ממה בונות ציפורים את הקינים שלהן? אין לכך תשובה אחת. יש מינים שבוחרים זרדים ומקלות, אחרים מעדיפים עשבים, או גבעולים ירוקים וגמישים. סנוניות אוהבות בוץ, ויש סיסים שבונים את קיניהם מרוק. כל אלו הם חומרי בנייה קלאסיים של ציפורים, שמשמשים אותן כבר מיליוני שנים. אך כיום, כשהאדם משתלט על יותר ויותר שטח, חלק מהן לא בוחלות גם בחומרים חדשים יותר.
אאוקה-פלוריאן הימסטרה (Hiemstra) חוקר ציפורים ומתעד את החומרים המשמשים אותן בבניית קינים. הוא אמר לניו-יורק טיימס שבמהלך עבודתו הוא ראה קינים של עופות מים בהולנד שהכילו חלקים ממגבי שמשה של מכוניות, משקפי שמש, פרחים מפלסטיק, קונדומים ועוד. "אז ההגדרה שלי למה זה חומר בנייה לקן כבר הייתה די רחבה", סיכם הימסטרה. "כמעט כל דבר יכול להפוך לחלק מקן".
אבל אפילו הוא הופתע כשבחן קן מוזר שהתגלה באנטוורפן, בלגיה ב-2021. זה היה קן של עקעק זנבתן (Pica pica), ומחלקו העליון בלטו קוצים ארוכים וחדים. "לא האמנתי למראה עיני", אמר הימסטרה. "אלו ציפורים שבונות קן מדוקרנים נגד ציפורים".
עוד כתבות באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי:
לשמור על השומר
ננס חום לוהט במיוחד
באנו לחדש: לוח שנה תשפ"ד
דוקרנים נגד עורבים – בקני עקעקים
אפשר לראות אותם על גגות ועל אדני חלונות, בבתים פרטיים, במבני ציבור ובתחנות רכבת. קוצים באורך של 20-30 סנטימטרים, עשויים מתכת או פלסטיק ומחודדים בקצותיהם, שוכנים בשורות צפופות בכל מקום בו עלולה להתיישב ציפור. הדוקרנים נועדו למנוע מציפורים לנחות וכך לעודד אותן לעוף למקום אחר, ובעיקר לא להקים את קיניהן באזור. הם משמשים למטרה זו, לרוב בהצלחה, כבר עשרות שנים. אבל חלק מהציפורים, כך מתברר עכשיו, לא רק שאינן נרתעות מהדוקרנים – הן משתמשות בהן למטרתן. כי הקן בבלגיה לא היה היחיד. במחקר שהתפרסם לאחרונה, הימסטרה ועמיתיו תיארו מספר קנים, בהולנד, בבלגיה ובסקוטלנד, שהכילו דוקרנים. הקנים לא היו רק של עקעקים אלא גם של זוג אחד של עורבי נבלות (Corvus corone), ונראה שבחלק מהמקרים, הדוקרנים שימשו אותם למטרה שלה נועדו – הרחקת ציפורים. כלומר, ציפורים שאינן בעלי הקן.
אם תסתכלו על קן של עקעק, ייתכן שתתקשו להבחין שמדובר במבנה מתוכנן, ולא פשוט בערימת זרדים. יש לכך סיבה: עורבים נוהגים לפשוט על קיני העקעקים ולאכול את הביצים או הגוזלים, ואחת הדרכים לשמור עליהם הוא להסוות את הקן, ובמיוחד את הכניסה אליו. כשמתאפשר להם, העקעקים בונים את קיניהם ממש בתוך שיחים קוצניים, ובמקרים אחרים הם בונים אותם על עצים אך משלבים בהם ענפים קוצניים, במיוחד בחלק העליון.
בערים העקעקים מתקשים למצוא שיחים קוצניים שיגנו על הקינים שלהם, אבל יש להם שיטות אחרות. בעבר כבר נצפו קינים שהכילו חוטי תיל דוקרני ואפילו מסרגות – כך שאולי לא מפתיע שהם מנצלים גם חפצים חדים אחרים שהם מוצאים באזור. הקן הבלגי, שהיה הראשון אותו בחן הימסטרה, הכיל יותר מ-1,500 דוקרנים, ש"נקטפו" מגג בית החולים הסמוך. קוצי המתכת מחוברים זה לזה בפסים ארוכים, שאפשר להדביק לגג ולאדני החלונות. הציפורים הסירו כמה וכמה מהפסים הללו, והשאירו אחריהן רק שאריות של דבק. הן שילבו את הדוקרנים בחלק העליון של הקן, כשהם פונים החוצה, ממש כמו שהן עושות עם ענפים קוצניים.
ציפורים חכמות (מדי)
הקן השני אותו בחנו הימסטרה ועמיתיו נמצא ברוטרדם, הולנד, ונבנה על ידי עורבי נבלות. בניגוד לקן העקעקים, כאן הדוקרנים שולבו בקן כך שפנו פנימה. החוקרים משערים שהצורה הזו עוזרת לקן להיות יציב יותר, ובכל מקרה, לעורבים אין צורך בקן קוצני שירתיע תוקפים – הם עצמם התוקפים שפושטים על קינים של ציפורים כמו העקעקים.
ברגע שהחוקרים החלו לחפש קינים המכילים דוקרנים, ולשאול את עמיתיהם לגביהם, הם החלו לצוץ בעוד ועוד מקומות. בכל מקום בו יש עקעקים או עורבים וגם דוקרנים נגד ציפורים, אמר הימסטרה לאטלנטיק, סביר שנמצא את אותם קני דוקרנים. מדוע דווקא עקעקים ועורבים? שני המינים הללו שייכים למשפחת העורביים, שידועים באינטליגנציה שלהם. בהחלט ייתכן שנמצא בעתיד גם ציפורים נוספות שעושות שימוש בדוקרנים, אבל גם יכול להיות שההתנהגות הזו מוגבלת לציפורים חכמות במיוחד.
מה אפשר לעשות כדי למנוע מהעקעקים והעורבים לחבל בדוקרנים ולקחת אותם לעצמם? דבק חזק יותר עשוי לעבוד, אמר הימסטרה, אבל הוסיף שהוא לא ממש רוצה לתת לאנשים רעיונות. "אני לגמרי בצד של הציפורים", הכריז.
ד"ר יונת אשחר, מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע