אנחנו עדיין בסתיו והימים וגם הלילות עד עכשיו היו חמים, אפילו חמים מהממוצע. והנה, פתאום, מתחיל גל קור חריג, כזה שמתאים, אם בכלל, לחודש ינואר, וכל זה כשכדור הארץ מתחמם. חשוב לזכור: גלי קור, כמו גלי חום, סופות והצפות, הם חלק מהאירועים הקיצוניים שנגרמים בשל משבר האקלים.
לפני שנסביר את התופעה, חשוב להבין שבעוד שמזג אוויר הוא נקודתי במקום ובזמן, אקלים נמדד לאורך שנים ארוכות ומרחבים גדולים. המשמעות היא שככל שאירועי מזג אוויר קיצוניים הופכים להיות תכופים יותר וממושכים יותר מדובר למעשה בשינויי אקלים.
יתרה מכך, גם אם יש התחממות גלובלית, אפילו התלהטות גלובלית, כלומר הטמפרטורה הממוצעת על פני כדור הארץ עולה בהתמדה, הרי ששינויים במשטר הרוחות ובזרמים התת ימים מביאים איתם מופעים שונים המכונים שינויי אקלים, וביניהם גלי קור.
משבר האקלים גורם, בין היתר, להקצנה באירועי הקור ברחבי העולם. הקטבים מתחממים בקצב גבוה יותר משאר כדור הארץ, והפשרת האזור הארקטי מביאה איתה תוספת של אנרגיה לאטמוספרה, ואלו גורמים לשינויים בזרמים האטמוספריים שמניעים את האוויר בסירקולציה מצפון לדרום וחזרה.
כתוצאה מכך, האוויר בקוטב הצפוני גולש לקווי רוחב דרומים יותר, תופעה המכונה מערבולת פולארית או מערבלת קוטבית, ומייצר שם אזור קפוא. כך גם הפעם, אוויר קפוא צפוי לגלוש עד לטורקיה ולהביא בשולי המערכת גם לקור למחוזותינו.
גל הקור צפוי להביא איתו בחלק מהמקומות בארץ, ובעיקר בהרים, טמפרטורות מינימום קרובות לאפס מעלות. לכן חשוב להיערך ברמה האישית וברמה הלאומית.
חשיפה ממושכת לקור יכולה להיות מסוכנת לבריאות, וביתר שאת לפגוע באנשים שסובלים ממחלות שונות, ולכן יש להימנע משהייה מיותרת בחוץ. בד בבד חשוב לדאוג לפתרונות לדרי הרחוב. חשוב גם להקפיד לחמם את הבית, אבל לא "להרתיח" אותו, ולדאוג לאוורור של החדר. בנוסף,
שילוב של קור ולחות באוויר יכול לגרום לקרה, כלומר לשכבה של קרח על הכבישים, שיכולה להיות מסוכנת, או להצטברות של קרח בשדות, שפוגעת ביבולים. קפיאה של מים יכולה להוביל גם לפיצוץ של צנרת ובעיקר בדודים.
המזרח התיכון ומדינת ישראל בתוכו נחשבים ל-Hot Spot, כלומר לאזור שבו משבר האקלים משפיע באופן משמעותי יותר, כשקצב ההתחממות המקומי כמעט כפול מקצב ההתחממות העולמי. המשמעות היא שאנחנו צפויים לקצב גובר של אירועי מזג אוויר קיצונים, גלי חום בקיץ ובחורף, גלי קור, גשמים חזקים והצפות ועוד.
שינויי אקלים אלו צפויים להשפיע יותר ויותר על אורחות חיינו ועל החיים עצמם. הם גם ישפיעו על החוסן הכלכלי והביטחון הלאומי. מדינת ישראל חייבת להתחיל וליישם תוכנית לאומית מקיפה להיערכות להתמודדות עם שינויי האקלים ויפה שעה אחת קודם. גל הקור הנוכחי הוא עוד תזכורות לכולנו שמשבר האקלים כבר כאן ועכשיו.
פרופ' עדי וולפסון הוא ראש המסלול לתואר שני בהנדסה ירוקה במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון ומחבר הספרים "המשבר הגדול – עידן האדם: בין מבט מקרוסקופי למבט מיקרוסקופי" (פרדס, 2023) ו"צריך לקיים – אדם, חברה וסביבה: לקחי העבר ואחריות לעתיד" (פרדס, 2016).