זמן קצר לפני ששלג כיסה ביום רביעי את ירושלים ניצלו חייה של גורת דורבן, במבצע משולב של החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים והספארי. מדובר בגורה שאמה נטשה אותה והיא הייתה עלולה למות בקור העז.
בתחנה לחקר ציפורי ירושלים, ע"ש נילי ודוד של החברה להגנת הטבע, חיה להקת דורבנים, שקבעה את משכנה במאורות, בסביבת התחנה. לנקבת הדורבן שתי פטמות, ובמקרים שהיא ממליטה שלישיית גורים, גורלו של אחד מהם הוא להינטש או להינשך למוות בידי אחד מאחיו.
"משעות הבוקר, הבחנו בגורת דורבן, שהסתובבה בשטח התחנה, סביב הבריכה שמול מסתור הצפייה בציפורים, יצאה ונכנסה למחילות, ללא אמה", סיפר יותם בשן, רכז הדרכה בתחנה. "לקראת שעות הערב, משפחה שישבה במסתור, ראתה אותה מנסה לחצות את תעלת המים ללא הצלחה, אז הם קראו לנו".
לאחר התייעצות עם עמיר בלבן, מנהל תחום הטבע העירוני בחברה להגנת הטבע, הוחלט להעביר את הגורה לגן החיות התנ"כי ומשם לבית החולים לחיות בר בספארי להמשך הטיפול. הגורה נראתה בגיל יניקה ותלויה לחלוטין באם. "את הגור לכדנו בקופסת קרטון, ללא מגע יד אדם, על מנת לשמור על 'הטביעה ההורית' שלו ועל הסיכויים שלו לשוב לטבע", אמרו בחברה להגנת הטבע.
הגורה נאספה על ידי מתנדבי החיבולנס של רשות הטבע והגנים והועברה במהירות מרבית לגן החיות התנ״כי בירושלים לקבלת טיפול ראשוני. משם היא הועברה להמשך טיפול רפואי בבית החולים לחיות בר של הספארי.
ד"ר אריאלה רוזנצוויג, וטרינרית בבית החולים, סיפרה כי "נערכו לגורה בדיקות גופניות כלליות. בשקילה התברר כי היא שוקלת 374 גרם בלבד וכן נערכו לה בדיקות נוספות שבמהלכן התברר כי היא סובלת מפציעה קלה באחת הרגליים".
מיד לאחר מכן היא קיבלה טיפול ראשוני שכלל חימום, מתן תערובת ויטמינים ואזור הטבור נוקה וחוטא. "כדי למנוע דלקת באזור, היא קיבלה גם אנטיביוטיקה ומיד לאחר מכן, נהנתה מארוחה שכללה פורמולת חלב גורים. הארוחה ניתנה לה באמצעות מזרק וכעת המטפלים מנסים להרגיל אותה גם ליניקת חלב מבקבוק, תהליך שעשוי להימשך לעיתים מספר ימים", אמרו בבית החולים לחיות בר.
ד"ר רוזנצוויג הסבירה כי מכיוון שמדובר בגורה צעירה מאוד, ממש בת ימים אחדים, צוות בית החולים יעשה בהמשך מאמצים רבים כדי לנסות לחברה לדורבנים בוגרים, "כדי שידריכו אותה וילמדו אותה את רזי הדורבנות". עוד אמרו בבית החולים: "לא קל להשיב דורבנים צעירים כל כך לטבע מחשש שלא ידעו להסתדר בכוחות עצמם, אך בשנים האחרונות בעקבות הניסיון הרב שצברנו, הושבו לא מעט דורבנים קטנים מאוד לאחר שחוברו לדורבנים בוגרים שחנכו אותם. בספארי נמצאות שתי דורבניות, בוגרות, דורית ועמית שטופלו בעבר כגורות בבית החולים לחיות בר וכיום הן משמשות חונכות לדורבנים צעירים מהטבע רגע לפני השבתם".
דורבן הודי הוא מין מוגן, המצוי ברוב השטחים הפתוחים בישראל, מהחרמון ועד הרי אילת. "על אף גודלו, הוא מסדרת המכרסמים וככזה, הוא צמחוני. ה'קוצים' שעל גופו, הם למעשה שערות קשיחות, המקנות לו הגנה מטורפים", מציין דותן רותם, אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים. "יחד עם זאת, תנועתו המסורבלת, הופכת אותו לפגיע, בייחוד כאשר הוא פוגש בצייד (לא חוקי) אנושי, או כאשר הוא מנסה לעבור כבישים".