חדשות מדאיגות מאנטארקטיקה - בגלל התחממות כדור הארץ: הקרחון A23a, ששטחו כ-4,000 קמ"ר, פי 2.5 מהשטח של גוש דן, התנתק מהיבשת. כך הודיעו היום (ו') מדענים החוקרים קרחונים ביבשת.
הקרחון, הגובל בים ודל, היה מחובר למדף הקרח רון-פילכנר שבחצי האי האנטארקטי ובו שכנה בעבר תחנת מחקר סובייטית.
בתמונות לוויין, שצולמו לאחרונה, נראה הקרחון, שמשקלו כמעט טריליון טונות, נסחף במהירות על פני הקצה הצפוני של חצי האי האנטארקטי, בסיוע רוחות וזרמים עזים.
הגיאולוג הבריטי אוליבר מארש אמר כי נדיר מאוד לראות קרחון בגודל כזה בתנועה. לדבריו, מדענים יעקבו מקרוב אחר מסלולו של הקרחון. החוקרים מעריכים כי הקרחון יגיע לאוקיינוס הדרומי, באזור שמכונה "סמטת הקרחונים", שבו ניתן למצוא קרחונים אחרים שהתנתקו מהיבשת.
מארש הסביר כי עם הזמן תהליכים שונים גרמו לו להתרומם מקרקעית האוקיינוס ו"להידחף" על ידי זרמי האוקיינוס. הוא הוסיף כי A23a הוא אחד מהקרחונים הקדומים בעולם.
בשנים האחרונות התנתקו כמה קרחונים מאנטארטיקה, זאת בשל התחממות כדור הארץ הנגרם בשל פליטת גזי חממה. בשנת 2020, קרחון ענק נוסף, A68, עורר חשש שהוא יתנגש באחד מאיי ג'ורג'יה הדרומית שבדרום האוקיינוס האטלנטי. בסופו של דבר הקרחון הזה התפרק לחלקים קטנים יותר, דבר שצפוי לקרות גם ל-A23a.
אבל "לקרחון בקנה מידה כזה יש פוטנציאל לשרוד די הרבה זמן באוקיינוס הדרומי, למרות שהוא הרבה יותר חם, והוא יכול לעשות את דרכו צפונה יותר לכיוון דרום אפריקה, שם הוא יכול לשבש את תנועת הספינות", הזהיר מארש.
הזרמים הימיים באוקיינוס הדרומי, שעל גביהם נסחפים הקרחונים המתנתקים מאנטארקטיקה, הם בין זרמי המים העוצמתיים בעולם, והם נתונים לשינויים מקומיים תכופים. תכונה זו מקשה על חיזוי מדויק של מסלול הקרחון.
במהלך עשרות השנים האחרונות נצפתה עלייה במקרי הסידוק והביקוע של מדפי הקרח הנפרשים משולי יבשת אנטארקטיקה אל תוך האוקיינוס, ובהיווצרותם של קרחוני ענק חדשים, שינוי המשויך בחלקו להתחממות האקלים העולמית. קיים חשש שאירועים כאלה ייעשו שכיחים יותר ויותר.