איחוד האמירויות הערביות, שמוכרת בעיקר הודות לעושר הנפט שלה, הודיעה כי תשלש את ייצור האנרגיה המתחדשת כחלק ממגוון יוזמות סביבתיות שהוכרזו כעת, כמה חודשים לפני שהיא תארח את ועידת האקלים השנתית של האו"ם (COP28).
איחוד האמירויות, אחת מהיצואניות הגדולות בעולם של נפט גולמי המייצר פליטות מזהמות של גזי חממה, חשפה כי היא צפויה לנקוט מיידית במספר אסטרטגיות לאומיות בנושא מימן ומכוניות חשמליות. מעט פרטים נחשפו על אודות המדיניות החדשה, שהוכרזה כשנותרו עוד חמישה חודשים לפני תחילת שיחות COP28 בדובאי, שבהן כמעט 200 מדינות ידונו בשאלות על האופן שבו יש לפעול על מנת להצליח ולהתמודד עם ההתחממות הגלובלית והשפעותיה.
"נפעל על פי אסטרטגיית אנרגיה לאומית עדכנית וחדשה שמטרתה תהיה לשלש את ייצור האנרגיה המתחדשת בשבע השנים הקרובות", אמר שייח' מוחמד בן ראשד אל מכתום, ראש ממשלת איחוד האמירויות הערביות וסגן נשיא איחוד האמירויות הערביות.
עד 200 מיליארד דירהם (54 מיליארד דולר) יושקעו באותה תקופה כדי לעמוד בהצלחה בביקוש הגובר לחשמל, אמר שייח' בהצהרה. לדבריו, תבוצע יוזמה נוספת שמטרתה תהיה לבסס את מעמדה של המדינה כיצרנית ויצואנית של מימן בעל פליטה נמוכה במהלך שמונה השנים הבאות, זאת על ידי פיתוח שרשראות אספקה ותשתיות, וכן הקמת מרכז מחקר ופיתוח.
עד שנות ה-60 של המאה הקודמת נחשבה כלכלת האמירויות לכלכלה נחשלת, דלת אמצעים ומשאבים, והתבססה בעיקר על פעילות ימית - דיג, שליית פנינים, בניית סירות וסחר ימי. אולם מאז גילוי הנפט בתחומה חלה מהפכה כלכלית, שהפכה במרוצת השנים את רמת חיים לאחת מהגבוהות בעולם.
עתודות הנפט של האמירויות גדולות, רובן מצויות באבו דאבי, כאשר משנות ה-60 של המאה הקודמת הושתתה כלכלת המדינה בעיקר על ענף הנפט והגז הטבעי. יחד עם זאת, מאז 2017 לאור משבר האקלים חלה תפנית וכאמור הושקעו משאבים לפיתוח אנרגיות מתחדשות והקטנת תלותה הכלכלית של המדינה בהפקת דלקי מאובנים.
המדינה המדברית תקים גם רשת לאומית של עמדות טעינה, כחלק ממדיניות לאומית עתידית לשימוש בכלי רכב חשמליים. לשם כך, חברת WeRide, שבסיסה בסין, תקבל את הרישיון הלאומי הראשון במדינה למכוניות בנהיגה עצמית (רכבים אוטונומיים).
חרף כל הצעדים הללו, אירוח הועידה בין התאריכים ה-30 בנובמבר 2023 ל-12 בדצמבר 2023 גרר ביקורת רבה מצד פעילי אקלים שרואים בכך אבסורד שאחת מיצרניות הנפט הגדולות בעולם משחקת תפקיד מפתח במאבק בהתחממות הגלובלית. המלוכה במפרץ טוענת להגנתה שהנפט נותר חיוני לכלכלה העולמית ואף תורם לסילוק פחמן דו-חמצני, גז החממה המזהם העיקרי כיום. בשנת 2021, לקראת ועידת האקלים שנערכה בגלזגו שבסקוטלנד (COP26), נמסר מטעם איחוד האמירויות כי היא מכוונת לאפס פליטה של פחמן דו-חמצני עד 2050 - חישוב שאינו כולל זיהום מנפט מיוצא.