ארבעה תושבים מכפר כנא נעצרו בחשד שניסו לפרוץ לחלל תת קרקעי עתיק באתר הארכיאולוגי חורבת בינית, הממוקם על גבעה מבודדת בגליל התחתון. הארבעה נתפסו "על חם" על ידי מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, בסיוע מתנדבי יחידת "מתמיד גליל תחתון" במג”ב. במהלך החקירה הודו בביצוע חפירות בלתי חוקיות באתר במספר מקרים. בסיום החקירה בתחנת טבריה יועבר התיק ללשכה המשפטית ברשות העתיקות לצורך הגשת כתב אישום.
 
(צילום: היחידה למניעת שוד, רשות העתיקות)

במשך כמה ימים עקבו הכוחות אחר ארבעת החשודים, שברשותם היו ציוד חפירה וכן שני טרקטורוני רייזר - ששימשו אותם להגעה לאתר המרוחק והמבודד. הכלים נתפסו על ידי רשות העתיקות ויועברו להמשך טיפול בהתאם לחוק.
חורבת בינית, אתר קטן בגבעות הגליל התחתון, מוכר בשל מערך המתקנים החצובים שבו, ששימשו, בעיקר, להפקת שמן זית. במהלך חפירות שנערכו בשנים 1996–1998, בניהולה של ירדנה אלכסנדר מרשות העתיקות - ובמסגרת פרויקט חינוכי עם תלמידי בית הספר יד ששון, נחשפו באתר, בין השאר, ארבעה בתי בד וגת.
הממצאים באתר, המתוארכים לתקופות הפרסית, ההלניסטית, הרומית והביזנטית, מצביעים על פעילות ייצור שמן ענפה שהיוותה חלק מרכזי בתשתית החקלאות והכלכלה האזורית. ייצור שמן זית בתקופה ההלניסטית שיחק תפקיד משמעותי במאמץ החשמונאי לחיזוק ההתיישבות היהודית בגליל ולהבטחת עצמאות כלכלית.
2 צפייה בגלריה
דלי שבו השתמשו החשודים בחורבת בינית
דלי שבו השתמשו החשודים בחורבת בינית
דלי שבו השתמשו החשודים בחורבת בינית
(צילום: ניר דיסטלפלד, רשות העתיקות)
2 צפייה בגלריה
כלי הרכב שבאמצעותם הגיעו החשודים למקום
כלי הרכב שבאמצעותם הגיעו החשודים למקום
כלי הרכב שבאמצעותם הגיעו החשודים למקום
(צילום: ניר דיסטלפלד, רשות העתיקות)
"חורבת בינית, אתר קטן בגבעות הגליל התחתון, הוא אתר ארכיאולוגי ייחודי", אמר ניר דיסטלפלד, מפקח היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, שניהל את התפיסה יחד עם רן כפתורי. "העובדה שהשוד הזה מתרחש רגע לפני חג החנוכה, מוסיפה ממד סמלי לפעולה שלנו – בדיוק כפי שהחשמונאים פעלו להבטחת עצמאות יהודית כלכלית, כך גם אנו שומרים על המורשת שלהם ועל שרידי ההיסטוריה שלנו למען הדורות הבאים".
אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות, הוסיף: "שוד באתר עתיקות תוך הרס שכבות קדומות, מוחק חתיכות בפאזל ההסטורי שלנו. המקרה מחזק את חשיבות העבודה הקפדנית של היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות ואת שיתוף הפעולה עם גורמי האכיפה. תפיסת הכלים ששימשו את השודדים היא צעד נוסף במאבק שלנו לשמירה על אתרי המורשת.בפרט בימים אלה, כשאנו מציינים את חג החנוכה ואת סיפור הגבורה החשמונאי, אנחנו מחויבים להגן על המורשת הארכיאולוגית של ישראל ולוודא שהמורשת החומרית שהותירו לנו לא תיפגע".