מטיילים שהגיעו היום (שבת) לצפות בתופעת "הסנה הבוער" בהר כרכום נדהמו לגלות כי ציור הסלע העתיק של מנורת שבעת הקנים הושחת.
מאז 7 באוקטובר 2023 ועד לסוף השבוע הזה, היה האתר סגור וגישת מטיילים לא התאפשרה אליו כלל – אולם ברשות הטבע והגנים מעריכים בכל זאת כי מדובר בהשחתה מכוונת: "ככל הנראה חרתו על הקנים שלה במטרה לטשטש אותם", מסביר ליאור שווימר, ממונה מורשת מחוז דרום ברשות.
על פי הערכות החוקרים, המנורה נחרתה בסלע בתקופת הביזנטית. "זו הוכחה לכך ששהו בהר יהודים בתקופה הביזנטית, ומישהו שלא אוהב מנורות עשה את זה", אומר נדב סילברט, מדריך טיולים ממצפה רמון והבעלים של "בטבע, חוויות בארץ המכתשים". הוא הוסיף: "זה מרגיש לי כמו נזק אנטישמי. זה איום מסוג חדש".
לפי שווימר מרשות הטבע והגנים, מדובר בפגיעה אחת ויחידה שזוהתה היום בהר, מתוך כ-20 אלף ציורי סלע עתיקים באתר שלא נפגעו. "הרשות תבחן לבצע רפליקה של הממצא בעתיד", הוא הוסיף.
לפי אחת התיאוריות, הר כרכום הוא למעשה "הר סיני" – "הר האלוהים המקראי" – וגילוי תופעת "הסנה הבוער" שמתרחשת בהר רק סביב היום הקצר ביותר בשנה, 21 בדצמבר, תרמה רבות לקידומה. מדובר בתופעה אופטית יוצאת דופן, כאשר השמש נמצאת במשך שבועות בודדים בזווית הנמוכה ביותר מול כדור הארץ.
בשעה 12:00 בצהריים פוגעות קרני השמש הנמוכות בחלל הפנימי של אחת המערות הקטנות בצלע ההר, ובאופן נדיר, דווקא בזווית הנמוכה ביותר של השמש, הקיר הפנימי של המערה העשוי גבישים טבעיים מבצע באופן טבעי החזרה של קרני האור – ויוצר סביב פתח המערה אפקט אופטי בולט של אור זרחני, הנראה כמו להבת אש.
היום הגיעו כ-700 מטיילים להר כרכום כדי לצפות בתופעה – והגעתם התאפשרה בזכות החלטת צה"ל לפתוח את כביש 10 לתנועת אזרחים בסוף השבוע, במיוחד לרגל "הסנה הבוער", ביוזמה משותפת עם תיירות הר הנגב.