עשרות מיליוני בני אדם צפו אמש (יום ב') בליקוי החמה המלא, שנראה בחלקים ממקסיקו, ארצות הברית וקנדה. עוד מאות מיליונים זכו לצפות בליקוי חמה חלקי. וההתרגשות הייתה גדולה מאוד.
כתב ynet משה גלנץ, שהוא גם אסטרונום, נסע לקוויבק שבקנדה כדי לצפות בליקוי המלא. "זה אחד האירועים הכי מטורפים שחוויתי בחיי, ואני חושב שאני לא היחידי שהרגשתי כך אתמול", הוא סיפר. "פגשתי אנשים מכל רחבי העולם, שהגיעו לראות את הליקוי המאוד מיוחד הזה. אני אישית חושב שזו הייתה המתנה אולי הכי גדולה שיכולתי להעניק לעצמי מאז ומעולם".
גלנץ סיפר כי החליט ברגע האחרון לטוס לקנדה, כדי לצפות בליקוי המלא. "במהלך הקיץ חשבתי שאולי כן אסע, אבל אז פרצה המלחמה והכול השתבש. אבל לפני חמישה ימים החלטתי פשוט שאני אצא לראות את הליקוי המלא. ידעתי שלגבי טקסס היו תחזיות איומות של עננות כבדה, אז נסעתי לקנדה".
על הליקוי עצמו, הוא סיפר: "כ-50-45 דקות לפני הליקוי השמש הולכת ומתכסה לאט לאט בירח עצמו. וכך זה קורה עד השניות האחרונות. לפני הליקוי המלא - אין יכולת להסתכל על השמש ללא אמצעי עזר, זה אגב סכנה של עיוורון. אבל ברגע שהירח מכסה לחלוטין את השמש - זה רגע שבו יש עלטה מוחלטת. רואים כוכבים ביום. יכולנו לראות אתמול גם את כוכב הלכת נוגה בבהירות מאוד מאוד גבוהה בשמיים וגם את כוכב הלכת צדק ושבתאי, וגם אפילו את כוכב חמה, כוכב הלכת הקרוב לשמש. ממש רואים כוכבים באמצע היום. השמש עצמה לוקה לחלוטין, רואים אפילו התפרצויות שמש, יכולנו לראות אתמול התפרצויות שמש בבירור, גם ללא שום אמצעי עזר".
גלנץ סיפר כי באתר שבו צפה בליקוי בקוויבק היה כרוז שהקריא זמנים וביקש מהנוכחים לשים משקפיים מגן. "ברגע שבו הצד השני של השמש מתגלה מעבר לירח, השמש כבר מסנוורת לחלוטין, זה ממש סכנת עיוורון", הוא הסביר.
על החוויה עצמה, הוא הוסיף: "אלו היו רגעים באמת כל כך מיוחדים שאין לתאר, זה ממש פתאום חושך באמצע היום, מנורות הרחוב נדלקות, הכול, פשוט אין לתאר מבחינת החוויה".
והיו גם כאלה שלא נזהרו. בזמן הליקוי במדינות שבהן השמש כוסתה על ידי הירח, קפץ החיפוש בגוגל למילים "my eyes hurt" (העיניים שלי כואבות) במאות אחוזים.
ליקוי חמה מופיע כאשר הירח חוצה במסלולו את הקו הדמיוני המחבר בין כדור הארץ לשמש. מספר הליקויים שיכולים להתרחש מדי שנה נע בין 2 ל-5 – רובם חלקיים או טבעתיים. אך אחת ל-18 חודשים בממוצע מתרחש ליקוי מלא - כאשר הירח מסתיר לחלוטין את השמש מנקודה מסוימת על פני כדור הארץ, וכל נקודה על פני כדור הארץ תזכה לליקוי חמה מלא אחת ל-370 שנה.
זמן הליקוי המרבי של הליקוי המלא אמש היה 4:28 דקות צפונית-מערבית לטוראון שבמקסיקו. לאחר שהליקוי הגיע לטקסס הזמן התקצר קמעה - כ-4 דקות ו-26 שניות. ובהמשך כאשר הליקוי יצא מארה”ב ונכנס לקנדה, הוא נמשך עד 3 דקות ו-21 שניות. הליקוי המלא החל באזור מקסיקו בשעה 19:07 בערב (שעון ישראל) ונע במהירות של 1,600 קילומטרים בשעה לכיוון צפון מזרח. בשעה 20:36 הליקוי המלא הגיע לאדמת ארה"ב (טקסס) ובשעה 22:16 גם לאדמת קנדה. הליקוי על היבשת יסתיים אחרי השעה 0:16 בלילה (שעון ישראל) בפארק הלאומי טרה נובה, ניו פאונדלנד קנדה.
ורבים שואלים, מתי נראה ליקוי מלא בישראל? ליקוי החמה המשמעותי האחרון שנראה בישראל הופיע באוקטובר 2022 אך היה ליקוי חלקי בלבד (כ- 40%). ליקוי משמעותי יותר ייראה ב-2 באוגוסט, 2027 עם כיסוי של 90% מדסקת השמש (בעיר אילת). מי שירצה לראות את הליקוי המלא יצטרך להיות באירוע זה בדרום מצרים, מיצר גיברלטר, ספרד או סעודיה. ליקוי חמה מלא בישראל לא יקרה במהלך המאה ה-21 – אלא רק בנובמבר, שנת 2180 (וגם הוא באילת).