השמיים מעל שמורת החיות הגדולה ביותר בזימבבואה התכסו ענני סערה, אולם היה זה מאוחר מדי עבור יותר מ-110 פילים שמתו כתוצאה מבצורת חמורה וממושכת שהכתה במדינה, השוכנת בחלקה הדרומי של יבשת אפריקה.
סימבה מרוזבה וריינג'רים אחרים בפארק הלאומי הוואנגה (Hwange National Park) - שמורה המשתרעת על שטח של 14,600 קמ”ר - שבה חיים למעלה מ-100 מיני יונקים ויותר מ-400 מיני עופות - לא יכלו לעשות דבר מלבד לחתוך את החטים מהפגרים הנרקבים של הפילים, שמתו כתוצאה מהבצורת החמורה, בטרם ציידים ישימו עליהן את ידם לטובת סחר בלתי חוקי.
השמיים הקודרים בזימבבואה בימים האחרונים מביאים עימם גשמים מצילי חיים, אולם אלה הגיעו באיחור של יותר מחצי שנה ולאחר תקופה ארוכה, שבה נרשם קיבעון סביב 40 מעלות צלזיוס, מה שהפך את הסצנה שבה פגרים של פילים כה רבים מוטלות על הקרקע של הפארק רחב הידיים - שידוע כביתם של יותר מ-45 אלף פילים סוואנה אפריקניים - לקשה מנשוא. "הזקנים, הצעירים והחולים נפגעו בצורה החמורה ביותר", אמר טינאשה פאראוו, דובר Zimparks, רשות הפארקים הלאומיים של זימבבואה בריאיון לסוכנות הידיעות הצרפתית.
חלק מהפילים שמתו, נפלו אל בורות מים שהתייבשו, חלקם העבירו את שעותיהם האחרונות תחת צילו של עץ, בעוד שרבים מתוכם היו כה צעירים עד שבקושי נותרו שרידים מהפגר הנרקב, מלבד עור מצומק.
בממוצע, פיל שותה יותר מ-200 ליטר של מים ואוכל כ-140 ק"ג של מזון ביום. יותר מ-200 פילים מתו בבצורת של 2019, אבל הסיירים המקומיים טוענים כי הפעם המספר עלול להאמיר בהרבה נוכח שינויי האקלים ההרסניים.
שמורת הוואנגה, שנוסדה ב-1928 ומהווה את אחד המקלטים האחרונים בעולם עבור פיל הסוואנה האפריקני שנתון בסכנת הכחדה (נותרו ממנו כ-400 אלף פרטים), היא חלק מאזור השימור חוצה הגבולות של קבנגו-זמבזי (Kavango- Zambezi) המכסה שורת פארקים השוכנים גם באנגולה, בוטסואנה, נמיביה וזמביה.
על פי סקר אווירי שהחל ב-2022, אוכלוסיית הפילים באזור זה נאמדת ב-227,900 פרטים. בעוד שעשרות אלפי פילים נטבחו ברחבי אפריקה על ידי ציידים מאז שנות ה-70, אזור השימור של קבנגו-זמבזי נחשב לסיפור הצלחה בכל הנוגע לשמירה על הפילים.
למרות זאת, נראה כי שינויי האקלים מהווים אתגר לא פשוט, במאבק לבלימת תמותת הפילים, כשלדבריו של פאראוו, 112 מקרי מוות של פילים נרשמו מאז ספטמבר האחרון (כתוצאה מרעב או צמא) - מספרים שאינם מפתיעים בהתחשב בגודל העצום של אוכלוסיית הפילים בשמורת הוואנגה. "נמדדו טמפרטורות גבוהות והיעדר משקעים, כך שתדירות אירועי הבצורת רק הלכה וגדלה. חשוב לציין כי לא רק פילים נפגעים כתוצאה משינויי האקלים, אלא גם בעלי חיים אחרים, רק שבפילים הניתן להבחין ביתר קלות בשל גודלם", אמר פאראוו.
חרף המאמצים של אנשי השימור המקומיים, נראה שהבצורת שפגעה בכמה מדינות בחלקה הדרומי של יבשת אפריקה, רק החריפה השנה בגלל תופעת אל ניניו. החיפוש הנואש אחרי מקורות מים הוביל את הפילים להתקרב אל אזורים מיושבים בשולי הפארק, מה שגרם לנפגעים בנפש משני הצדדים, כמו גם להקמת קרן לפיצוי נפגעי החיכוך בין בני האדם לחיות הבר.
הפילים התשושים נאלצו לשתות בייאוש מבריכות שחייה בבתים פרטיים, פלשו לשטחי גידולים חקלאיים והסתכנו בשתייה מבורות מים שזוהמו על ידי פגרי חיות בר מתות. בורות מים שהתייבשו מאלצים פילים וחיות בר אחרות לגמוע מרחקים ארוכים כדי לאתר מזון ומים, מה שהוביל לכך שחלקם חצו את הגבול לבוטסואנה, זמביה, מוזמביק ודרום אפריקה השכנות, שם דווח גם כן על מקרי מוות רבים נוספים.