קצת יותר משבוע לפני שתחל ועידת האקלים העולמית בשארם א-שייח', אלפי בני אדם – בהם בני נוער רבים - לקחו היום (ו') חלק במצעד האקלים השנתי, שיצא השנה מרחבת מוזיאון תל אביב. המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב "התשמעי קולי, ממשלה שלי", "ואהבת לעולמך כמוך", "זה הזמן להתעורר" ו"עם כדור הארץ לא משחקים". הצועדים קראו לממשלה לפעול לצמצום פליטת גזי חממה ולמעבר לאנרגיות מתחדשות.
הצעדה החלה בהתכנסות ברחבת מוזיאון תל אביב. אחרי התכנסות נאמו ברחבה פעילי וראשי ארגוני סביבה, וכן התקיימו הופעות מוזיקה ומייצגים אומנותיים. לאחר מכן נערכת צעדה לשרונה שליד קריית הממשלה דרך רחובות שאול המלך, אבן גבירול וקפלן, שיהיו חסומים בעת המצעד.
מהמשטרה נמסר כי החל מהשעה 11:00 נחסמו לתנועת כלי רכב הרחובות הבאים: ️אבן גבירול, ממלכי ישראל עד קפלן בשני הכיוונים; ️אבן גבירול, ממרמורק עד קפלן לכיוון צפון; שדרות שאול המלך, מויצמן עד אבן גבירול בשני הכיוונים; דיזנגוף, משד' תרס"ט עד אבן גבירול לכיוון מזרח; קפלן, מאבן גבירול עד מנחם בגין בשני הכיוונים. כמו כן, נחסמו לתנועת כלי רכב הרחובות הסמוכים המובילים למתחם האירוע.
רבים מאלו שהגיעו לצעדה הם בני נוער. תמר צברי (16) מתל אביב סיפרה: "אני רוצה שהאחים הקטנים שלי יגדלו בעולם טוב יותר. חשוב לי שהממשלה תעשה צעדים. הממשלה לא תעשה צעדים אם היא לא תראה שלציבור אכפת. אנחנו רוצים שיהיה להם עתיד טוב ובטוח. בקצב הזה לא יהיה להם, ואנחנו צריכים לעשות את מה שיכולים בשביל זה. אפשר להפסיק לזהם את הטבע, להפסיק להשתמש בדלקים פוסיליים.. במובן אישי- לעבור לרב פעמי, פחות לזהם".
שלומי, תלמיד מירושלים המשתייך ל"נוער למען האקלים", הפנה גם הוא בקשה לממשלה: "אנחנו רוצים לדרוש מהפוליטיקאים שיתחילו לעשות דברים במקום סתם להתחייב בכל פעם. אנחנו רוצים יעדים, שיבואו עם פעולות, חוקים וצעדים שאפשר לאכוף אותם. מבחינת צעדים, מדובר בחקיקת חוק האקלים. בחוק האקלים הקודם בקושי דיברו על אנרגיות מתחדשות. שיפסיקו להשקיע בגז ושיתחילו להשקיע בארנגיות מתחדשות. יש פתרונות ומה לעשות ורק צריך ליישם את זה - צריך שמקבלי ההחלטות יקבלו את ההחלטות שצריך".
לצעדה הגיעו גם מורים. איתי ממודיעין הוא אחד מהם: א"ני חלק ממורים למען האקלים. שמח לראות כאן נוער ותלמידים. אני שייך לארגון שדרש לפני שלוש שנים וחצי ממשרד החינוך ללמד על משבר האקלים מגן ועד י״ב. זה מה שקורה עכשיו וזה הישג מדהים. אנחנו רוצים שילמדו חינוך למען האקלים בצורה טובה, יש הרגשה שכרגע זה נעשה מהר מדי, המורים צריך לדעת יותר על מה שהם מלמדים".
בהודעת מארגני ההפגנה בפייסבוק נכתב בין השאר: "במציאות שבה משבר האקלים פוגע בשגרת חיינו ומאיים יותר מתמיד על ההווה והעתיד, אין לנו את הפריבילגיה לשבת בבית. אין לנו אפשרות להסתפק בסיסמאות ריקות; יש לנו את האחריות לשלב כוחות, לצעוד יחד ולדרוש ממקבלי ההחלטות בישראל לפעול עכשיו על מנת להתמודד עם הסכנה הגדולה ביותר של האנושות. אנחנו קוראים לחברה האזרחית, למגזר העסקי ולמקבלי ההחלטות לפעול למען אוויר נקי, להפחית פליטות מזהמות ולהיגמל מדלקים פוסיליים כדי להילחם במשבר ולשמור על החי והסביבה!".
עו”ד עמית ברכה. מנכ”ל אדם טבע ודין, קרא לפעולה מיידית של הממשלה בעניין משבר האקלים: "מפלגות ופוליטיקאים שלא יפנימו שהדור הצעיר הופך את הפרמידה ושם את ההערכות למשבר האקלים בראש סדר העדיפויות שלו ישלמו מחיר פוליטי כבד".
מנכ"לית החברה להגנת הטבע, איריס האן, אמרה בעצרת המרכזית של מצעד האקלים: "אני צועדת למען השמירה על הטבע, קו ההגנה שלנו, בני האדם, מול משבר האקלים. אנחנו צועדים יחד, כדי לומר לנבחרי הציבור שלנו, שטבע בריא, הוא לא מותרות, הוא חיוני וקריטי, לבריאות, לקיום ולעתיד שלנו".
אלעד הוכמן, מנכ"ל מגמה ירוקה, ציין כי "זהו מצעד האקלים הגדול ביותר שמתקיים בישראל אי פעם. הגיעו לכאן משתתפים מכל תנועות הנוער, אוטובוסים מכל קצוות הארץ, תלמידים וסטודנטים מעשרות בתי ספר ואוניברסיטאות. הציבור בישראל התעורר מזמן ומשווע לפוליטיקאים שיפעלו למען עתיד ילדיו ולמען הסביבה. לצערי, רוב המפלגות מזלזלות במשבר האקלים. אז אנחנו כאן כדי להזכיר לפוליטיקאים: הקול שלנו הוא שיכריע איזו ממשלה תקום ואיך יראו החיים שלנו כאן. אין לנו זמן לעוד הבטחות ריקות. צריך לפעול עכשיו, לחוקק חוק אקלים שאפתני, להתחייב על איפוס פליטות ולהתקדם לכלכלה יעילה ונקייה שמתאימה למאה ה-21".
מור גלבוע מנכ"ל עמותת צלול, הוסיף: "אנחנו צועדים כאן היום למען ים, חופים ונחלים נקיים משפכים, זיהומים ופלסטיק חד פעמי. למען, משק המים שלנו ולמען ההגנה על מפרץ אילת והמשך ההתנגדות לעסקת שינוע הנפט של קצא"א".
בין הארגונים שלקחו חלק במצעד: מגמה ירוקה, הנוער למען האקלים, המרד בהכחדה, אנימלס, חופש לבעלי חיים, צלול, הורים למען האקלים, תאים ירוקים במכללות ואוניברסיטאות, אגודת הסטודנטים, קַיימדוּת - קיימות ויהדות, גרינפיס, החברה להגנת הטבע ועוד.
מצעד האקלים התקיים לראשונה בישראל ב-2015 ומאז צמח באופן עקבי. בשנה שעברה נשבר שיא משתתפים, עם יותר מ-10,000 איש.