פרופ' סר איאן וילמוט, המדען הבריטי שהוביל את הצוות שיצר את הכבשה דולי, תוצר השיבוט הגנטי הראשון בעולם של יונק הנוצר מתא בוגר, הלך היום (ג') לעולמו בגיל 79. פרופ' וילמוט מת 20 שנה אחרי שהכבשה דולי הומתה.
המדען הבריטי, שחשף ב-2018 שהוא אובחן כחולה פרקינסון, הוביל את הצוות במכון רוסלין למחקר בבעלי חיים השייך לאוניברסיטת אדינבורו וממוקם בעיירה רוסלין שבסקוטלנד, שם שיבט את דולי ב-1996, כחלק מניסוי שצלח רק לאחר מספר ניסיונות כושלים.
מדובר היה אחד מההישגים המדעיים הגדולים ביותר של המאה ה-20 - מתוך 277 ביציות מופרות, רק 30 עברו חלוקה, בעוד שמתוך אותן 30 ביציות רק תשע נקלטו באימהות פונדקאיות והובילו להריון, כשכל ההריונות נכשלו, מלבד אחד. הכבשה דולי הייתה היונק הראשון ששובט מתא בוגר, בתהליך שהיווה פריצת דרך בעולם המדע בתחום השיבוט הגנטי.
ניסוי השיבוט פורץ הדרך הזה העלה את הנושא לסדר היום במקומות רבים, עד כדי כך שבכמה מדינות, כולל ישראל, חוקקו חוקים נגד שיבוטים.
פרופ' פיטר מת'יסון, מנכ"ל אוניברסיטת אדינבורו, הכתיר את פרופ' וילמוט כ"טיטאן של העולם המדעי" שעבודתו בשיבוט הכבשה דולי שינתה את החשיבה המדעית באותה תקופה. "פריצת דרך זו ממשיכה לתרום תרומה רבה ומשמעותית עבור כל התקדמות שחלה בתחום הרפואה הרגנרטיבית שאנו רואים כיום. המורשת שלו הינה בעלת פוטנציאל עצום לאפשר ליותר אנשים לחיות חיים ארוכים ובריאים יותר", אמר פרופ' מת'יסון.
"מדובר בחדשות עצובות מכיוון שעולם המדע איבד אדם ששמו הלך לפניו, שתרומתו המחקרית הייתה רבה", הוסיף פרופ' ברוס ווייטלו, ראש מכון רוסלין למחקר בבעלי חיים.
פרופ' וילמוט פרש מאוניברסיטת אדינבורו ב-2012, אבל בשנת 2018 הוא הכריז על תמיכה במחקר חדש על פרקינסון, וחשף שהוא אובחן עם הפרעת מוח מתקדמת ובלתי ניתנת לריפוי, שעלולה לגרום לתנועות בלתי נשלטות כמו רעידות. "אבחנת המחלה מאפשרת לי לפעול ככל הניתן כנגד המחלה, אם כי ייתכן כי היא תשנה את איכות החיים שלי ותקצר את חיי", אמר באותה העת פרופ' וילמוט בריאיון לרשת ה-BBC, כשדיבר בגלוי על מחלתו.