טמפרטורת המים הגבוהה בינואר - מבלבלת ככל הנראה את בעלי החיים הימיים: אורן רוזנר, מדריך צלילה חופשית ומורה לביולוגיה בתיכון בהרדוף, תיעד התלהקות של מאות מחבטנים אפורים, בקוטר של כמטר וחצי, כמה מאות מטרים מחוף שכונת בת גלים בחיפה. ברשות הטבע והגנים אמרו כי מדובר בתופעה שלא אופיינית לתקופה זו של השנה, והיא קשורה בשינויי האקלים. צפו בתיעוד המדהים:
״שחינו כ-300 מטר מחוף בת גלים, בדרך לאתר הצלילה של הספינה הטורקית", שיחזר רוזנר. "הייתה ראות גרועה של 8-4 מטרים, ובכל זאת ינאי שצלל איתי זיהה לפתע מספר מחבטנים קרוב לקרקעית, בעומק של כ-5 מטרים. צללנו לכיוונם, וזיהינו להקה של עשרות מחבטנים, ואחריה עוד אחת ועוד אחת, וזה פשוט לא נגמר. זאת הייתה חוויה מטורפת. הרוב היו בתנועה מערבה, כאילו שהם מכוונים לאן שהוא, וחלק פשוט שחו סביב עצמם. באחד הסרטונים רואים את ינאי יורד לצפות בהם".
רוזנר הוסיף: "זו תצפית מאוד יוצאת דופן ונדירה, לכן פנינו לרשות הטבע והגנים לברר מדוע הם עדיין נמצאים כאן״.
ד"ר אורי פריד, אקולוגית ים ברשות הטבע והגנים, הסבירה על התופעה שלא אופיינית לתקופה זו של השנה: "תקופת הרבייה של המחבטנים האפורים הנה בעונות האביב והסתיו, אבל יש שיבושים כאלה ואחרים שקשורים בטמפרטורת הים. אנחנו מעריכים שייתכן ששינויי האקלים משפיעים על הרבייה ומחבטנים האריכו את תקופת הרבייה גם לחורף. הנקבות משריצות צאצאים חיים, לאחר שהצאצאים התפתחו בביצה ובקעו בתוך הרחם".
ברשות הטבע והגנים מוסיפים כי המחבטן, כמו רוב הבטאים, מעדיף לשהות קרוב לקרקעית, בדרך כלל באזורים שבהם יש שילוב של סלע וחול לשם מציאת מסתור. החרטום שלו מעוגל וצבע גבו כהה, לעתים עם נקודות. למחבטן האפור יש קוץ על זנבו הקצר יחסית, שעלול לגרום לפציעה. קוטר גופו מגיע לרוב עד למטר, אך לעתים יכול גם להגיע למטר וחצי.
המחבטן האפור ניזון מדגי גרם ומחסרי חוליות שוכני קרקעית, בעיקר סרטנאים. המחבטן האפור נראה לעתים קרובות ביותר במים חופיים לאורך חופי ישראל, בעיקר באזור אכזיב שבצפון הארץ. לרוב הוא נראה בחופים הדרומיים והמזרחיים ביותר של הים התיכון.