בשיתוף האיחוד האירופי
העיר אילת חווה שנים קשות. הירידה בתיירות, הניתוק החלקי ממרכז הארץ בעקבות סגירת שדה התעופה בתל אביב והאירוח המסיבי של מפוני המלחמה, לא הפכו את חייהם של התושבים לפשוטים יותר.
ובכל זאת, לפני מספר שבועות, בטקס חגיגי ומרגש בשטרסבורג, צרפת, הצטרפה אילת לרשימה יוקרתית של 112 ערים מרחבי היבשת המשתתפות ביוזמתNetZeroCities . תו התקן שהוענק לעיר מהווה הכרה רשמית בתכנית האקלים שלה, הממוקדת בהפחתת פליטות הפחמן ובהשגת איזון פחמני עד שנת 2030.
אילת היא העיר היחידה בישראל ואחת מקבוצת ערים מחוץ לאיחוד האירופי המשתתפות במשימה זו, הישג שמציב אותה בחוד החנית של המאבק הגלובלי במשבר האקלים.
4 צפייה בגלריה
נופשים בחוף הים באילת
נופשים בחוף הים באילת
שנים קשות. חוף הים באילת
(צילום: shutterstock)
האתגרים הייחודיים של אילת: בין בידוד גיאוגרפי לצריכה תיירותית מוגברת
אילת מתמודדת עם אתגרים ייחודיים: מיקומה הגיאוגרפי, האקלים המדברי ותעשיית התיירות המפותחת יוצרים מציאות ייחודית, המשלבת הזדמנויות ואתגרים סביבתיים.
"תיירות היא מקור חיים לאילת, אך היא גם מהווה אתגר עצום", מציין אסף אדמון, ראש היחידה הסביבתית של אילת וחבל אילות. "בתי המלון מובילים לצריכת משאבים גדולה ופסולת רבה, אך הם גם יכולים להוביל את השינוי.
"כאשר מיישמים מדיניות להפחתת פליטה בקרב התושבים המקומיים, צריך לוודא הטמעה ואכיפה בקרב עשרות אלפי בתי אב. לעומת זאת, כאשר מטמיעים שינוי בבית מלון הכולל עשרות ומאות חדרים, האפקט יעיל ומהיר הרבה יותר".
באחד מהאזורים שופעי השמש של ישראל, השימוש באנרגיה מתחדשת מקבל דגש משמעותי. "שדות סולאריים בחבל אילות מספקים 100% אנרגיה מתחדשת לאזור בשעות היום, נתון שמציב את העיר בחזית בתחום האנרגיה הירוקה", מספר אדמון.
במהלך השנה האחרונה, האתגרים הפכו לשונים. "אילת אירחה 60 אלף מפונים במשך חודשים ארוכים", מספר אדמון. "העיר הוכיחה חוסן מדהים בקליטה ובתפעול של המשימה. העשייה העירונית הייתה מקור לגאווה, עבורי. העיר הייתה מלאה, אבל שונה. המלונות היו מלאים, אבל המרכזים המסחריים היו ריקים".
בתקופה האחרונה, מעיד אדמון, "התיירות חזרה באופן משמעותי, מה שמדגיש שוב את הצורך של העיר לטפל באתגר הסביבתי שלה".
4 צפייה בגלריה
האיחוד האירופי אילת
האיחוד האירופי אילת
"העיר הוכיחה חוסן מדהים". אסף אדמון
(צילום:סלומה זזברת)
הדרך של האיחוד האירופי לרתום את הערים למאבק בשינויי אקלים
יוזמת NetZeroCities היא חלק מתכנית משימה של האיחוד האירופי, תכנית Horizon Europe למחקר ולחדשנות, המגדירה את 2030 כיעד של מספר ערים מובילות בתחום הניטרליות הפחמנית. משימה זו, אחת מתוך חמש המשימות של Horizon Europe, מכוונת להפחית פליטות פחמן באופן משמעותי בערים, תוך פיתוח מודלים לשיפור איכות החיים, בריאות הציבור ושימור הסביבה.
על פי אדמון, "לקבל את תו התקן של האיחוד האירופי זו לא רק הכרה, אלא גם התחייבות. זו הזדמנות להוביל שינוי משמעותי בישראל ובאזור כולו. לדבריו, "הערים שקיבלו את התו היו צריכות להגיש תכנית פעולה מפורטת לגבי השנים הקרובות".
היוזמה מעניקה לערים המשתתפות כלים מעשיים כמו גישה למשאבים כלכליים ותמיכה מקצועית, ובכך מאפשרת להן ליישם תכניות אקלימיות שאפתניות.
"המטרה היא להתמקד בערים אשר יגיעו לאיזון הפחמני עד 2030, ישמשו דוגמה וישתפו בלקחים את שאר הערים והמדינות, בדרך ליעד של איזון פחמני באיחוד האירופי כולו עד 2050", מספר אדמון.
דלת כניסה לשיתופי פעולה וגישה מועדפת למשאבים
הסטטוס החדש מעניק לאילת יתרון מובהק נוסף: פתיחת דלתות לשיתופי פעולה בינלאומיים, לצד גישה למשאבים כלכליים ומשפר את המעמד הבינלאומי של העיר. "התו הוא לא רק הכרה, אלא גם כלי חשוב לקבלת משאבים ומימון", מסביר אדמון.
"כשהאיחוד האירופי נותן את תמיכתו, הדבר מעודד שותפים נוספים להצטרף ליוזמות שלנו. ישנן גם יוזמות אשר נותנות עדיפות במימון וסיוע לערים עם תו התקן של NetZeroCities".
במהלך העשור האחרון, אילת פועלת בשיתוף פעולה עם האיחוד האירופי, במהלכו הגישה הצעות רבות וזכתה במימון לפרויקטים חדשניים. "שיתוף הפעולה הוביל לשינויים משמעותיים בעיר, כמו בית ספר עצמאי מבחינת אנרגיה ותשתיות ירוקות נוספות", מספר אדמון.
במהלך השנים אילת השתתפה גם ביוזמות שונות של תכנית Horizon Europe, במסגרתן קיבלה מימון עבור פרויקטים עירוניים פורצי דרך. "לא רק קיבלנו משאבים", מוסיף אדמון, "אלא גם למדנו איך לשפר את היכולות המקומיות שלנו".
לאחרונה הגישה אילת בקשה להשתתפות ביוזמת ICZM לניהול אינטגרטיבי של קו החוף, שמטרתו לשמר את הסביבה הימית והחופית באזור.
4 צפייה בגלריה
האיחוד האירופי אילת
האיחוד האירופי אילת
מימין: ראש עיריית אילת, אלי לנקרי, משמאל: שגריר האיחוד האירופי בישראל, דימיטר טזאנצ׳ב
(צילום: לשכת ראש העירייה)
מתוצרי ההשתתפות במשימה: הקמת צוות משימה ויוזמה למלונאות בת קיימא
ההשתתפות של אילת ב"משימת הערים" של האיחוד האירופי הובילה בין היתר להקמת כוח משימה ייעודי הכולל אנשי מקצוע המתמקדים בקידום יעדי האקלים של העירייה.
"בנוסף, נכנסנו לתהליך של למידה והחלפת ידע עם ערים אחרות, מה ששיפר את הגישה המערכתית והארגונית שלנו. הקשר שלנו עם ערים מאירופה התחזקו כתוצאה מכך", מספר אדמון.
חלק נוסף בפעילות של אילת במסגרת יוזמתNetZeroCities כלל את השקת TourZero, פרויקט חלוצי שמטרתו להפוך בתי מלון בעיר לניטרליים מבחינת פליטות פחמן. הפרויקט מתמקד בניהול אנרגיה, צמצום פסולת וניהול שרשראות אספקה.
שלושה בתי מלון: אברהם הוסטל, קלאב הוטל ומלון קיסר, נבחרו להשתתף בפיילוט הראשון של הפרויקט. "אנחנו מראים למלונות איך הפחתת פליטות יכולה להיות לא רק ירוקה, אלא גם כלכלית", אומר אדמון.
הפרויקט כולל שיתוף פעולה עם אוניברסיטת בן-גוריון, אשר הקצתה עבורו חוקרים מובילים מתחומים מגוונים כמו הנדסה, מדעי הסביבה ומנהל עסקים.
4 צפייה בגלריה
קלאב הוטל באילת
קלאב הוטל באילת
לא רק ירוקה, אלא גם כלכלית. מלון קלאב הוטל אילת
(צילום: מאיר אוחיון)
מבט לעתיד: הגיע הזמן שממשלת ישראל תיכנס לאירוע
על אף ההישגים המרשימים, אילת ניצבת בפני אתגרים משמעותיים. התחבורה בעיר והפסולת המיוצרת על ידי תושבים ותיירים עדיין מציבים מכשולים בדרך לאיזון פחמני.
"האתגר הגדול ביותר הוא לגייס את הממשלה לתמוך ביוזמות שלנו", אומר אדמון. "ההצלחה שלנו יכולה להפוך למודל ארצי ובינלאומי לעמידה ביעדי הפחמן, בהתאם לכוונה המקורית של המשימה של האיחוד האירופי, אבל אנחנו זקוקים לתמיכה ורוח גבית מהמדינה".
אם כן, השתתפותה של אילת ביוזמת NetZeroCities אינה רק הישג לעיר, אלא לישראל כולה. אילת מוכיחה שאפשר להתקדם לעבר עתיד ירוק גם בתנאים מאתגרים. עם שיתוף פעולה ממשלתי רחב, העיר יכולה להוות השראה לערים נוספות בישראל ובעולם כולו.
באיחוד האירופי הביעו מחויבות להמשיך ביוזמה החשובה הזאת. "תו התקן של האיחוד מעלה על נס את הצעדים האמיצים שעושות 20 ערים אלה לקראת ניטרליות אקלימית", אמרה איליאנה איבנובה, הנציבה היוצאת לחדשנות, מחקר, תרבות, חינוך ונוער. "המחויבות שלהן סוללת את הדרך לעתיד בר-קיימא עבור כל הקהילות שלנו. הנציבות תמשיך לתמוך בהן במסע זה".
בשיתוף האיחוד האירופי