תביעה תקדימית הוגשה נגד ג'מאל חאג', שהורשע בסוף 2021 ברדיפה והרג של נקבת צבי ישראלי – חיית בר הנמצאת בסכנת הכחדה, בניגוד לחוק. בתביעה, שהוגשה לבית המשפט השלום בחיפה, דורשת רשות הטבע והגנים שיפוי כספי על סך 600 אלף שקלים, כדי לשקם את הנזק שנגרם מאובדן נקבת הצבי לעדר.
מדובר בתביעה ראשונה מסוגה, כחלק ממדיניות שאותה החלה להחיל רשות הטבע והגנים, לפיה יוגשו תביעות נזיקין בגין ציד והרג חיות בר מוגנות וערכי טבע מוגנים. הרשות מקווה שמדיניות זו תרתיע את הציידים מפני ציד בלתי חוקי, הפוגע בחיות הבר המוגנות ובערכי הטבע המוגנים, ובכך תבהיר שלא משתלם לפגוע בטבע.
בשנת 2017 חאג' - בן 63 מטמרה - ירה מרכבו בנקבת צבי ישראלי באזור רמת סירין. הוא נעזר בשני שותפיו לאיסוף גוויית הצביה. השלושה נתפסו לאחר מרדף קצר על ידי פקחי רשות הטבע והגנים, כאשר הגווייה ברכבם, כשהיא מסוות בתוך שקית ומתחת ערמות של עגבניות, כשמטרתם הייתה להסתיר את דבר העבירה.
בתום המשפט הפלילי, ולאחר שמיעת ראיות, הורשע חאג', שהיה הדמות הדומיננטית. בית המשפט גזר עליו, בין היתר, מאסר בפועל של 8 חודשים ותשלום קנס של 25 אלף שקלים. לנוכח הנזק הרב שהסב הנתבע לסביבה ולמערכת האקולוגית, שעה שפגע בצביה באופן שפגע בעדר, מבקשת כעת הרשות מבית המשפט האזרחי להורות לנתבע לפצותה בעלות שיקום העדר.
הצבי הישראלי הוא אחד משלשת המינים היחידים השייכים למשפחת הפריים שנותרו בטבע בישראל. הצבי הוא חיית בר מוגנת וערך טבע מוגן על פי חוק, המהווה מרכיב חשוב בבית גידולו הן כאוכל עשב ומפיץ זרעים, והן כמזון לטורפים ולאוכלי פגרים.
תפוצתו ההיסטורית של הצבי השתרעה מחצי האי ערב, צפונה לסוריה ומערבה לסיני, אך הפצת הנשק החם במזרח התיכון אחרי מלחמת העולם הראשונה גרמה לצמצום דרסטי במספר הצבאים על ידי ציד, עד כדי הכחדתו במרבית המרחב, למעט בישראל. המין הוערך בשנת 2015 כמין בסכנת הכחדה בדרגת "Endangered" על ידי ארגון שמירת הטבע העולמי (IUCN). בישראל הצבי מאוים כיום ממספר גורמים, אשר מבין העיקריים שבהם ציד לא חוקי, העלול לגרום לקריסת אוכלוסיות אזוריות ולהכחדתן. בשנת 2022 נאמדה אוכלוסיית הצבאים בישראל בכ-5,500 פרטים בלבד.
עו"ד שי פרץ, מנהל אגף התביעות ברשות הטבע והגנים, אמר: "מדובר בתביעה שהיא סנונית ראשונה, שכן הרשות תקדם מעתה תביעה כספית כנגד כל צייד שיורשע בציד צבאים לא חוקי במסגרת ההליך הפלילי. מעבר לענישה הפלילית, תתוסף מעתה אף סנקציה כלכלית, הפעם של כ-600 אלף שקלים, שייתבעו מהצייד במסגרת ההליכים האזרחיים, לטובת שיקום עדר הצבאים שנפגע, תכלית שעליה אמונה הרשות מכוח החוק, ונחושה לממשו לטובת כלל אזרחי מדינת ישראל. אני מודה לפרקליטות האזרחית על שיתוף הפעולה ההדוק ושילוב הכוחות בשורה של הליכים משפטיים יזומים להגנה על הסביבה וערכי הטבע".
ד"ר נעם לידר, מנהל אגף אקולוגיה ברשות הטבע והגנים, הוסיף: " הצבי הישראלי מהווה את אחד הסמלים המובהקים של הטבע בישראל והמאמצים הגדולים לשימורו. הצבי הוא כיום ייחודי בתפוצתו לישראל, לאחר שנכחד ממדינות שכנות, ועל-כן האחריות לשמירת המין מפני הכחדה עולמית מותנית אך ורק ביכולתה של מדינת ישראל לנקוט בפעולות הנדרשות לשמרו".
ד"ר לידר הוסיף: "כיום אנו מעריכים שקיימים בטבע בישראל כ-5,500 פרטים בלבד. כל אובדן של נקבת צבי ישראלי בגיל רבייה הוא אובדן עצום ומכה קשה לכל עדר מתרבה. אני מקווה שהציבור הישראלי כולו יבין בזכות תביעה זו את הנזק האמיתי שנגרם לטבע מפגיעה בערך טבע מוגן ובחיות בר מוגנות, וירתיע כל מי שחושב שפגיעה בחית בר בסיכון שווה לו. ההפך הוא הנכון, כל הפוגע בערך טבע מוגן עליו לשלם את כל היקף הפגיעה".