משבר האקלים משפיע גם על האקדמיה ומצריך פתרונות חדשים ויצירתיים. בתערוכת בוגרי הפקולטה לעיצוב ב-HIT המכון הטכנולוגי חולון נספרה השנה כמות שיא במספר ההמצאות שקשורות בנושא חקלאות ברת קיימא, פיתוחים שנועדו להתמודד עם משבר האקלים ומחזור פסולת.
שימוש בפסולת חקלאית של גידולי בננה ליצירת מקורות הכנסה - עדי מעוז
כיום, במדינות טרופיות, שבהן בננה מהווה אחד מן הגידולים הנפוצים ביותר ומרכיב מרכזי בתזונה, גזעולי (גבעול עבה מאוד) הבננה משמשים בעיקר לקליעת סלים וחבלים אך לרוב נשרפים לאחר כריתתם. בעת האיסוף, טון אחד של פרי מייצר שני טון של פסולת אותה החקלאי מוציא מן המטע ושורף, דבר המייצר פליטת גזים הרסניים וזיהום אוויר גבוה.
הפרויקט של מעוז עוסק במחקר חומרי של גזעולי הבננה ומציג מגוון נסיונות חומריים בעלי תכונות מגוונות לצד סדרת גופי תאורה אשר עושים שימוש בחלקים שונים מפסולת הגידול ומציע דרכים חדשות לשימוש בחומר ליצירת מוצרים אקולוגים ומתכלים. כחלק מהמחקר, מעוז יצרה קשר עם ארגונים שונים בעולם בהם פסולת חקלאית כלשהי מהווה חומר גלם זול או חינמי ומאפשרת לנשים ונוער לצאת ממעגל העוני על ידי הקמת עסקים קטנים ומכירה של עבודות יד עשויות אותו חומר.
שקיות רב פעמיות מעמילן תירס - נועה ברדה
ברדה הגיעה לפרויקט מתוך המקום המשפחתי, למשפחתה יש מפעל לשקיות נייר ואריזות. ברדה מספרת: "התרגשתי לחזור למפעל המשפחתי ולהציע מוצר חדש המיועד להרחיב את סל המוצרים אשר המפעל מציע ללקוחותיו. במהלך המחקר בחנתי שימושים שונים בשקיות רב פעמיות העשויות מחומרים המזיקים לסביבה - ניילון, אל בד ובד. הבנתי שבאופן אינטואיטיבי שקיות אילו הופכות לתיק עם סיום השימוש הייעודי שלהן - מעצם היותן עמידות ופונקציונליות יותר מאשר שקיות נייר".
היא הוסיפה כי "השאלות שהנחו אותי - מה הופך שקית לתיק? פי כמה עמיד תיק משקית וכמה עמיד נחוץ שהוא יהיה? על מנת שאוכל לייצר שקית עמידה שתוכל לתפקד כתיק עם תום השימוש הייעודי שלה".
היא השתמשה בעמילן תירס - חומר המופק מגרעין נבט התירס ומתכלה בתנאי קומפוסט. בחומר זה משתמשים בתעשיית האריזות כפנימית המעניקה תכונות חדשות לשקית הנייר המוכרת לדוגמה: גמישות, עמידות, אטימות וחיבור בחום. ובטכנולוגית למינציה ובטכנולוגית הלחמה.
כורסה המיוצרת בכבישה סלקטיבית מרשתות פלסטיק מהחקלאות – דורון אזולאי
פסולת הפלסטיק החקלאית מוערכת בכ-40 אלף טונות בשנה רק בישראל. לרוב בתום השימוש בחומר החקלאיים שורפים אותה, בגלל חוסר עניין של חברות המחזור בחומר.
אזולאי עיצבה כורסה מהפסולת החקלאית מתוך ההבנה שעליה לצמצם את צריכת האנרגיה בתהליך כדי לעודד שימוש בחומר, תוך שמירה על האסתטיקה
היא גדלה במושב תומר, בת לחקלאי, כך שכל ילדותה הייתה מוקפת בשריפות הפסולת החקלאיות והיה לה חשוב למצוא דרך אחרת לשימוש חוזר בחומר הגלם כדי למנוע את התופעה ולהראות שאפשר גם אחרת.
מכשיר ביתי לגידול פטריות מאכל - דיה רוזנפלד
ROOMS מציע אפשרות לגידול מבוקר ועצמאי של פטריות מאכל במרחב הביתי. זני הפטריות השונים הגדלים באקו סיסטם החדש מייצרים מופע ויזואלי מפתיע ומרשים. המוצר מהווה סביבת גידול אידיאלית לגידול פטריות מאכל אקזוטיות שונות ומספק למשתמש חווית גידול נגישה ובטוחה .
מערכת גידול הידרופוני חכמה לבית - יובל בר שלום
בר שלום יצר בפרויקט הגמר שלו כלי עזר למשתמשים מתחילים בגידול צמחי מאכל בדירה בעיר. זהו מוצר חכם המשלב אלקטרוניקה ומקשר בין נתונים ממערכת הגידול לממשק דיגיטלי למשתמש.
המוצר כולל מיכלי גידול ויחידות תאורת גידול, שניתנות להתאמה ומודולריות על קונסטרוקציות פרופילי אלומיניום עם הולכה חשמלית (פסי צבירה). המוצר מאפשר למגדל הצמח חווית הצלחה ולמידה ומחברת את דור המסכים לחוויה אורגנית בעזרת מסכים.
מערכת ביתית לטיהור המים והקשר לאנרגיית השמש - רונן טלביץ'
טלביץ' חיפש דרכים ושיטות לטיהור והנגשת המים. כעבור מספר ניסיונות למצוא התאמה בין שיטת הטיהור אל בין היישום שלה בשטח, בדיקת עלויות ייצור , פיתוח והרצון שלי לעסוק בטכנולוגיה שהיא Low Tech, הוא מצא את SODIS.
השיטה עובדת כך – ממלאים בקבוקי פלסטיק שקופים במים ( מהמקורות השונים הקיימים ) ומניחים את הבקבוקים אל מול קרני השמש בצורה ישירה.
לאחר מספר שעות, המים מתחממים עד כ-85 מעלות וקרני UV פועלות על המים וכך, באמצעות שני פרמטרים אלו - מושג טיהור מי השתייה.
טלביץ' בחר להתמקד במספר נקודות תורפה של השיטה, ולמנף אותן לטובת עיצוב אובייקט העושה שימוש חכם, פשוט ואלגנטי באותן קרני שמש לשם השגת המטרה – טיהור המים.
תום וירט ואפי זייצב - GROW- מערכת גידול אנכית
שני סטודנטים, שהחלו לעבוד יחד כבר מהשנה השלישית בתואר, הבינו שיש צורך בעולם החקלאות לפתרונות נוספים וצורות גידול חדשות ושונות. במחקרם הם הבינו שיש בעולם מחסור בשטחי אדמה ותופעת המדבור מתרחבת עם הזמן, לאור התובנות של המחקר הם פיתחו מערכת גידול לחקלאי הביתי. המערכת כוללת מתקן קומפקטי ובו שקי גידול של אדמה. המערכת יודעת להתאים את עצמה בהתאם לאור השמש ובהתאם למשתמש ולצורך שלו.
הפרויקטים מוצגים במסגרת תערוכת הבוגרים של הפקולטה לעיצוב ב-HIT, המכון הטכנולוגי חולון. ניתן לבקר בתערוכה עד 18 באוגוסט