כיום, אחד הגורמים שמאיצים את הפגיעה בסביבה ומכך גם את כל נושא משבר האקלים, הינו זיהום של מוצרי פלסטיק. למרות זאת, על פי ממצאים שפורסמו על ידי ה-OECD, נראה כי בתוך פחות מארבעה עשורים ישולש השימוש בפלסטיק וכך גם כמויות האשפה הגדולות מפלסטיק.
על פי ההערכות הפסימיות, הייצור השנתי של פלסטיק המבוסס על דלק מאובנים צפוי להגיע ל-1.2 מיליארד טונות עד שנת 2060, בעוד שכמות הפסולת תעלה על מיליארד טונות, כך על פי ה-OECD. למעשה, גם אם יינקטו פעולות רבות לצמצום הביקוש והשימוש בפלסטיק, הרי שייצור החומר יוכפל תוך פחות מ-40 שנה. עם זאת, מדיניות כזו עשויה גם להגדיל באופן ניכר את הכמות של פסולת הפלסטיק העתידית שתועבר למחזור, מ-12% ל-40%.
מחקרים רבים הראו כיצד חלקיקי מיקרו-פלסטיק חודרים לאזורים המרוחקים והבתוליים ביותר של כדור הארץ, כמו למשל בתוך גופם של דגים, בשקעים העמוקים ביותר של האוקיינוס ואף בתוך הקרח הארקטי. לפי ההערכות, הפסולת הזו גורמת למותם של יותר ממיליון עופות ים ולמעלה ממאה אלף יונקים ימיים מדי שנה. "זיהום פלסטיק הוא אחד האתגרים הסביבתיים הגדולים של המאה ה-21, הגורם לנזק עצום למערכות אקולוגיות ולבריאות האדם", אמר מזכ"ל ה-OECD, מתיאס קורמן.
מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת יוצרו כ-8.3 מיליארד טונות של פלסטיק, כאשר יותר מ-60% מהכמות הזו הושלכה למזבלות, נשרפה או הושלכה ישירות לנהרות ולאוקיינוסים. ב-2019 נעשה שימוש בכ-460 מיליון טונות של פלסטיק, נתון גבוה פי 2 מזה שנמדד 20 שנה קודם לכן. גם כמות פסולת הפלסטיק כמעט הוכפלה בשנה זו, כשעלתה על 350 מיליון טונות, כשפחות מ-10% ממנה מוחזרו.
לפי המגמות הנוכחיות, השימוש בפלסטיק צפוי להכפיל את עצמו (לפחות) בצפון אמריקה, אירופה ומזרח אסיה. גרוע מכך, במדינות ואזורים אחרים, הוא צפוי לגדול פי שלושה לפחות ועד פי חמישה בתרחיש הגרוע, כשבאפריקה שמדרום לסהרה, ההערכות נעות סביב פי שישה.
הדוח החדש מעמת בין מסלול של "עסקים כרגיל" עם היתרונות של מדיניות גלובלית שאפתנית יותר של צמצום השימוש בפלסטיק וזיהום שנובע ממנו. יחד עם זאת, עולה ממנו כי צמיחה כלכלית ואוכלוסייה מתרחבת, תביא להגדלת ייצור הפלסטיק ולתרחישים עגומים עם פגיעה סביבתית קשה.
עבור כותבי הדוח מטעם ה-OECD ברור כי המקום שבו מדיניות יכולה לעשות הבדל עצום הוא בטיפול בפסולת. נכון לעכשיו, כמות של כמעט 100 מיליון טונות של פסולת פלסטיק מטופלת בצורה לא נכונה ובכך גם מזהמת את הסביבה - נתון שעומד להכפיל את עצמו עד 2060. "מאמצים גלובליים מתואמים יכולים לסייע במניעת זיהום הפלסטיק עד 2060. זה יכול גם לצמצם את כמות גזי החממה שצפויים לחלחל לאטמוספירה ולהביא להגברת ההתחממות הגלובלית. נכון לעכשיו, מחזור החיים המלא של פלסטיק ראשוני - מייצור ועד פירוק - תורם כשני מיליארד טונות של פחמן דו חמצני או המקבילה שלו בגזים אחרים.
מחברי הדוח הזהירו כי ללא פעולות מדיניות ממוקדות, סביר להניח שהנתון הזה יוכפל עד 2060, אם לא גרוע מכך. במקביל, האו"ם כבר החל לפעול מוקדם יותר השנה, בפיתוח וקידום אמנה בינלאומית שמחייבת הגבלה של זיהום הסביבה באמצעות מוצרי פלסטיק.