לאחר שנים רבות, שבהן נערכו בנגב מרוצי גמלים פיראטיים ללא כל פיקוח, יתקיים מחר (יום ו') ברמת נגב מרוץ הגמלים הרשמי הראשון. המרוץ יתקיים ביוזמת הקהילה הבדואית בשיתוף פעולה עם מועצה אזורית רמת הנגב, משרד התפוצות, משרד החקלאות, המשרד לפיתוח הנגב והגליל, משטרת ישראל, פורום רוכבי הגמלים בנגב, קסם המדבר ודרך האוהלים.
המרוץ יתקיים לאורך מסלול מוסדר עם עמדות שירותים, אוהלי אירוח ותחנות עזרה ראשונה. מסכי ענק יקרינו את המרוץ בליווי פרשנות מקצועית בעברית ובערבית, והצוותים המקצועיים יבטיחו שמירה על הסדר והבטיחות.
40 גמלים ישתתפו במרוץ, מתוכם 30 צעירים כבני 6 שנים שירוצו במסלול מעגלי לאורך 6 ק"מ. הגמלים הבוגרים בני ה- 12 ירוצו מסלול כפול, כלומר 12 ק"מ.
ד"ר מאזן אבו סיאם, תושב רהט והווטרינר המלווה של המרוץ, הסביר כי "כל שנה מתקיימים כמה מירוצים לא חוקיים, חלקם בשטחי אש של הצבא, דבר שמסכן את בטיחות הרוכבים והמלווים. שלא לדבר עם השם הרע שיוצא לציבור. זו הפעם הראשונה שהמירוץ מתקיים בחסות המדינה. כמעט כל השבטים הבדואים משתתפים, מדרום ועד צפון, מעין עבדת ועד אזור ערד. לכל שבט יש כמה גמלים שמשתתפים. המרוץ פתוח לכולם בתשלום. יש אוהלי ענק בהם ניתן לצפות במרוץ, עם הקרנות ענק ופרשנות. מבחינה תרבותית הגמל הוא חיית רכיבה וריצה. זו לא חיה שאנחנו מבייתים אותה לעשות משהו שהיא לא רוצה. במשך אלפי שנים זה מה שהחיה עשתה".
רבים צפויים להגיע למרוץ מכל רחבי הנגב. תייסיר אלקאדי, תושב כפר לא מוכר הסמוך לרהט שמגדל סוסים וגמלים, סיפר: "אנחנו נוסעים למרוץ הזה כולנו, לכל הבדואים יש גמלים. חברים שלי נוסעים ורוכבים במרוץ. אני חושב שטוב מאוד שלמדינה יהיה דבר כזה. זו פעם ראשונה שיהיה מרוץ חוקי ואמיתי. אני רואה שיש הרבה שתומכים במרוצים האלה, ומקווה שזה יתרחב".
גם ראשי הרשויות באזור מברכים על היוזמה. ערן דורון, ראש המועצה האזורית רמת הנגב, הגדיש את חשיבות המהלך להסדרה ולשמירה על בטיחות המשתתפים: "יש חשיבות עצומה להסדרת מרוצי הגמלים, שהיו ביטוי נוסף להיעדר המשילות, החוק והסדר בנגב - להפוך את המרוצים ממפגע למשאב בו התרבות הבדואית תקבל ביטוי הולם וראוי למנהגיה מצד אחד, ומצד שני חוק וסדר עם פוטנציאל תיירותי גדול. אנחנו מברכים על כך ורואים במרוץ הזדמנות לחיזוק הקשר החשוב בין האוכלוסייה הבדואית בנגב לאוכלוסייה היהודית", הוא אמר.
ראש העיר רהט, טלאי אלקירנאווי, אמר: "מדובר בדבר חשוב וחיוני, המחזק את המורשת הבדואית. אנחנו מובילים הקמת מגרש למרוצי סוסים וגמלים בהמשך, כדי לפתח את הענף. כדי שאנשים יתעסקו בספורט ולא בדברים אחרים. המרוץ יחזק את הקשר בין הקהילה הבדואית והיהודית. אולי בהמשך זה יהפוך למרוץ בינלאומי".
אבל לא כולם מברכים על היוזמה. העובדה שהמרוץ מתקיים תחת חסותה של המדינה, לא מרגיע את אלה הסבורים כי אין בימים אלה מקום לתרבות המשגשגת על גבם של בעלי חיים ותוך כדי ניצולם.
ח"כ יסמין סאקס פרידמן (יש עתיד) אמרה כי "מבחינתי שום בעל חיים לא מיועד לשעשוע או מאכל. בעלי חיים רק רוצים לחיות בשקט. לא מרוצי סוסים ולא מרוצי גמלים, עם כל הכבוד שיש לי לתרבות הבדואית המפוארת. הגמלים סובלים. הם לא אמורים לנהל מרוץ אחד עם השני. אין רווחה במרוץ. זה סבל. אנחנו במדינת ישראל נאבקים על כל זכות בסיסית של בעלי חיים בכל מקום, גם חיות הבית וגם חיות המשק. וזה להילחם בתחנות רוח".