מערכת הכתיבה המפורסמת ביותר בעולם הושפעה מסמלים של חותמות גליל, ששימשו למסחר של תוצרי חקלאית וטקסטיל. במחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת Antiquity, סופקו נקודות מבט ותובנות חדשות על הולדת הכתיבה, במה שעשוי לסייע בהבנה טובה יותר לא רק של משמעויות העיצובים על חותמות הגליל, אלא גם לפענוח סימנים רבים שטרם פוענחו בכתב היתדות.
חלק מהחותמות שנבדקו במחקר החדש תוארכו בערך לשנת 4400 לפנה"ס - יותר מ-1,000 שנים לפני התפתחות הכתיבה. "הקפיצה הרעיונית מסמלים לכתיבה של ממש היא התפתחות משמעותית בטכנולוגיות קוגניטיביות אנושיות", הסבירה פרופ' סילביה פרארה, מהמחלקה לפילולוגיה קלאסית ולימודי איטלקית באוניברסיטת בולוניה, שעמדה בראש צוות המחקר. "המצאת הכתיבה מסמלת את המעבר בין פרהיסטוריה להיסטוריה, כשממצאי המחקר שלנו מגשרים על הפער הזה על ידי המחשה של האופן שבו כמה דימויים פרהיסטוריים מאוחרים שולבו באחת ממערכות הכתיבה המוקדמות ביותר שהומצאו".
אחת הערים הראשונות והחשובות שצמחו במסופוטמיה הייתה אורוק (Uruk) - עיר עתיקה בשומר, ששכנה כ-300 ק"מ צפונית מהעיר בגדד של ימינו, בין בבל לאור - שהיוותה מרכז חשוב ביותר לאורך האלף הרביעי לפנה"ס, עם השפעה רחבה על אזור המשתרע מדרום-מערב איראן ועד דרום-מזרח טורקיה.
באזור זה נוצרו חותמות גליל, שהיו עשויות בדרך כלל מאבן, עם חריטות מעוצבות שבאמצעותן הוטבעו חותמות על לוחות חימר. החל מאמצע האלף הרביעי לפנה"ס, חותמות גליל שימשו כחלק ממערכת חשבונאית למעקב אחר הייצור, האחסון וההובלה של מוצרי צריכה שונים, במיוחד מוצרי חקלאות וטקסטיל.
בהקשר זה הופיע פרוטו-כתב יתדות, צורת כתיבה ארכאית שקדמה לכתב היתדות, שמורכבת ממאות סימנים פיקטוגרפיים, שלמעלה ממחציתם לא פוענחו עד היום. כמו חותמות הגליל, גם כתב היתדות שימש לחשבונאות, אם כי השימוש בו מתועד בעיקר בדרום עיראק. "הקשר ההדוק בין חותמות הגליל העתיקות והמצאת הכתב בדרום-מערב אסיה הוכר זה מכבר, אבל הקשר בין התמונות על החותמות וסימנים בכתב הפרוטו-יתדות כמעט ולא נחקר", אומרת פרופ' פרארה. "על כן, רצינו לענות תחילה על השאלה: האם חותמות הגליל תרמו באופן משמעותי להמצאת הכתב הראשון באזור?".
כדי למצוא את התשובה לשאלה הזו, השוו החוקרים באופן שיטתי את העיצובים על חותמות הגליל עם סימנים של פרוטו-כתב יתדות, בחיפוש אחר התאמות שעשויות לחשוף קשרים ישירים, הן בצורה הגרפית והן במשמעות. "התמקדנו בעיצוב של חותמות הגליל מהתקופה שלפני המצאת הכתיבה, תוך כדי המשך ההתפתחות לתקופה שקדמה לידיעת קרוא וכתוב", מסבירים קתרין קלי ומטיה קרטולאנו, עמיתיה למחקר של פרופ' פרארה מהמחלקה לפילולוגיה קלאסית ולימודי איטלקית באוניברסיטת בולוניה. "גישה זו אפשרה לנו לזהות סדרה של עיצובים הקשורים להובלת תוצרי טקסטיל, חקלאות וכלי חרס, שהתפתחו מאוחר יותר לסימני פרוטו-כתב יתדות תואמים".
תגלית זו חושפת, לראשונה, קשר ישיר בין חותמות הגליל לבין המצאת הכתב, ומציעה נקודות מבט חדשות לחקר האבולוציה של מערכות סמליות וכתיבה. "הממצאים שלנו מוכיחים שהעיצובים החקוקים על חותמות הגליל קשורים ישירות להתפתחות של פרוטו-כתב יתדות בדרום עיראק, זאת בנוסף לתובנות על האופן שבו המשמעות של עיצובי חותמות הגליל שולבה במערכת הכתיבה", מסכמת פרופ' פרארה.