בכל שנה ב-12 באוגוסט חניוני הלילה בנגב מתמלאים בעשרות אלפי ישראלים שכבר התרגלו להגיע למדבר כדי לצפות במטר המטאורים היפה "פרסאידים". אבל בשונה משנים קודמות החניונים צפויים להיות השנה פנויים בהרבה. מי שבכל זאת ידרים במטרה לצפות במטר צפויה אכזבה. המחזה המרשים בו שובלי אש חוצים את השמיים על רקע שביל החלב לא יופיע.
הסיבה לכך קשורה בכלל לירח. השנה מתרחש צירוף מקרים בו שיאו של מטר המטאורים יקרה בלילה של ט"ו באב, בו הירח מלא. אורו של הירח צפוי להפריע ולהאיר את כיפת השמיים ולהאפיל באורו על אורם הקלוש של המטאורים.
מדוע מתרחש מטר מטאורים דווקא ב-12 באוגוסט?
רוב המטאורים הם גרגרי אבק שנמצאים בחלל, ואינם כפי שנהוג לכנות "כוכבים נופלים". כאשר כדור הארץ עובר בקרבתם הם נמשכים אליו במהירות בדומה לשואב אבק עצום. כתוצאה מהחיכוך של החלקיקים עם הגזים באטמוספירה הם מתחממים, נשרפים ומתפרקים - ולנו נותר ליהנות ממחזה מרהיב בו שובל של אש חוצה את כיפת השמיים.
מטאורים בודדים ניתן לראות בכל לילה ממקום חשוך, אך בתאריכים מסוימים לאורך השנה ניתן לראות בין עשרות למאות במהלך לילה אחד. זה קורה בזכות ענני אבק שממוקמים באזורים בחלל בתוך מסלול ההקפה של כדור הארץ סביב השמש, וכאשר כדור הארץ חולף בהם יופיע בשמיים מטר של מטאורים. אחד מהעננים האלו נמצא בנקודה בחלל שכדור הארץ עובר דרכה סביב ה-12 באוגוסט.
רוב ענני האבק הללו נוצרו מזנבות של "כוכבי שביט". שביטים הם גופים קטנים עשויים קרח ואבק המצויים רוב הזמן בקצה מערכת השמש. אך כאשר שביטים מתקרבים אליה במסלולם, הם מתחילים להתחמם. כתוצאה מכך הקרח נמס, מתאדה לגז, והאבק שהיה כלוא בתוכו מתרומם אף הוא מפניו של השביט - בדומה למשאית חול מלאה שנוסעת ללא כיסוי ויוצרת שובל מאחוריה. אם מסלול השביט גם חוצה את מסלול כדור הארץ, זנב האבק שנותר מאחור יהפוך יום אחד למטר של מטאורים.
ממרכזי ערים לא ניתן לראות שמיים חשוכים, וכפועל יוצא גם את הכוכבים. כדי לצפות בשמיים זרועי כוכבים, או מטאורים, צריך להרחיק אל מקום בו זיהום האור נמוך. בישראל הצפופה קשה למצוא מקומות חשוכים, אך דווקא בנגב והערבה נותרו עדיין מקומות בהם ניתן לראות שמיים זרועי כוכבים: מכתש ירוחם, הערבה התיכונה, הרי אילת וכמובן מכתש רמון שגם זכה להגדרה "שמורת אור כוכבים".
אך השנה גם מי שיגיע למדבר ב-12 באוגוסט ישים לב שאור הירח המלא יאיר את השמיים לכל אורך הלילה - אור שיסתיר את אורם של הכוכבים וכמובן של המטאורים. רק חבל שלמרות זאת כמה גופים תיירותיים ועסקיים מנסים לשווק תצפיות שמתיימרות לצפות במטר המטאורים, על אף שהשנה זה כמעט בלתי אפשרי. מדובר במצג שווא שעלול לגרום לאכזבה מרובה של המשתתפים ולהימנעות מאירועים אסטרונומיים מעניינים בעתיד.
מה כן אפשר לעשות הקיץ במדבר?
ואחרי כל זה, עדיין יש לא מעט סיבות טובות להגיע למדבר גם העונה. קודם כל צריך לזכור שאמנם שיא המטר מתרחש בליל ירח מלא, אך ניתן לראות מעט מטאורים בימים שלפני ובימים שאחרי ה-12 באוגוסט. בשבוע הראשון, או בשבועיים האחרונים של אוגוסט יהיו כמה שעות ללא ירח במהלך הלילה. אך למעשה אין צורך במטאורים כדי להתבונן ביופי עוצר הנשימה של שמי הלילה החשוכים ולהנות ממראה שביל החלב שחוצה את כיפת השמיים.
בנוסף, אמנם המדבר חם ביום, ולעיתים חם מאוד, אך בלילה המדבר הופך קריר ונעים - ואין כמו לצאת למסלול הליכה לילי כאשר הירח מלא. כמובן יש לשים לב שהמקום שבחרתם לטיול אינו שמורת טבע ומותר לטייל בו בלילה. אתם תתקשו להאמין עד כמה תוואי השטח מואר לחלוטין. מקומות מומלצים לטיול לאור ירח: נחל ברק, נחל חווארים, מכתש רמון, בורות לוץ, נחל פרס ומכתש ירוחם. ההנאה מובטחת.
ואם הגעתם עד לנגב בחופשת הקיץ תוכלו גם להצטרף לתצפית כוכבים של אחד מגופי האסטרונומיה המקצועיים ולחוות הדרכת שמיים מקצועית עם סיפורי קבוצות הכוכבים בכיפת השמיים, וטלסקופים שדרכם תראו רחוק אל תוך החלל העמוק והמרהיב.