שלומי קצין מעתלית צלל בשבת האחרונה עם שנורקל באזור חוף הכרמל, דרומית לחיפה. במהלך הצלילה, זיהה להפתעתו על הקרקעית פריטים עתיקים, שככל הנראה, נחשפו כתוצאה מפעילות הגלים והזרמים, שהסיעו את החול. באתר הוא ראה עוגני אבן עתיקים, עוגנים עשויים ברזל, שברי כלי חרס, וחרב מרשימה, שאורך הלהב שלה כמטר אחד, ואורך הידית שלה כ-30 ס"מ.
(רגע מציאת החרב. צילום: שלמה קצין)

נמצאה חרב מלפני 900 שנה וגם עוגנים עתיקים
(צילום: שלומי קצין)


מחשש לגניבה של הממצאים או כיסויים מחדש בחול עקב פעילות זרמי הים, לקח קצין את החרב עמו ויצא מהים. הוא גילה אזרחות למופת, איתר את מספר הטלפון של מפקח היחידה למניעת שוד בצפון, ודיווח לרשות העתיקות. אתמול (יום א') מסר קצין את החרב לאוצרות המדינה, וקיבל תעודה על אזרחותו הטובה.
4 צפייה בגלריה
ניר דיסטלפלד מרשות העתיקות עם החרב
ניר דיסטלפלד מרשות העתיקות עם החרב
ניר דיסטלפלד מרשות העתיקות עם החרב
(צילום: רשות העתיקות)
ניר דיסטלפלד, מפקח היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, אמר: "החרב, שהשתמרה במצב מושלם, היא ממצא יפה ונדיר ונראה כי הייתה שייכת לאביר צלבני. היא נמצאה כשהיא מכוסה בצמידה ימית, אך נראה כי היא עשויה מברזל. מרגש להיתקל בחפץ אישי שכזה, שלוקח אותך בדמיון 900 שנה אחורה בזמן, לתקופה אחרת, של אבירים, שריון וחרבות".
"בחוף הכרמל קיימים מפרצים טבעיים רבים, שיכלו לשמש כמקומות מסתור לספינות קדומות בעת סערה, ואף מפרצים גדולים יותר, שסביבם התפתחו יישובים שלמים וערי נמל עתיקות, כדוגמת דור ועתלית", הסביר קובי שרביט, מנהל היחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות. "תנאים אלה, משכו אליהם לאורך כל התקופות ספינות סוחר, ואלה, הותירו אחריהן עקבות ארכיאולוגיות רבות. החרב שנמצאה לאחרונה היא רק אחת מהן".
4 צפייה בגלריה
החרב במים
החרב במים
החרב במים
(צילום: שלומי קצין)
4 צפייה בגלריה
הידית של החרב
הידית של החרב
הידית של החרב
(צילום: שלומי קצין)
האתר שבו התגלו העוגנים והחרב מנוטר בידי רשות העתיקות מאז חודש יוני, לאחר קבלת דיווחים על גילויו בראשונה, מהאזרחים בועז לנגפורד ורפאל בהלול. הממצאים במקום נגלים ומתכסים בהתאם לתנועת החול, ועל כן, הם חמקמקים מאוד. "גילוי ממצאים עתיקים על ידי שחיינים וצוללים חופשיים, היא תופעה שהולכת ומתרחבת בשנים האחרונות, עם התרחבותם של ענפי ספורט אלו", אומר שרביט.
"הסקר התת-ימי הוא דינמי. מכאן גם החשיבות הגדולה שבדיווח על גילוי הממצאים, שאותם תמיד נשאף לתעד באתרם כדי למקסם את המידע הארכיאולוגי. הממצאים העתיקים שנחשפו מהאתר, מלמדים כי המקום שימש כמעגן טבעי קטן וזמני לספינות שמצאו בו מסתור. זיהוי הממצאים שנחשפו, מעיד כי המעגן שימש כבר בתקופת הברונזה המאוחרת – לפני 4,000 שנה, וכעת, מציאת החרב עשויה להעיד כי המעגן הטבעי שימש גם בתקופה הצלבנית, לפני כ-900 שנה", הוא אמר.
4 צפייה בגלריה
עוגן שהתקלה במקום
עוגן שהתקלה במקום
עוגן שהתקלה במקום
(צילום: שלומי קצין)
אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות, שיבח את קצין על אזרחותו הטובה. "כל חפץ עתיק שנחשף, מסייע לנו בהרכבת הפאזל ההיסטורי של ארץ ישראל. לאחר שהחרב תנוקה ותיחקר במעבדות רשות העתיקות, נפעל להציג אותה לקהל".