האשפה שמשאירים מטיילים בטבע פוגעת שוב בבעלי החיים: תן נמצא מת בסמוך לגן לאומי נחל צלמון שבגליל העליון לאחר שראשו נתקע בקופסת פלסטיק שלא הצליח להשתחרר ממנה.
"מדובר במראה קשה ועצוב מאוד", אמר אורי שפירא, אקולוג במכון שמיר למחקר שסייר במקום ותיעד את התמונה. "תיעדתי את התן במטרה להעביר מסר - אל תשליכו אשפה ואספו אחריכם בטבע. חיות הבר סובלות מכך אחר כך ומשלמות מחיר כבד. זה כולל שקיות פלסטיק, קופסאות ופחיות שנשארים בטבע ללא מחשבה מה יקרה עם זה. חייבים להבין שהנזק הוא לא רק זבל שנשאר בחוץ, זה גם מוות לחיות הבר שגם ככה סובלות מהיעדר שטחי מחיה שהצטמצמו מאוד".
אלה פסטרנק, רכזת ניטור יונקים בהמארג - התוכנית הלאומית להערכת מצב הטבע, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינדהרט, אוניברסיטת ת"א, ציינה כי "השלכת פסולת בשטחים פתוחים וטבעיים גורמת לנזקים חמורים לחיות הבר ולמערכת האקולוגית. בראש ובראשונה, מרבית הפסולת שמושארת בטבע איננה מתכלה, נשארת בשטח למשך שנים רבות, מזהמת את הקרקע והמים במערכת האקולוגית ובכך פוגעת בה ובחיות הבר.
בנוסף, אמרה פסטרנק כי הפסולת "גורמת לנזקים פיזיים לחיות בר. למשל, עשרות יעלים מתים בשנה מאכילת מגבונים ופסולת אחרת בדרום הארץ, צבי ים ובעלי חיים ימיים מסתבכים ברשתות ובשקיות פלסטיק המושלכים לים ובחופים באופן קבוע, וכמו במקרה המתואר, בעלי חיים עלולים להיחנק למוות מפחיות שימורים, קופסאות פלסטיק. מקרה זה הינו מחריד אך אינו נדיר, למרבה הצער. במרבית המקרים בעלי החיים אינם שורדים ואיננו יודעים על התרחשותם".
בשנים האחרונות, זוהו מספר מקרים בהם בעלי חיים נלכדו בפסולת. לדוגמה, בחודש יולי האחרון, קיפוד נמצא מת כשראשו בתוך בשקית של חטיף שוקולד; ב-2021 שועל נתקע בקופסת פלסטיק וחולץ בהצלחה. באותה השנה מצאו גם שני מכרסמים בבקבוקים שחולצו גם הם בהצלחה. בשנת 2019 שועל מת לאחר שנתקע בקופסת פלסטיק ליד ערד ועוד.
לדברי פסטרנק, "מצב הסניטציה ותברואה בישראל הינו ירוד והדבר בא לידי ביטוי במקרים שתוארו הנ"ל וגם גורם לריבוי של מינים מתפרצים ופולשים בטבע בישראל, מה שמביא לחוסר איזון במערכות האקולוגיות של השטחים הטבעיים. על מנת למנוע מקרים מחרידים נוספים כאלו ולשמור על הטבע שלנו, יש צורך בפעולה משולבת של הציבור והרשויות כדי לשפר את התברואה בשטחים הפתוחים וגם ביישובים", אמרה.
מזי מגנאזי מוסקוביץ', מנהלת אגף הסברה ברשות הטבע וגנים: "האשפה שמותיר אחריו האדם פוגעת בנוף ובמטיילים, וקטלנית לחיות הבר שאוכלות את שאריות האשפה ורגישות למזון שאינו מותאם להם. קיימת גם סכנה לחיות הבר שאוכלות אריזות מזון ופלסטיק, שקיות, מגבונים ושאר חומרים שלא מתעכלים או שכמו במקרה המצער הזה, הן עלולות להיפגע, להיפצע ואף למות מאשפה שמושלכת בטבע. אנא קחו איתכם את האשפה שלכם והשליכו אותה בפח פנוי ובמקום מוסדר. כך נוכל כולנו ליהנות מיופיו של הטבע ולהשאירו נקי למען חיות הבר ולמען המטיילים".