נחליאלי לימוני צעיר שבקע לפני כמה חודשים מהביצה ועל רגלו הוטבעה טבעת באסטוניה, הגיע בשבוע שעבר לתחנת הטיבוע הפועלת באגמון חפר ששוקם בשיתוף קק"ל. מדובר במין הנדיר ביותר מבין ארבעת מיני הנחליאלים שמגיעים לישראל.
על הטבעת שנמצאה על הנחליאלי נחרטו המילים: "אסטוניה, מטסאלו", בהתייחס לפארק צפרות גדול במערב המדינה האירופית. מכאן שהמרחק שעשתה הציפור בדרכה לישראל הוא כ-4,900 ק"מ.
"נדידת הסתיו מאירופה לאפריקה נמצאת בעיצומה ומאות מיליוני ציפורים חולפות עכשיו דרך ישראל", אמר ירון צ'רקה, הצפר הראשי של קק"ל.
לדבריו, "בתי הגידול הלחים שקק"ל מטפחת משמשות תחנות עצירה חשובות ביותר לנודדים, לפני האתגר העצום של חציית רצועת מהמדבריות בדרך לאפריקה. הנחליאלי הלימוני שטובע באסטוניה והגיע אלינו הוא עדות נוספת ליכולת המופלאה של ציפור שיר קטנה וצעירה לעבור אלפי קילומטרים במסע הראשון בחייה".
צ'רקה הוסיף כי "עולם הצפרות הוא עשיר, יפיפה, חשוב ומיוחד. עולמן המיסתורי של הציפורים וההתבוננות והלמידה מהן, מהווה חיבור וגשר בין אנשים לכל עולם הטבע. במהלך חול המועד סוכות וכמסורת רבת שנים, נקיים את הצפרתון - שלל פעילויות צפרות לציבור הרחב ולמקצוענים בתחום לכל אורך המדינה".
לפי אתר הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע, תפוצתו של הנחליאלי הלימוני היא בעיקר באסיה, אם כי בשנים האחרונות הוא מתפשט גם למזרח אירופה ואף מקנן בפולין.
אזורי הקינון, אם כן, משתרעים ממזרח אירופה ואסיה הקטנה במערב ועד לצפון מזרח סין במזרח. מאפגניסטן ונפאל במרכז היבשת ועד לטונדרה הסיבירית בצפון.
כל האוכלוסייה נודדת. עיקר האוכלוסייה מבלה בתת-היבשת ההודית ומזרחה משם, בתאילנד, מיאנמר ודרום סין. אוכלוסיות מערביות יותר חורפת באיראן - לחופיו הדרומיים של הים הכספי, מרכז המדינה והמפרץ הפרסי. מספרים לא גדולים חורפים גם במזרח התיכון.
גודל האוכלוסייה האירופית מוערך ב-200,000 - 500,000 זוגות דוגרים, שהם מהווים עד 25% מכלל האוכלוסייה העולמית.
בישראל, הנחליאלי הלימוני הוא חולף נדיר, בעיקר בעמקי המזרח (עמק בית-שאן) ומישור החוף הצפוני (חוף הכרמל). יש הסבורים כי יתכן והנחליאלי הלימוני גם מקנן נדיר ביותר בארץ. אורך הגוף שלו הוא 15 - 17.5 ס"מ. משקל: 20 גרם בממוצע.
בחברה להגנת הטבע גם הוסיפו כי מדובר בפעם הראשונה שבה נחליאלי לימוני נלכד בישראל עם טבעת מחו"ל.