לא פעם מכנים את השכונות במזרח ירושלים "החצר האחורית" של עיר הבירה. בחלק מהשכונות קיימת בנייה ענפה ובלתי חוקית, שקשה לאמוד את היקפה. בנוסף, במזרח העיר יש גם בעיה נוספת - מזבלות פיראטיות, שם נזרקת האשפה של אותן שכונות. בתחילת השבוע צצה מזבלה כזאת ליד אתר היסטורי בצפון ירושלים, כשפסולת בניין הושלכה מסביב לכל שדה התעופה הישן בעטרות. למרות ששדה התעופה נטוש, מדובר באתר היסטורי באחריותה של עיריית ירושלים. השבוע אותרו משליכי הפסולת, ובוצעו נגדם פעילות אכיפה.
פסולת ליד שדה התעופה הישן בעטרות

4 צפייה בגלריה
פסולת בניין ליד הטרמינל בעטרות
פסולת בניין ליד הטרמינל בעטרות
פסולת בניין ליד הטרמינל בעטרות
בסרטון ובתמונות שהגיעו לידי ynet ניתן לראות את פסולת הבניין מסביב לכל בית הנתיבות של שדה התעופה בעטרות. שדה התעופה עטרות הוקם בשנים 1924-1923 בידי הממשל הבריטי בארץ ישראל על הדרך בין ירושלים לרמאללה. תחילה הוא שימש את הבריטים, אחרי קום המדינה היה שדה תעופה של ממלכת ירדן. ממלחמת ששת הימים עד סגירתו בשנת 2000 שימש כשדה תעופה ישראלי אזרחי.
כיום המתחם נטוש, ונותרו בו מבנים מקוריים, בהם טרמינל, מגדל הפיקוח, ופריטים בנויים ונופיים נוספים. במהלך השנים עלו כל מיני רעיונות להפעיל מחדש של שדה התעופה. לפני כשלוש שנים, מי שהיה השר לשיתוף פעולה אזורי, עיסאווי פריג', תכנן לשקם את השדה התעופה ולפתוח אותו מחדש כשדה משותף ישראלי-פלסטיני.
במקביל, עיריית ירושלים, באמצעות הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, החליטה בשנת 2021 להמליץ לוועדה המחוזית על הפקדת תוכנית חדשה להקמת שכונת עטרות באזור שדה התעופה בשטח של כ-1,243 דונם. על פי התוכנית יוקמו כ-9,000 יחידות דיור, בהם שטח למסחר ומלונאות.
לפני כחודשיים פרסמנו כי במרחב שכונת ערב א-סוואחרה במזרח ירושלים, הסמוכה לשכונת ארמון הנציב, נוצר במהלך שלוש השנים האחרונות אתר פסולת גדול על תוואי נחל קדרון. אתר הפסולת משמש בעיקר להשלכת פסולת בניין, המהווה מכרה זהב לקבלנים.
על ידי השלכת הפסולת בחצר האחורית של ירושלים, קבלני הבניין חוסכים למעשה את ההוצאות להטמנת הפסולת במקומות מוסדרים. מדובר במפגע סביבתי, הגורם למפגעי נוף, ריח וזיהום אוויר, קרקע ומים במרחב בהיקף נרחב ולמשך תקופה ארוכה, מבלי שהרשויות המוסמכות לפעול במרחב זה הצליחו למנוע את קיומו של המפגע.
רן ישי, ראש אגף המחקר במרכז ירושלים למדיניות יישומית, שכיהן כמנכ"ל משרד ירושלים ושגריר במשרד החוץ, אמר ל-ynet: "אני שמח שעירית ירושלים בראשות משה ליאון מתייחסת בזעזוע לוונדליזם והביזיון הזה. אני קורא למשרדי הממשלה הרלוונטיים לתרום את חלקם לפיתוח של המקום ומקווה לראות ענישה אפקטיבית מול מי ששפך את הפסולת הזו. התגובה החריפה למקרה הזה חייבת להיות הדוגמה לכל מי ששפך ושופך פסולת מכאן והילך".
4 צפייה בגלריה
עיריית ירושלים דואגת לניקוי המקום
עיריית ירושלים דואגת לניקוי המקום
עיריית ירושלים דאגה לניקוי המקום
4 צפייה בגלריה
אוספים את הפסולת מהמקום ההיסטורי
אוספים את הפסולת מהמקום ההיסטורי
אוספים את הפסולת מהמקום ההיסטורי
חיים סילברשטיין, יו"ר JCAP ומוביל מיזם ההסברה KEEP JERUSALEM, הוסיף: "המקרה הזה מחייב את כלל הגורמים הרלוונטים למפות עוד אתרים שבהם שפכו פסולת ללא היכר ולטפל בתופעות הללו ביד קשה, אני מפנה את הרשויות למתרחש בגבעת שאול המקראית שהינו אתר מורשת תנכ"י בירושלים הסמוך לפסגת זאב, לאחר פינוי הפסולת האתר אני קורא להתקין מצלמות ולפתח את האתר לטובת התיירות והמורשת".
מעיריית ירושלים נמסר: "עיריית ירושלים, באמצעות אגף שיטור ואכיפה, ביצעה לפני ימים אחדים פעילות אכיפה כנגד משליכי פסולת בנייה באופן בלתי חוקי במתחם בית הנתיבות הישן בעטרות. עם קבלת המידע על העבירה, אותרו משליכי הפסולת, ובוצעו נגדם פעילות אכיפה. בנוסף, פעלו צוותי העירייה לפינוי הפסולת ממתחם בית הנתיבות. עיריית ירושלים פועלת לאכיפת החוק, תוך מתן תשומת לב לאכיפת עבירות המשפיעות על איכות החיים ופגיעה במרחב הציבורי".