בצל ועידת האקלים של האו"ם שהסתיימה בסוף השבוע, הכנסת ערכה היום (ג') כמה דיונים בנושא סביבה ברוב הוועדות הפעילות של הכנסת.
בדיון שנערך בוועדת הכלכלה על ההיערכות להחלת הפיקדון על מכלי משקה גדולים, ד"ר אילה אליהו, חוקרת במרכז המידע והמחקר של הכנסת, אמרה כי בהכנת תיקוני-החקיקה בנושא - לא נעשתה די היערכות על ידי המשרד להגנת הסביבה, וכן נדרשת פריסה מיטבית של מכונות אוטומטיות להשבת בקבוקים – בעיקר בפריפריה, הגברת תדירות האיסוף וסימון הבקבוקים הגדולים החייבים בפיקדון.
השרה לשעבר גמליאל תקפה את המשרד להגנת הסביבה, ואמרה: "זה היה אמור להיות יום חג, אבל נראה שהוא יום אבל. השקענו 100 מיליון שקל לרכישת מכונות אוטומטיות, שנראה שלא נעשה איתם כלום. ההצלחה של החוק תלויה ביישומו, אבל המשרד לא עושה דבר כרגע כדי להגיע למועד החלת החוק באופן יעיל למען הציבור והסביבה, ונגד בעלי ההון".
השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג השיבה לטענות וציינה שהשטח לא ערוך, בסופרים אין מספיק מכונות אוטומטיות – והנושא ישתפר תוך כדי תנועה בחודשים הראשונים. לדבריה, במקומות שתהיה בעיה בפריסה, המשרד יבחן את הדברים עם כניסת החוק ואת הצעדים שניתן לנקוט.
יתרה מזאת, בדיון שנערך בוועדת הפנים והגנת הסביבה, השרה זנדברג דיווחה כי משרדה יגיש בשבועיים הקרובים לוועדת הכספים צו להטלת מס פחמן על דלקים ופליטות. לדבריה "המס יתחיל להפנים את העלות האמיתית של פליטות הפחמן, שכן המס היום על הדלק אינו משקף עלות זו". כספי המס יושקעו בחזרה בתעשייה ירוקה.
בתוך כך, ועדת הבריאות של הכנסת הצביעה היום על הקמת ועדת המשנה לעניין השפעת הסביבה והאקלים על בריאות הציבור. בראשות הוועדה - ח"כ אלון טל. לאחר ההקמה, קיימה היום הוועדה דיון ראשון בנושא תחלואה וזיהום במפרץ חיפה והסביבה.
במהלך הדיון מחו משתתפים שונים על כך שלמרות פרסום המלצת ועדת המנכ"לים ביוני 2021 לפנות את המפעלים המזהמים ממפרץ חיפה בתוך עשור, לא הוקצו בתקציב שאושר הכספים הנדרשים לצורך הקמת מנהלת שתפעל לקידום התהליך.
אביהו האן, סגן ראש עיריית חיפה: "הזיהום קיים והילדים שלנו מושפעים מזה. המהלך הבסיסי שציפינו לו זה להקים את המנהלת בעלות של 2.5 מיליון ש"ח בלבד וגם זה לא קורה. נמל המפרץ צובר תאוצה ויביא לנו הרבה מאוד זיהום אוויר מאלפי אניות שיגיעו. שדה תעופה שרוצים להקים יביא עוד זיהום ואנחנו מודאגים. האם אנחנו הופכים להיות שוב המקור והפתרון לכל צרכיה התשתיתיים של מדינת ישראל וילדינו יהיו חולים? לאן נגיע? במבחן התוצאה- במשך שנים שום דבר לא השתנה".
בהמשך היום נערך גם דיון בוועדה לענייני החברה הערבית על מצב איכות הסביבה ביישובי החברה הערבית. יו"ר הוועדה, ח"כ מנסור עבאס אמר כי "בחברה הערבית אנחנו רחוקים עדיין מממצב שבו נוכל לדבר על איכות סביבה איכותית ואיכות חיים. הישובים בחברה וכל מסביב להם סובלים הרבה מפגעי סביבה. יש לנו הזדמנות בחומש הבא לשפר את איכות הסביבה בחברה הערבית, ובהקשר הזה לא נדאג לנושא הזה רק בחברה הערבית נפעל גם ברמה הכללית וזאת הגישה שאנחנו מקדמים. יש תקציבים לנושא כבר שנים, אך צריך לדעת איך לנצל זאת בצורה יעילה".
יתר על כן, ועדת החינוך בראשות ח"כ שרן השכל דנה היום בנושא חינוך אקלימי וחינוך לקיימות. בסיכום הדיון ברכה ח״כ השכל את שרת החינוך יפעת שאשא ביטון על הקמת מחלקת אקלים לקידום תוכנית האקלים למערכת החינוך, וקבעה כי על המשרד להגיע בינואר להציג את התוכנית החדשה, כולל לוח זמנים ליישום.
הוועדה קבעה כי במערכת החינוך יש להכניס כשיעורי חובה מגן ועד תיכון את החינוך הסביבתי או האקלימי, וקראה למשרד החינוך לקיים דיון במשרד על תחום ההזנה בבתי הספר והגנים- בנושא מעבר לתזונה מקיימת ללא מוצרים מן החי, ולדווח לוועדה עד ינואר.