנדגמו במים הרדודים ואפילו במים העמוקים. סולפמטוקסזול, אנטיביוטיקה המשמשת לדלקות בדרכי השתן והנשימה, נמצאה בלא פחות מ-93% מהאלמוגים שנדגמו.
המחקר המדאיג נערך בהובלת פרופ' נועה שנקר והדוקטורנטית גל נבון מבית הספר לזואולוגיה וממוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם המעבדה ההידרוכימית בראשות פרופ' דרור אבישר בבית הספר פורטר לסביבה ומדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל אביב. תוצאות המחקר התפרסמו בכתב העת Environmental Pollution.
4 צפייה בגלריה
אלמוגנית (Favites)
אלמוגנית (Favites)
אלמוגנית (Favites)
(צילום: אוניברסיטת תל אביב)
"לראשונה בעולם בדקנו שיירי תרופות באלמוגים בהיקף גדול", אמרה פרופ' שנקר. "דגמנו 96 אלמוגים משני סוגים של אלמוגי אבן במפרץ אילת - Acropora ו-Favites, במים רדודים בעומק של 12-5 מטרים ובמים עמוקים של 40-30 מטרים - שזה מעבר לגבולות הצלילה הספורטיבית. למרבה ההפתעה מצאנו שיירי תרופות בהיקף גדול גם באלמוגים העמוקים, שלרוב מצליחים לחמוק מזיהומים המשפיעים על האלמוגים הרדודים יותר".
החוקרות קיבלו מקופת חולים כללית רשימה של התרופות השכיחות בישראל. מבין 18 התרופות שנבחרו, עשר נמצאו באלמוגים, ולא היה אלמוג אחד שלא נמצאו בו תרופות כלל - בין אם במים הרדודים, בין אם בעמוקים. עשר התרופות שנמצאו בגוף האלמוגים שייכות לקטגוריות מגוונות: אנטיביוטיקה, תרופות נוגדות יתר לחץ דם, נוגדי טסיות, חוסמי תעלות סידן, משלשלים, מעכבי משאבות פרוטונים, סטטינים ונוגדי דיכאון.
4 צפייה בגלריה
שיטית (Acropora)
שיטית (Acropora)
שיטית (Acropora)
(צילום: אוניברסיטת תל אביב)
"מה זה שיירי תרופות בתוך אלמוגים? הרי האלמוג לא הלך לרופא וקיבל מרשם לאנטיביוטיקה", מבהירה פרופ' שנקר. "אלה תרופות שנטלו בני אדם, תרופות שתוכננו מראש לפעול על איזה רצפטור או מסלול ביולוגי - והן פועלות גם על חיות אחרות. מחקרים קודמים, שלנו ושל אחרים, הראו למשל כי אסטרוגן המצוי בגלולות למניעת היריון יוצר סממנים נקביים בדגים זכרים, ולכן פוגע ביכולת הרבייה של מינים מסוימים, שפרוזק גורם לאגרסיביות וללקיחת סיכונים בקרב סרטנים ושנוגדי דיכאון פוגעים בזיכרון ובכושר הלמידה של דיונונים - ואין סיבה להניח שהאלמוגים איכשהו חסינים מפני השפעות כאלה. לדוגמה, אם התרופות שלנו גורמות לבעיות בסנכרון הרבייה של האלמוגים - זאת בעיה שייקח המון זמן עד שנשים לב אליה, ואז כבר ייתכן שיהיה מאוחר מדי".
"אלמוגי אבן הם אלמוגים בוני שונית, והסוגים אותם בחרנו למחקר הם מהנפוצים במפרץ אילת". מוסיפה גל נבון. "שוניות אלמוגים הן קריטיות למגוון החיים בים. הן מספקות מזון, מחסה ואזורי רבייה למינים רבים, ותומכות בפרנסת בני האדם דרך דיג ותיירות. המערכת האקולוגית העדינה הזו נמצאת תחת לחץ כתוצאה מהשפעות שינויי האקלים, זיהום ודיג יתר. גילוי התרופות ברקמות האלמוגים מוסיף שכבת דאגה נוספת, ומצביע על כך שפעילות האדם מזהמת גם סביבות ימיות מרוחקות".
4 צפייה בגלריה
פרופ' נועה שנקר באחת מצלילות המחקר
פרופ' נועה שנקר באחת מצלילות המחקר
פרופ' נועה שנקר באחת מצלילות המחקר
(צילום: אוניברסיטת תל אביב)
4 צפייה בגלריה
גל נבון במהלך המחקר
גל נבון במהלך המחקר
גל נבון במהלך המחקר
(צילום: אוניברסיטת תל אביב)
"חשוב להבין שאלה תרופות מצילות חיים, ואין לנו כל כוונה להגיד למישהו להפחית את השימוש בהן", אומרת פרופ' שנקר. "אבל כן צריך לחשוב על שיטות טיהור שפכים שיטפלו בתרופות – וכן, כל אחד מאיתנו צריך להקפיד להשליך את התרופות הישנות באופן שאינו פוגע בסביבה. בסופו של דבר התרופות האלה חוזרות אלינו. אני מכירה אנשים שממש לא רוצים לקחת תרופות, אבל כשהם אוכלים דג - הם בעצם לא יודעים שהם אוכלים 'קוקטייל' של שיירי תרופות שהדג ספג מהסביבה".