התמונות שפורסמו אתמול (יום ג'), שאותן צילם טלסקופ החלל המתקדם ג'יימס ווב, עוררו עניין רב ברחבי העולם. מדובר בתמונות באיכות טובה בהרבה מהצילומים של טלסקופים אחרים בחלל. בין היתר פרסמה נאס"א תמונה של ערפילית שדרית, תמונה של צביר גלקסיות הנמצא כ-13 מיליארד שנות אור מכדור הארץ וגם ניתוח ספקטרוסקופי של הרכב האטמוספרה של כוכב הלכת Wasp-96b - שבאטמוספירה שלו זוהו מים.
בריאיון לאולפן ynet התייחס ד"ר דוד פולישוק ממכון ויצמן למדע לתמונות הראשונות שפורסמו והאיכות שלהן. "היתרון של ג'יימס ווב הוא שהוא נמצא בחלל, האטמוספירה שלנו לא מפריע לו", הוא הסביר. "המראה שלו היא ענקית והרזולוציה שלו נפלאה. אנחנו יכולים לראות פרטים שלא יכולנו לראות בעבר. אפשר לראות דברים שלא יכולנו למדוד כמו קצב יצירת כוכבים".
ד"ר פולישוק התייחס לשתי תמונות שפורסמו - האחת שבה נראה צביר גלקסיות, שנוצר כמה מאות מיליוני שנים אחרי המפץ הגדול והשנייה של כוכב לכת במערכת שמש אחרת. "לאור יש מהירות סופית, אפילו לירח שלנו - לוקח לאור להגיע שנייה אחת", הוא אמר. "אבל מהגלקסיות האלה לוקח מיליארדי שנים. בתמונה אחת - לוקח 13 מיליארד שנה וגיל היקום הוא 13.8 מיליארד שנה. בתמונה אחרת יש גם מדידה של גרף, שבו ניתן לראות את הרכב החומרים של כוכב לכת רחוק. אנחנו יכולים לזהות שם מים".
על כוכב הלכת Wasp-96 b, והניתוח שעשה הטלסקופ לנתונים, פירט ד"ר פולישוק: "לגבי המים – בכדור הארץ מים הם מה שמאפשר את קיומם של חיים, לכן אנחנו רוצים לזהות מים בכוכבי לכת אחרים. לא בהכרח במקומות שיש בהם מים – נמצא גם חיים. כוכב הלכת הספציפי שצולם נמצא קרוב מדי לשמש שלו, אבל בכוכבי לכת אחרים – אי שם - הטמפרטורות יהיו נוחות והמים נוזלים ואולי שם נוכל למצוא חיים אחרים. זה יעד שאפתני, שאולי אפשר יהיה להגיע אליו".
לדבריו, מדובר בצעד גדול למדע. "עכשיו יש לנו כלי שמאפשר לנו לעשות את החיפוש הזה, מקודם היכולות של טלסקופים אחרים – לא הייתה טובה מספיק", הוא אמר. "צריך טלסקופ מיוחד ואיכותי כדי לזהות את המחט בערמת השחת".
ד"ר פולישוק אמר מה עוד ג'יימס ווב ינסה למצוא בחלל: "כוכבי לכת של שמשות אחרות, איך נוצרו גלקסיות וכוכבים, מוות של כוכבים, כוכבים שנמצאים ליד חורים שחורים, יש חורים שחורים מסיביים. יש שלל דברים וג'יימס ווב יהיה טלסקופ נפלא לצפות בהם".
הוא הזכיר את הטלסקופ אולטראסט, שצפוי להיות הטלסקופ הישראלי הראשון בחלל. "גם במכון ויצמן מפתחים טלסקופ חלל עם שדה ראייה רחב עם נתונים ומדידות, אורך גל אחר. טלסקופ החלל שלנו יכול יהיה לספק מטרות לג'יימס ווב", אמר ד"ר פולישוק. "טלסקופ החלל שלנו ישוגר כנראה לחלל בתחילת 2025".