שלד של דינוזאור מסוג טריצרטופס, שמת לפני 67 מיליון שנים, נמצא שלם כמעט לחלוטין ונחשב לאחד השלדים השלמים ביותר שנמצאו אי פעם מתקופת הדינוזאורים. המאובן, שזכה לכינוי "הורידוס" (Horridus) - על שם המין Triceratops horridus, הוצג בפומבי בסוף השבוע האחרון במוזיאון מלבורן שבאוסטרליה, כחלק מתערוכה חדשה בשם " טריצרטופס: גורל הדינוזאורים" (Triceratops: Fate of the Dinosaurs).
הורידוס היה דינוזאור אוכל עשב, שחי בתקופת הקרטיקון (לפני כ-145 מיליון עד 66 מיליון שנים), והוא גדל לממדי גוף מרשימים. למאובן יש יותר מ-260 עצמות, משקלו יותר מטון, אורכו כמעט 7 מטרים והוא מתנשא לגובה של למעלה מ-2 מטרים. הגולגולת של הטריצרטופס נשארה שלמה ב-98% ומשקלה כ-261 ק"ג.
לטריצרטופס שתי קרניים ארוכות מעל העיניים ועוד אחת קטנה יותר באזור האף. כמו כן, אורך הצוואר של הדינוזאור המרשים הוא מטר וחצי. המאובן התגלה על אדמה פרטית במונטנה בשנת 2014, ומוזיאוני ויקטוריה - ארגון המוזיאונים הציבוריים הגדול ביותר באוסטרליה, שמפעיל שלושה מוזיאונים בבעלות המדינה במלבורן - רכש את השרידים בדצמבר 2020.
כשהגיע הורידוס למלבורן, הוא היה מחולק וארוז בשמונה ארגזים - חלקם בגודל מכונית. אנשי המוזיאון האוסטרלי מדדו, סימנו וסרקו בתלת-ממד כל אחת מבין 260 העצמות, לפני שהוא הורכב והועבר לתצוגה. "בשונה מכך ששלדי דינוזאורים מסוג טריצרטופס רבים מוצגים ברחבי העולם כשהם מפורקים, רק זה הנוכחי וקומץ אחרים נוסף, עשויים מעצמות שהגיעו מדינוזאור אחד", אמר ד"ר אריך פיצג'רלד, אוצר בכיר לפלאונטולוגיה של בעלי חוליות בארגון מוזיאוני ויקטוריה באוסטרליה. "זוהי אבן הרוזטה להבנת טריצרטופס מכיוון שהמאובן הזה כולל מאות עצמות, לרבות גולגולת שלמה כמעט לחלוטין ואת כל עמוד השדרה, מה שיעזור לנו לפתור תעלומות מהעבר על איך המין הזה חי לפני 67 מיליון שנה".
בתערוכה, הורידוס הוצב בחדר עם תאורה רצפתית מיוחדת שמאירה את עצמותיו. מדענים לא יכולים לומר בוודאות אם היה זה זכר או שמא נקבה, אך מה שבטוח הוא שהם יוכלו ללמוד רבות מהשלד הכמעט שלם שלו על האבולוציה, הביולוגיה וההתנהגות של דינוזאור הטריצרטופס. "היותו שוכן באופן קבוע במוזיאון מלבורן פירושו שהמאובן המדהים הזה יהיה נגיש למדע לדורות הבאים", הסביר ד"ר פיצג'רלד והוסיף כי ניתן לבקר במוזיאון ולהתרשם מהממצא הייחודי וההיסטורי, אך מי שרחוק ולא מתאפשר לו להגיע אל בין כותלי המוזיאון, יוכל לבחון את עצמות הדינוזאור המסיבי באמצעות מודל דיגיטלי תלת-ממדי אינטראקטיבי באתר האינטרנט של המוזיאון, וכך להתרשם מהפלא הפרה-היסטורי.