אצות ים מסתמנות כתשובה לבלימת פליטת המתאן של עדרי בקר לבשר, שכן העדרים הללו פולטים מתאן בכמות גבוהה באמצעות גיהוק. מדובר בגז חממה מסוכן, הגורם להתחממות כדור הארץ, מה שהוביל חוקרים וצוותים בעלי התמחות לנסות ולמצוא פתרון לנזק הסביבתי, לרבות תהליכי הנדסה גנטיים שזכו לביקורות רבות.
3 צפייה בגלריה
פרות רועות על אדמה חקלאית
פרות רועות על אדמה חקלאית
פרות רועות על אדמה חקלאית
(צילום: Shutterstock)
כעת, מחקר ראשון מסוגו בדק את ההשפעה של הזנת עדרי הבקר לבשר, אשר רועים בשטחים הפתוחים, בתוסף אצות ים אדומיות ממין Asparagopsis taxiformis. המחקר החדש, שפורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences, ממשיך את הקו המחקרי שהתמקד תחילה בהזנת בקר מפוטם ובקר לחלב באצות ים, מה שצמצם את פליטת המתאן ב-82% ובמעל 50% (בהתאמה).
משק החי מהווה 14.5% מפליטת גזי החממה העולמית, כאשר החלק הגדול ביותר מגיע מהמתאן שעדרי הבקר פולטים באמצעות גיהוק. בקר רועה שמיועד למאכל מייצר כמות גבוהה יותר של מתאן בהשוואה לבקר מפוטם או בקר לחלב משום שהם ניזונים מכמות סיבים גבוהה יותר שמקורה בעשב אותו הם אוכלים בשטחי המרעה בהם הם משוטטים.
בארה"ב, למשל, אחת מפולטות גזי החממה הבולטות, תעשיית הבקר לחלב מונה כ-9 מיליון פרטים, בעוד שתעשיית הבקר לבשר מונה יותר מ-64 מיליון פרטים. "עדרי בקר לבשר נמצאים רק כשלושה חודשים בבתי הזנה ומעבירים את רוב חייהם במרעה בשטחים הפתוחים, שם הם פולטים כמות גבוהה של מתאן", הסביר פרופ' ארמיאס קבריב, מהמחלקה למדעי בעלי החיים באוניברסיטת קליפורניה בדייוויס, שהיה ממובילי צוות המחקר. "המטרה היא להפוך את תוסף האצות או כל תוסף מזון לנגיש יותר עבור רעיית הבקר, על מנת להפוך את תעשיית הבשר לנקייה יותר, תוך עמידה בביקוש העולמי למוצרי בשר".
3 צפייה בגלריה
אצת אספרגון מסועף מסוג אדומיות
אצת אספרגון מסועף מסוג אדומיות
אצת אספרגון מסועף מסוג אדומיות
(צילום: Edu Ktion, Shutterstock)
הזנה יומית של עדרי בקר אשר רועים בשטחים הפתוחים נחשבת למאתגרת יותר מאשר האכלת בקר מפוטם או בקר לחלב, מכיוון שלעתים קרובות רעיית העדרים מתבצעת בשטחים מרוחקים מהחוות למשך תקופות ארוכות. עם זאת, ישנן תקופות מסוימות בשנה, כמו למשל פרקי זמן בהם העשב ממנו ניזונים העדרים דל, בהם החוואים מאכילים את העדרים ובכך משלימים להם חוסרים תזונתיים.
לצורך מחקר זה, החוקרים חילקו 24 פרטים מעדר בקר לבשר - שהורכב מגזעי אנגוס וואגיו - לשתי קבוצות: האחת קיבלה את תוסף אצות הים, בעוד שהשנייה לא. המחקר ארך 10 שבועות ונערך בשטחי חווה בעיר דילון שבמונטנה בארה"ב. קבוצת הבקר שניזונה מתוסף אצות הים הפגינה תוצאות מרשימות, עם קיצוץ של כמעט 40% בפליטות המתאן. בהקשר זה יש לציין כי רוב המחקרים להפחתת פליטת מתאן באמצעות תוספי מזון התרחשו בסביבות מבוקרות עם תוספי מזון יומיים, אלא שלדבריו של פרופ' קבריב פחות ממחצית מהשיטות הללו יעילות עבור עדרי בקר לבשר אשר רועים בשטחים הפתוחים.
"שיטה זו סוללת את הדרך להפיכת תוסף אצות הים לזמין וקל לשימוש בכל הנוגע לרעיית בעלי חיים, מה שיקל על החוואים ויוביל בסופו של דבר לצמצום משמעותי של פליטת המתאן", הסביר פרופ' קבריב.
3 צפייה בגלריה
פרות רועות באחו בהולנד
פרות רועות באחו בהולנד
פרות רועות באחו בהולנד
(צילום: Theo Duijkers, Shutterstock)
חקלאות פסטורלית, המבוססת על רעיית בעלי החיים, תומכת במיליוני אנשים ברחבי העולם, לעתים קרובות באזורים פגיעים לשינויי אקלים. מחקר זה מספק דרך חדשה שבאמצעותה ניתן יהיה להפוך את רעיית הבקר לידידותית יותר עבור הסביבה, תוך מילוי תפקיד מכריע במלחמה בשינויי האקלים.
הממצאים עשויים להיות מועילים במיוחד, בטח נוכח הביקוש העולמי הגובר למוצרים מן הי, כמו גם הצורך הדחוף לטפל בהשפעות הסביבתיות של מזון מהחי. לפיכך, מחקר זה תורם למאמצים הרחבים יותר שמטרתם לפתח פרקטיקות חקלאיות ברות-קיימא וידידותיות יותר לסביבה.