תיעוד נדיר במיוחד: לירון שפירא, רכז שמירת טבע בצפון של החברה להגנת הטבע, חיכה לרגע הזה זמן רב - חתול ביצות בסביבתו הטבעית, בזמן ציד ולבסוף – עם נחש מים בפה. "מזה תקופה אני מחפש את חתולי הביצה בלילות במערב עמק יזרעאל. זהו בעל חיים מדהים, אך ביישן וחמקמק. בליל רביעי האחרון יצאתי לסיור בשטחים החקלאיים, ופתאום הבחנתי בפרט בוגר של חתול ביצות עם גור, אך הם נעלמו כהרף עין בסבך. מאוחר יותר חזיתי בחתול הבוגר עם נחש מים בפיו, וכן בגור שהוא עתה עצמאי, משוטט לבדו ומשחר לטרף. החוויה הייתה מהממת, הקרבה לבעלי החיים הללו בסביבתם הטבעית, והיכולת לצלם אותם בזמן הקצרצר בו הם נחשפו ריגשה אותי ביותר. זהו טבע במיטבו", סיפר שפירא.
בחברה להגנת הטבע מציינים כי חתול הביצות (Felice chaus) הוא חתול גבוה ורזה, ומשקלו נע בין 13-7 ק"ג.
חתול הביצות חי באזורים לחים, ביצתיים, שולי אגמים ונהרות. תפוצתו מהנילוס עד הודו וסרילנקה במספר תתי מינים. חתול הביצה הינו "יחידני", כלומר חי לבד כל השנה חוץ מעונת ההזדווגות.
עמיר בלבן, מנהלת תחום טבע עירוני בחברה להגנת הטבע, ציין כי בעבר, ישראל הייתה גן עדן לחתולים, עם נציגות שלהם מכל היבשות - חתול הבר מאירופה, הקרקל מאפריקה, נמר ערבי מערב וחתול הביצות מאסיה.
"ישראל היא גבול התפוצה המערבי ביותר של חתול הביצות, שמתמחה בחיים בבתי גידול לחים. הוא אוהב ביצות, נחלים ואפשר למצוא אותו מעמק החולה בצפון, לאורך הירדן, נחלי החוף ועד אזור זיקים. חתול הביצות אוהב מאוד מים, אין לו שום בעיה לשחות ובזכות רגליו הארוכות והכריות עליהן, הוא נע בבטחה ולא מחליק על סלעים חלקים. הוא יודע להסתדר גם בבריכות דגים ובשל הרס בתי הגידול הטבעיים שלו, האוכלוסייה הצטמצמה מאוד. הדיאטה שלו כוללת זוחלים, מכרסמים, דגים, עופות מים וכו'. התיעוד של לירון נדיר ומעניין, כיוון שזהו חתול ביישן ופעיל לרוב בלילה, לכן קשה לצפות בו", אמר בלבן.