צמח שמעולם לא נצפה בישראל התגלה ביער חדרה על ידי חוקרים מהמחלקה האקולוגית של קרן קימת לישראל, בשיתוף מכון דש"א. לדברי החוקרים, מדובר במין מסוג זכריני, שלפי הערכות קיים בעולם בארצות צפוניות יותר. זכריני הוא סוג צמח בעל פרחים ממשפחת הזיפניים, שפורח לרוב באביב ופרחיו בדרך כלל כחולים ולפעמים לבנים או ורודים.
הצמח אותר בביצה ביער, באזור שנשרף בקיץ שעבר, במסגרת בסקר ערכי טבע שנערך במקום על ידי דר בן-נתן, בוטנאי ממכון דש"א. כ-500 פריטים של המין נספרו במקום.
בהמשך העונה, בן-נתן יזהה את שמו המדעי המלא של הזכריני. כעת לא מתאפשר לזהות אותו, כיוון שיש להמתין עד ליציאת הפירות שלו, שתתרחש רק בעוד כמה חודשים. עד היום היו ידועים שלושה מיני זכריני בישראל ותת-מין אחד: זכריני זקוף-עוקצים, זכריני מופשל, וזכריני מסועף הם מינים, וזכריני מאונקל הוא תת-מין של זכריני מסועף.
שני גלייטמן, אקולוגית מרחב מרכז באגף הייעור של קק"ל, אמרה כי "אנחנו יודעים שהצמח שהתגלה שייך לסוג זכריני, אך מדובר במין אחר, משום שהמינים שיש כיום בישראל מהסוג הזה שונים במובהק: בבית הגידול, במופע".
מה גילוי כזה יכול ללמד אותנו על האקולוגיה באזור? לדברי גלייטמן, הגילוי "מלמד אותנו על ערכיות היער. ככל שיש מגוון של יותר מינים בשטח, זה אומר שבית הגידול הוא יותר איכותי. כי כשהוא לא איכותי מגיעים מינים פולשים או מינים שמתפרצים במקומות מופרים. בתי גידול לחים הם רגישים במיוחד ונדירים בישראל וישנה חשיבות נוספת לשמירה עליהם מבחינתנו – חשוב לשמור על השטח כמה שיותר כי הייחודיות והערך שלו כל כך גבוהים. קיימת חשיבות רבה בשמירה על מגוון ביולוגי, כי מה שנעלם – נעלם לנצח. מגוון עשיר זה גם מערכת אקולוגית עמידה יותר בפני שינויים".
"יער חדרה הוא יער איקליפטוס ותיק ביותר, שניטע בימי המנדט הבריטי בניסיון לייבש את הביצות שהיו באזור זה. לשמחתנו הביצה לא התייבשה והיא משמרת כיום מגוון יוצא דופן של צמחים נדירים ושל צמחים בסכנת הכחדה, למשל ריכוזים מרהיבים של צמח הביצות היפיפה בוציץ סוככני הפורח כעת כף צפרדע אזמלנית ועוד. בתוכנית היער והממשק האקולוגי ארוך הטווח שהוכנה ליער זה הוחלט לשמר ולטפח את ערכי הטבע והמורשת הרבים והייחודיים של יער מקסים זה, לצד חשיפה מבוקרת לקהל המטיילים", הוסיפה גלייטמן.
בעידן של שינויי אקלים והכחדות מינים, גילוי מין חדש לישראל הוא אירוע מרגש במיוחד, שמגיע עם אחריות לשמירה על בתי הגידול הרגישים והייחודיים הקיימים ביערות ועל המגוון הביולוגי בהם.
גם בשנת 2020 התגלה צמח חדש בישראל בחדרה. אז זה היה סמר הננסי, שאותר בשמורת הטבע בריכת סמר שבחדרה. גם אז היה זה דר בן-נתן שזיהה את המין החדש. בעת מציאת המין, אמר אז בן-נתן: "סקרנו בבריכת סמר בחדרה, ששופעת צמחי ביצות וצמחי שלוליות נדירים, חלקם נמצאים בסכנת הכחדה. תוך כדי החיפושים, מצאנו מין חד-שנתי של צמח הסמר, שהייתה לו צורה משונה", הוא אמר. "סמר הוא סוג גדול והגדרת המינים בתוכו מורכבת. סמר מצוי, שהוא מין חד - שנתי נוסף, הנפוץ בארץ בבית גידול דומה, הוא מין מגוון מאד, בעל מופעים שונים, ולכן לא היינו בטוחים בהתחלה אם זה מופע נוסף שלו, או משהו אחר".
בימים אלו קק"ל נמצאת בעיצומם של סקרי ערכי טבע ביערות. הסקרים נערכים בהובלת מחלקת אקולוגיה באגף הייעור בעיקר לפני העבודות הסדירות לדילול וחידוש היערות, כדי לאתר ערכי טבע ובתי גידול נדירים וייחודיים ולהתאים את העבודות היערניות לשמירה עליהם, והם מבוצעים בהנחיה וליווי של מחלקת אקולוגיה על ידי מכון דש"א, המתמחה בביצוע סקרי טבע ונוף.