הסיפור של וויאג'ר 1 עולה על כל דמיון: החללית, המרחפת כבר 47 שנה בחלל, מאריכה חיים ועושה את דרכה בחלל כנגד כל הסיכויים, כשהיום היא במרחק של 24 מיליארד קילומטרים מכדור הארץ.
מבזק חדשות טובות
(צילום: ליאור שרון )

וויאג'ר 1 שוגרה לחלל בספטמבר 1977, ובשנים האחרונות, כחלק מתהליך "ההזדקנות" שלה, היא נתקלה בלא מעט תקלות שמנעו ממנה לשלוח בחזרה נתונים לכדור הארץ, למרות שהיא כן מצליחה לקבל ולבצע פקודות שנשלחות אליה. אחת הבעיות שהמהנדסים הבחינו בהן השנה היא שצינור הדלק באחד ממנועי הטיסה הקטנים, שמיועדים לספק לה כוח דחף בחלל, התקלקל.
הצינור נסתם, ולפיכך המנועים לא יכולים לייצר כוח כדי לשמור על היציבות שלה, דבר שעלול להוביל לכך שהיא לא יכולה "לשמוע" פקודות או לשלוח נתונים. מכיוון שזו בעיה שחוזרת על עצמה, מזלם של החללית וגם של נאס"א שיש לוויאג'ר 1 שלושה סטים של מנועים שהיא משתמשת בהם, גם למקרי חירום.
3 צפייה בגלריה
החללית ששוגרה ב-1977
החללית ששוגרה ב-1977
החללית ששוגרה ב-1977
(הדמיה: NASA/JPL-Caltech)
כדי לתקן את המנוע המקולקל, ובהתאם להגבלות הקיימות נוכח גילה של החללית ומצב המערכות שלה, חברי הצוות בנאס"א כיבו את אחד מגופי החימום הראשיים של החללית למשך שעה בלבד, מה שהשאיר אנרגיה למערכות אחרות ואיפשר להם לתקן את התקלה, מכדור הארץ – במרחק של עשרות מיליארדי קילומטרים מהחללית. מדהים
ומהחלל אל השיניים בנות ה-80 מיליון שנה והלסתות המפלצתיות שלהן. מאובנים נדירים של זוחל ימי נכחד בשם גלובידנס, שחיי לפני עשרות מיליוני שנים, התגלו בטקסס והפתיעו את החוקרים. הטורף, שהיה שייך למשפחת לטאות ימיות, היה באורך ממוצע של 6 מטרים והייחודיות בממצאים שלו מתבטאת בעיקר בנראות המוזרה של שיניו – צורת פטריה מעוגלת – שסייעה לו לרסק בחוזקה את האוכל הקשה שלו, כמו למשל שריון צב ים או קונכיות.
3 צפייה בגלריה
השיניים שהתגלו
השיניים שהתגלו
השיניים שהתגלו
(צילום: Trevor Rempert, מתוך המחקר)
אלא שלא נמצאו רק השיניים נמצאו, החוקרים מצאו גם שברי לסת של הזוחל, בעובי של 20 סנטימטרים. שבר אחד בעל 12 שיניים והשני עם 6 שיניים, שמספקים לחוקרים תובנות אל אורח החיים של הייצור הענק.
ונסיים עם פינתנו - מה זה? אז זהו הזוכה הגדול של תחרות Small World in Motion, שמציגה צילומים מיקרוסקופיים מהפנטים - והפעם - חלוקת תאים שמתרחשת ברימת זבוב פירות לפני בקיעתה.
3 צפייה בגלריה
חלוקת תאים שמתרחשת ברימת זבוב פירות
חלוקת תאים שמתרחשת ברימת זבוב פירות
חלוקת תאים שמתרחשת ברימת זבוב פירות
(צילום: Max Planck Institute of Molecular Cell Biology and Genetics Dresden, Saxony, Germany)
מה שנראה כמו "גלים" יפהפיים וצבעוניים נקראים באנגלית mitotic waves והם מתקיימים כאשר התא מתחלק ורקמה נוצרת ונעה ברימה. לא מדובר רק בווידאו מהפנט, יפה ככל שיהיה, אלא במידע מדעי חשוב, שמסייע לחוקרים ללמוד על אורגניזמים ואפילו לסייע בהבנת מחלות אנושיות. הסרטון זכה במקום הראשון מתוך 370 מועמדים.