כחודשיים עברו מאז החשיפה ב-ynet על כך שצה"ל מספק לחיילים כלים חד פעמיים למרות החלטת ממשלה האוסרת זאת, נראה כי לא חל שינוי, וחיילים עדיין אוכלים בכלים חד פעמיים בחדרי אוכל רבים בבסיסי צה"ל רחבי הארץ.
ההחלטה המדוברת, ששמה הרשמי הוא "איסור רכש ושימוש בכלים חד פעמיים בממשלה", נכנסה לתוקף ב-1 בנובמבר 2022. בצה"ל עוברים על סעיף 4 בהחלטה, שבו נכתב: "החל מיום 1 בנובמבר 2022, בעת רכישת מזון בחדרי אוכל או קפיטריות במשרדי הממשלה או בקריות הממשלה, לא יחולקו כלי אוכל חד פעמיים לסועדים וניתן יהיה לספקם בתשלום נפרד בלבד, אשר יופרד מעלות מחיר המזון ויעמוד על מחיר עלות הכלי החד פעמי, לכל הפחות".
זמן קצר לאחר שנכנסה לתוקף ההחלטה בחודש נובמבר, בצה"ל אף כתבו על ה"יישום" שלה באיגרת שפורסמה באתר של צה"ל, ובה נכתב בין השאר: "בעקבות החלטת הממשלה ממאי האחרון, ולאור המודעת הגוברת למשמעות פעולות האדם על הסביבה, החל מהחודש - ייאסר הרכש והשימוש בכלים חד פעמיים במשרדי הממשלה, ובכללם בצה״ל, למעט ביחידות מבצעיות בכוחות הביטחון. לצורך עמידה בהחלטה הזו, נדרשות היחידות לפעול בהתאם להוראות חטיבת הלוגיסטיקה, ולכן, ביחידות שאינן מבצעיות, תתבצע חסימה במערכות של האפשרות לרכוש כלים חד-פעמיים".
עוד נכתב כי "המסגרות אשר האיסור על רכש ושימוש בכלים חד-פעמיים חל עליהן כוללות יחידות עורפיות, לשכות, מפקדות מרמת פיקוד, לרבות חד״א במקומות הנ״ל".
למרות ההודעה המפורטת שיצאה והכתבה שפורסמה ב-ynet, חיילים מיחידות עורפיות דיווחו ותיעדו כי ישנה כאמור עדיין חלוקה של כלים חד פעמיים, בין השאר בבסיסים: חצרים, מחנה נתן, בה"ד חיל הים, קריה, מפח"ט 417 - מחנה אריה, גלילות - מפקדת 8200, מחנה רימון (ח"א), בה"ד 8, מפקדת אוגדה 91, בסמ"ח, בא"ח העורף זיקים, צריפין, מחנה אריה ועוד.
"ארוחת הצהריים מתנהלת עם כלים רב פעמיים, אבל את ארוחות הבוקר והערב שלנו אנחנו אוכלים עם כלים חד פעמיים", סיפר טל (שם בדוי), המשרת בבסיס תל נוף ל-ynet. "הטענה שלהם לכך היא שמאז שהקימו את חדר האוכל החדש, כבר לפני כשנתיים, לא נרכש עדיין מדיח כלים שמוכשר לכשרות חלבי (מטעמי תקציב) ולכן אי אפשר להדיח כלים חלביים, שגם הם טרם נרכשו. אבל זה כמובן לא משתלם כלכלית לרכוש כל כך הרבה כלים רב פעמיים בהשוואה לרכישת מדיח כלים חדש". טל ניסה לפנות למפקדיו, ונאמר לו שבגלל שאין עדיין מענה לוגיסטי לשימוש בכלים רב פעמיים, ניתן להם אישור לחריגות". טל הוסיף שגם בתוך המשרדים רוכשים עבורם כלים חד פעמיים, ונעשה בהם שימוש קבוע.
יהונתן (שם בדוי), קצין המשרת בבסיס במרכז הארץ, סיפר ש"כשפרצה הקורונה, התחילו לסגור חדרי אוכל, אז התחילו להגיש מזון בחמגשיות, וזה היה מובן יותר. אבל גם כשפתחו מחדש את חדרי האוכל המשיכו עם החד פעמי. עדיין אפשר לקחת חמגשיות, וגם לא חסרים כלים חד פעמיים אחרים, כמו סכו"ם וכוסות. אפשר לקחת בלי הגבלה ולשבת בחדר אוכל. יש אפשרות של רב פעמי, אבל הרבה מאוד חיילים לוקחים כלים חד פעמיים ללא כל הפרעה ויושבים בחדר האוכל. זאת הנורמה שהתפתחה", אמר. יהונתן הוסיף כי הוא גם הגיש תלונה על כך לחיל הלוגיסטיקה, אך לא נעשה דבר בנידון.
אמיר (שם בדוי), המשרת בבסיס בדרום הארץ, ציין שבבסיס שבו הוא משרת, ההחלטה על חלוקת כלים רב פעמיים או חד פעמיים בחדר האוכל תלויה בטבח של אותו היום. "יש לנו מדי פעם כלים רב פעמיים ומדי פעם כלים חד פעמיים, והשימוש בחד פעמי הוא כמה פעמים בשבוע לפחות. פניתי בנוגע לזה לטבח. הוא ענה שאמנם אסור להגיש בחד פעמי, אבל בגלל שיש עוד מלאי קיים, הם ישתמשו בחד פעמי שנשאר ואז יפסיקו".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בהתאם להחלטת הממשלה בתאריך ה-31 באוקטובר 2022, נחסמה האפשרות לרכוש ולהשתמש בכלים חד פעמיים ע"י יחידות צה"ל, למעט מקרים חריגים. צה"ל חרט על דגלו בהוראותיו ובפעולותיו, עקרונות של קיימות וצמצום טביעת רגלו האקולוגית וכחלק מזאת, הנחלת תרבות ארגונית סביבתית ביחידות. הטענות אודות חריגה מההנחיות בבסיסים שצוינו נבדקות, במידה ותמצא חריגה מהן, הנושא יטופל והנהלים יחודדו ע״י אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה. כמו כן, מתוכננות להתבצע ביקורות פתע בבסיסים ע״י אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה על מנת לוודא את מימוש ההחלטה".