המשרד להגנת הסביבה הודיע היום (שלישי) כי יזמין את חברת קצא"א לשימוע לגבי תנאי היתרי הרעלים החדשים שניתנו לה ובקשתה להגדלת הכמות השנתית המותרת לעיסוק. זאת, לאור הודעת המדינה לבית המשפט, לפיה המשרד מוסמך להגביל בהיתר את הכמות השנתית לעיסוק ברעלים.
היתר רעלים ניתן לעוסק ברעלים, ומטרתו להגן על הסביבה ועל בריאות הציבור. חברת קצא"א עוסקת בשינוע, הובלה, אחסנה, פריקה וטעינה של נפט גולמי, הכרוכים בסיכונים סביבתיים ובריאותיים משמעותיים ועלולים לגרום לדליפות ופריצות של נפט ודלק. במשרד להגנת הסביבה ציינו כי לאור פעילות קצא"א, סבור המשרד שקיים סיכון לאירועי זיהום ולאירועי חומרים מסוכנים ביבשה העלולים להוביל לזיהום קרקע ומים וכן קיים סיכון לגרימת זיהום אוויר ומפגעי ריח במהלך התפעול והאחסון - כפי שאירע לא פעם בשנים האחרונות.
"לאור אירועים עם סביבתיות שאירעו בחברת קצא"א, וממצאי תחקירים שהתבצעו בעקבותיהם, וכן לאור בקשת החברה לבחון את הגדלת הכמות השנתית של הדלקים הפוסיליים שישונעו ויאוחסנו, עלה במשרד להגנת הסביבה הצורך בעדכון התנאים בהיתרי הרעלים, כך שיבטיחו הגנה ראויה לסביבה ולאוכלוסייה מפני הסיכונים שבפעילות חברת קצא"א", ציינו במשרד.
במסגרת ההיתרים שניתנו לחברה בחודש אפריל, נותרה על כנה הכמות השנתית הקודמת למרות בקשת החברה להגדיל את הכמויות השנתיות במתקניה באילת ובאשקלון. כמו-כן, הממונה במשרד להגנת הסביבה הוסיף תנאים מעודכנים, בין היתר, בשים לב להתפתחויות ולשינויי התקנים והרגולציה ולדרישות המקובלות במדינות המפותחות.
במסגרת העתירה שהגישה קצא"א נגד החלטה זו של הממונה במשרד, הגישה המדינה אתמול, באמצעות פרקליטות מחוז דרום – אזרחי, הודעת עדכון בהליך שמתנהל בבית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע בפני כב' השופט אליהו ביתן.
בהודעה נכתב כי המשנה לפרקליט המדינה (עניינים אזרחיים), אורית קוטב, קיימה כמה דיונים שבהם נשמעו העמדות המשפטיות והמקצועיות של משרדי הממשלה הרלוונטיים: המשרד להגנת הסביבה, משרד האוצר, משרד האנרגיה, רשות החברות הממשלתית, משרד המשפטים והפרקליטות, בשאלת סמכותו של המשרד להגנת הסביבה לקבוע מגבלה על הכמות השנתית לעיסוק.
"בתום הדיונים הכריעה המשנה לפרקליט המדינה כי בנסיבות המקרה הקונקרטיות העומדות לדיון, המשרד להגנת הסביבה מוסמך להגביל בהיתר רעלים שניתן מכוח חוק חומרים מסוכנים את הכמות השנתית לעיסוק ברעלים", נכתב בהודעת המדינה. עוד צוין בהודעת המדינה, כי עמדת המשרד להגנת הסביבה היא שהתנאים החדשים להיתר הרעלים נדרשים למניעת סיכונים סביבתיים ולמזעורם, הנובעים מעצם עיסוקה של קצא"א ברעלים ונובעים, בין היתר, משינויים אשר חלו במתקניה. לכן התבקש בית המשפט לקבוע את הדיון למחצית חודש אוגוסט.
במסגרת הדיונים שהתקיימו בנושא, גורמי המקצוע במשרד להגנת הסביבה ציינו שהצורך במגבלת כמות שנתית נובע, בין היתר, מהסיכון לאירועי חומרים מסוכנים שנובע מתפעול יתר, שגובר ככל שהכמות השנתית שעוברת במתקני קצא"א עולה - וזאת כפועל יוצא של פעולות רבות יותר של פריקה וטעינה. כמו כן, לתוספת הכמות השנתית יש השלכות סביבתיות נוספות, כגון על פליטת מזהמים לאוויר, שגם הן בסמכות הממונה לפי החוק במשרד להגנת הסביבה.
תשתיות קצא"א, הכוללות תשתיות אחסון, פריקה וטעינה, ממוקמות על קו החוף ובסמוך לו בערים אשקלון ואילת, בקרבת אוכלוסייה ושימושים רגישים. תשתיות השינוע וההובלה של הדלקים, הכוללים קווי צנרת ארוכים באורך מאות קילומטרים (אילת-אשקלון-חיפה), חוצים אזורים רגישים לרבות שמורות טבע, אגני ניקוז ומרכזי אוכלוסין. במהלך השנים התרחשו מספר אירועי דליפת נפט מתשתיות קצא"א, שהובילו לזיהום קרקע ומים ולפגיעה בסביבה, וסיכנו את בריאות הציבור. בנוסף לכך, תושבי אילת ואשקלון סובלים ממטרדי ריחות, בין היתר כתוצאה מפעילות החברה.
המשרד להגנת הסביבה יזמן כאמור את קצא"א לשימוע בעניין בקשתה להגדלת הכמות השנתית ולגבי תנאי היתר הרעלים החדשים למתקניה באילת ובאשקלון ובעניין קו הצנרת הארצי שהיא מפעילה. עוד נקבע, כי בנסיבות המקרה, המשרד להגנת הסביבה ילבן את הנושא למול משרדי הממשלה הרלוונטיים – משרד האוצר ומשרד האנרגיה – ובמידת הצורך, תובא סוגיית המדיניות בפני הפורום המתאים. במשרד להגנת הסביבה ציינו כי הוצאת ההיתרים החדשים הוזמנה קצא"א לטעון את טענותיה בפני הממונה במשרד, אך בחרה להימנע מכך. כעת, בהתאם לסיכום בין גורמי המדינה, המשרד יזמן את חברת קצא"א פעם נוספת לשימוע.
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג: "היתרי הרעלים נועדו להגן על הסביבה ועל בריאות הציבור. שינוע ואחסון דלקים פוסיליים מעלה חששות לסיכונים גדולים לבריאות הציבור ולסביבה - ולכן יש צורך בפיקוח ובקרה ברמה הגבוהה ביותר. גורמי המקצוע במשרד ישקלו את כל הטענות בצורה עניינית ומקצועית, ללא מורא, על מנת להבטיח כי תנאי היתרי הרעלים יתנו הגנה ראויה לציבור ולסביבה, ויבטיחו מניעת מפגעים ומטרדים לתושבים".