לראשונה בהיסטוריה, התגלה ונבדק פגר שלם של לווייתן נדיר במיוחד, לווייתן מקור שיני-מעדר. כך דווח בניו זילנד. מדובר בלווייתן נדיר, והחוקרים לא יודעים מה האוכלוסייה שלו, בין היתר כיוון שהוא מעולם לא נצפה פרט חי.
הניתוח הראשון אי פעם של לווייתן ממין זה הושלם החודש, לאחר בדיקה מדוקדקת במרכז מחקר סמוך לעיר דנידין שבניו זילנד. את המהלך הובילו נציגי הקהילה המקומית, Te Rūnanga Ōtākou, בשיתוף פעולה עם מחלקת השימור של המדינה.
2 צפייה בגלריה
פגר הלווייתן שהתגלה ביולי בניו זילנד
פגר הלווייתן שהתגלה ביולי בניו זילנד
פגר הלווייתן שהתגלה ביולי בניו זילנד
(צילום: New Zealand Department of Conservation, AP)
הפגר עצמו, שאורכו כחמישה מטרים, התגלה בחודש יולי על חוף באי הדרומי של ניו זילנד. מדובר בפגר השלם הראשון שתועד אי פעם של לווייתן ממין זה. עד כה תועדו שבעה מקרים בלבד של זיהוי לווייתנים ממין זה, ואף פעם לא נצפה אחד חי.
אנטון ואן הלדן, מומחה ללווייתנים ממין זה במחלקת השימור בניו זילנד, אמר כי שבר בלסת וחבלות בראש ובצוואר הובילו את המדענים להניח שפגיעות ראש היוו את סיבת המוות של הלווייתן הנדיר. "אנחנו לא יודעים בוודאות, אך יש לנו חשד שהיה מדובר בטראומה כלשהי. מה גרם לה – זו כבר שאלה פתוחה", אמר ואן הלדן בהצהרה.
לכל מיני הלווייתנים בעלי המקור יש מערכות עיכול ייחודיות, והחוקרים לא ידעו כיצד לווייתנים ממין "מקור שיני-מעדר" מעכלים את מזונם. במהלך הבדיקה, גילו החוקרים תשעה תאי קיבה, שבהם נמצאו שרידי דיונונים ותולעים טפיליות. בין הממצאים המעניינים ביותר היו שיניים זעירות בחלק העליון של הלסת.
2 צפייה בגלריה
הפגר השלם הראשון ממין זה
הפגר השלם הראשון ממין זה
הפגר השלם הראשון ממין זה
(צילום: New Zealand Department of Conservation, AP)
"אותן שיניים קטנות, החבויות בחניכיים, מספרות לנו משהו על ההיסטוריה האבולוציונית שלהם. זה מדהים לראות את זה, וזה עוד דבר שלא ידענו עליו בכלל", הוסיף ואן הלדן. "זהו שבוע שלא אשכח לעולם, ללא ספק אחד מרגעי השיא בחיי. זהו תחילתו של סיפור חדש על היצור היפהפה הזה".
לאחר הניתוח, תישמר הלסת והשיניים של הלווייתן בידי אנשי השבט המאורי המקומי (iwi), ולאחר מכן יוצג שלדו במוזיאון. חלקי הלסת והשיניים יועתקו באמצעות הדפסת תלת-ממד.
עבור המאורים, לווייתנים הם "טאונגה" – אוצר יקר ערך – והם מתייחסים אליהם בכבוד הראוי לאבותיהם.
ניו זילנד נחשבת למוקד עולמי להחפת לווייתנים, עם יותר מ-5,000 מקרים מתועדים מאז 1840, כך לפי מחלקת השימור. עצמות הלווייתן הראשון ממין מקור שיני-מעדר התגלו ב-1872 באי פיט בניו זילנד. גילוי נוסף התרחש באי מרוחק בשנות ה-50 של המאה הקודמת, ועצמות נוספות נמצאו ב-1986 באי רובינזון קרוזו שבצ'ילה.