מכון ויצמן למדע עובר לצריכה של חשמל ירוק בלבד והופך בכך לקמפוס המבוסס על אנרגיה ממקורות מתחדשים באופן כמעט מלא. כך הודיע הבוקר (יום א') המכון.
במכון ויצמן הוסיפו כי צעד זה מתרחש בד בבד עם הצבת הקיימות ומשבר האקלים במוקד המאמץ המחקרי של מדעני המכון. עוד הסבירו במכון כי המעבר לחשמל ירוק נושא עימו יתרונות רבים – מקידום אחריות סביבתית ועד לסביבת למידה ועבודה בריאה ואיכותית יותר לסטודנטים ולעובדים.
כדי להפחית את פליטות הפחמן שלו, ירכוש מכון ויצמן מחברת אנלייט חשמל שמקורו באנרגיה סולארית לכיסוי מלוא צריכת החשמל בקמפוס. כיום צורך המכון כ-120 מיליון קילוואט-שעה בשנה, רובו מחשמל המופק מגז טבעי, כשעד 12% ממנו מיוצר מאנרגיית השמש באמצעות תאים פוטו-וולטאיים המוצבים ברחבי המכון.
"המעבר ל-100 אחוז חשמל ירוק הוא צעד חשוב שמציב את מכון ויצמן למדע בחזית הקמפוסים המקיימים בישראל ובעולם", אומר נשיא המכון, פרופ' אלון חן. "החוזה עם חברת אנלייט וההתקנה של לוחות פוטו-וולטאיים חדשים בקמפוס יאפשרו לצמצם את ההשפעות הסביבתיות של התרחבות הקמפוס הצפויה בשנים הקרובות".
צריכת חשמל ממקורות אנרגיה מתכלים כמו גז טבעי ודלקי מאובנים פולטת לאטמוספירה גזי חממה ובהם פחמן דו-חמצני. הפליטות הללו מעלות את הטמפרטורה בכדור-הארץ, והן גורם מרכזי ביצירת משבר האקלים המתבטא בבצורות, שיטפונות, אירועי מזג אוויר חריגים וסוערים ותהליכי מִדְבּוּר.
ממחקר שנערך במכון ויצמן ומיפה את מקור הפליטות של גזי חממה בקמפוס עולה כי 52% מפליטות הפחמן של המכון מקורן בצריכת חשמל לתשתיות, כגון מערכות מיזוג אוויר ואספקת מים. לפיכך, המעבר ל-100% חשמל ירוק יחתוך בכמעט חצי את טביעת הרגל הפחמנית של המכון.
חקר סוגיות בקיימות אינו חדש למדעני המכון, ולמעשה החל כבר בימיו של המייסד, ד"ר חיים ויצמן, הנשיא הראשון של מדינת ישראל שהיה גם כימאי בעל שם עולמי והשתתף בפיתוח דלק ביולוגי ממקור מתחדש. ב-1989 אף הוקם בקמפוס המגדל הסולארי הראשון בישראל; ב-2006 נוסדה היוזמה לחקר קיימות ואנרגיה מתחדשת – SAERI, ולאחרונה הוקם המכון לסביבה וקיימות.
מטרת המכון היא לכנס את המחקרים ותחומי המומחיות הקיימים במכון בנושא קיימות תחת מטריה אחת, הכוללת חינוך מדעי, שיתוף משאבים והזדמנויות לשיתופי פעולה בין-תחומיים. אלו מתרכזים בשבעה תחומי ליבה של מחקר בתחומי קיימות: אנרגיה מתחדשת, ביטחון תזונתי, חומרים ירוקים, אקלים, בריאות ואקלים, מחקר ימי ומגוון ביולוגי. בעזרת מחקר בסיסי ורב-תחומי שואפים במכון להגיע לפריצות דרך מדעיות שיניעו יצירת פתרונות מעשיים להאטת משבר האקלים ולהגנה על המערכות האקולוגיות. כעת, יתבצע המחקר בתחומים אלה בקמפוס המבוסס על 100% חשמל ירוק.