במוצאי שבת פגעו נורים בכניסה לביתו הפרטי של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בקיסריה - סמוך לעמדה של המאבטח. שלושה חשודים נעצרו ומעצרם הוארך בחמישה ימים. בשב"כ אומרים כי מדובר בפצצות תאורה, אלא שמדובר בכלל הנראה בנורים (זיקוקים ימיים) שאותם משגרים ימאים במצוקה. מומחה בתחום מסביר על הסוגים השונים ואופן פעולתם, הנזק שהם גורמים ומה יצר את הבלבול בדיווח הראשוני.
אז מה ההבדל בין פצצות תאורה לנורים? מדובר על שני סוגים נפרדים - פצצות התאורה מאירות זמן רב יותר ומשמשות בעיקר את צה"ל בפעילות מבצעית ובאימונים, כשנורים מאירים לזמן קצר יותר ומיועדים בעיקר לאיתות בעת מצוקה מצד כלי שיט בים.
ד"ר גור מזרחי מבית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני באוניברסיטת חיפה, מסביר על הסוגים השונים, על אופן פעולתם ועל הנזק שהם יכולים לגרום בעת פגיעה בקרקע. "הסוג הראשון הוא נור - אמצעי פירוטכני, המייצר אור וחום רב ללא פיצוץ. נורים (זיקוקים ימיים) משמשים לאיתות, תאורה, או כאמצעי הגנה נגד טילים מתבייתי חום, אשר נורים על מטוסים", הוא מסביר. "ליבת הנור עשויה לרוב ממגנזיום, אך לעיתים גם מאלומיניום, מה שעשוי לשנות את גוון האור (אדום או ירוק, תלוי בריאקציה), אם כי יש גם נורים תת-מימיים שעשויים בדרך כלל מסידן".
ד"ר מזרחי הוסיף כי הפעלתו של הזיקוק הימי נעשית באמצעות הצתה. "במהלך הבעירה של הנור הוא פולט את קרינת האור והחום, כאשר חלק מהנורים משוגרים, מוצנחים או מוטלים מכלי טיס, בעוד שחלקם האחר נורה מאקדח נורים או מצינור קרטון באמצעות משיכה של חוט", הוא הסביר. "משך הזמן שבו הנור מאיר הוא קצר יחסית והנזק שלו בעת פגיעה מזערי באופן יחסי לשני הסוגים הנוספים".
אותם שני סוגים, הם זיקוק תאורה שנורה באופן דומה לנור, אך בעל אפקט גדול יותר והוא מסב נזק רב יותר, מכיוון שמדובר בפיצוץ של ממש (בדומה למה שנורה לעבר אוהדי מכבי תל אביב בכדורגל בתקרית באמסטרדם), ופצצת תאורה שהיא ראש קרב של פצצה, רקטה או פגז המשמש להפצת אור רב וממושך באזור מעליו הוא מתפוצץ (בשימוש צבאי), כשעוצמת ההארה של פצצת תאורה היא כשל 1.5 מיליון נרות דולקים.
"זיקוק תאורה מוגדר כציוד פירוטכני של מי שיש בבעלותו יאכטה. מדובר במשהו מסוכן שיוצר פיצוץ לאחר מספר שניות, בשונה מהנור, מה שעלול לפצוע ברמה קשה יותר, ולכן ניתן רק למי שמחזיק ברישיון", הסביר ד"ר מזרחי. "החומר שיוצר את האור בכל שלושת הסוגים דומה - לרוב מגנזיום, אך לעיתים עשוי להיות גם אלומיניום. על פי ההערכות, הירי שבוצע לכיוון מעונו של ראש הממשלה בקיסריה, היה של נורים ולא של פצצות תאורה. ניתן להבין זאת על בסיס הנזק היחסית קל באזור הפגיעה, שכן נור יוצר שריפה, אך גם על בסיס העובדה שפגיעת הירי שבוצע בכינון ישיר אל הבית נראתה במצלמות האבטחה בצבע אדום שאופייני לנורים, שמאירים לזמן קצר (כ-30 שניות) ברמה של כ-90 אלף נרות".
לגבי רקטה תאורה, הוא אמר: "הוא משמש אותנו בציוד חרום פירוטכני בכלי שיט. הרקטה הינה נרתיק גלילי קטן ונייד בגודל של כ-40 ס"מ אורך וקוטרו של כ-4 ס"מ, שמכיל בתוכו את רקטת התאורה המאפשר את הטסת הנור לגובה של כ-300 מטר, שם ייפתח הנור וייצנח תוך הארה באור חזק של כ-30 אלף נרות. עדיין אנו מדברים על אביזר שזמן התאורה שלו הוא קצר פחות מדקה".
ד"ר מזרחי הוסיף: "רקטת התאורה היא אביזר חובה בכל סירה ורק הכמות משתנה ביחס לגודל הסירה, את הציוד הפירוטכני יכולים לרכוש כל בעלי הסירות בדרך כלל ישנה חובה להציג רישיון כושר שיט של כל השייט. הזמן שבו הנור מאיר הוא קצר יחסית והנזק שלו בעת פגיעה מזערי באופן יחסי לשני הסוגים הנוספים. בדרך כלל עד הגעת המצנח לקרקע הנור כבה".