אפליקציית SeaWatch של החברה להגנת הטבע, המיועדת לדיווחים על מפגעים כמו עבירות דיג, זיהום, רשתות רפאים (רשתות דיג נטושות שפוגעות בים) ופגיעה בחיות מוגנות בזמן אמת, מסכמת את שנת 2023 עם שיאים במספר ההורדות - כפול משנה שעברה, שיא במספר דיווחים שהתקבלו מאז השקת האפליקציה ועלייה גם בסיס המדווחים הוא הגדול ביותר שהיה, עם צמיחה של של 20%.
אפליקציית SeaWatch הושקה לפני כשבע שנים, לאחר שבחברה להגנת הטבע הבחינו בבעיה גדולה באכיפת החוק בים ובשמורות הטבע, מה שהביא לעלייה באירועי זיהום ותמותת חיות מוגנות. הפתרון היה האפליקציה, שמאפשרת לאזרחים לדווח על מפגעים בזמן אמת ולקבל עדכונים שוטפים על התקדמות הטיפול בפנייה שלהם. המוקד פועל בשיתוף פעולה עם גורמי האכיפה, כמו היחידה הימית ברשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה.
בין הדיווחים שהתקבלו ב-2023 היו כאלו על חביות שמן, דיג לא חוקי, רשתות רפאים, פגרים של בעלי חיים - ביניהם פרה ועז - וגם תצפיות בדולפינים ורביה של חתולי ים.
מסיכום שנת 2023 עולה כי באפליקציה התקבלו 368 דיווחים מ-207 מדווחים שונים, מתוכם 53 תצפיות על חיות בר ימיות. הדס גן-פרקל, רכזת אפליקציית SeaWatch ב"חצי הכחול" של החברה להגנת הטבע, אמרה כי 100% מהדיווחים קיבלו מענה ראשוני טלפוני או במייל על ידי צוות SeaWatch ו-75% מהדיווחים שדרשו מענה בפועל על ידי גורמי הטיפול הגיעו לסגירת מעגל.
בנוסף, השנה דווחו לראשונה מפגעים בכינרת ושלוש רשתות רפאים פונו על ידי רשות הטבע והגנים, בעקבות דיווח באפליקציה.
"עברה שנה מאז שהשקנו את האפליקציה המחודשת, עם קטגוריות דיווח חדשות וזירת תצפיות, ובזכותה שברנו שיאים. עוד יותר מרגש לראות שזה לא רק כמות הדיווחים, אלא גם איכותם, ומזהים התמקצעות של המדווחים ששולחים דיווחים שאכן נדרשים למענה בפועל בשטח, כמו אירועי חשד לדיג לא חוקי, שם אנחנו גם רואים עלייה במספר הדיווחים שקיבלו מענה אכיפתי על ידי היחידה הימית של רשות הטבע והגנים", אמרה גן-פרקל. "החברה להגנת הטבע מקדישה את הפעילות הענפה של הציבור וגופי הטיפול למען הים באמצעות אפליקציית SeaWatch, לזכר עשרות הנופלים, אוהבי הים, שנרצחו בטבח בחוף זיקים ב-7 באוקטובר ובתקווה להחזרת כל החטופים במהרה ובשלום".
בחברה להגנת הטבע מיפו את הדיווחים שהגיעו מהים התיכון וגילו כי ישנה פריסת דיווחים כמעט רציפה לאורך כלל החופים, עם ריכוז דיווחים ותצפיות גבוה במוקדים עירוניים כמו גם סביב שמורות וגנים לאומיים ימיים. עם זאת, מהחופים הדרומיים של הים התיכון מתקבלים פחות דיווחים.
מסיכום הנתונים עולה כי ישנם פי 2 דיווחים על עבירות דיג שקיבלו מענה אכיפתי, ובמספר רשתות הרפאים שהוסרו ביחס לשנה שעברה. כמו כן, התקבלו 62 דיווחים על פגרים של צבי ים (ירידה משמעותית ביחס לשנה שעברה), ו-62 דיווחים בנושא זיהום ופסולת ימית.
עיקר הדיווחים והתצפיות מאילת התרכזו בשני מוקדים - אזור השמורה והחוף הצפוני, ומספרם נשאר יציב לעומת 2022. "מרגש לראות את העלייה בכמות המשתמשים והמדווחים שלנו. כל דיווח הוא זוג עיניים עירניות, שלוקחים חלק פעיל בשמירה על הים בזמן אמת. אנו מאוד מודים למדווחים ומברכים על שיתוף הפעולה עם גורמי הטיפול והאכיפה, שחיוני לא רק לטיפול יעיל במפגעים ימיים, אלא יביא גם לעלייה באמון הציבור בגורמי האכיפה, ועלייה בהתגייסות הציבורית לשמירה על הים. אנחנו ממשיכים לפעול להעלאת המודעות והערנות למפגעים אקולוגיים בים וכך נמשיך להרחיב את מעגלי המדווחים - שבזכותם הכל קורה", סיכמה גן-פרקל.