המשרד להגנת הסביבה פתח בחקירה פלילית נגד מפעילי המתקן לטיהור שפכים "שדרות-שער הנגב", שמאז חודש מאי מזרימים מי ביוב לנחל שקמה שבצפון הנגב, לוודאיות סמוכות ולשדות החקלאים, זאת בשל קריסתו של המתקן. בנחל נוצר מפגע סביבתי חמור שפוגע בחי, בצומח ובגידולים החקלאיים.
מי הביוב מוזרמים לנחל שקמה, אחד הנחלים המרכזיים בצפון הנגב, המתחיל בהרי חברון, מתפתל בנגב המערבי ונשפך אל הים באזור חוף זיקים. נחל שקמה הוא שמורות טבע, שבעבר כבר ניזוק קשות מהזרמת מי שפכים. אבל, לדברי התושבים באזור, הפעם מדובר בנזק סביבתי שטרם זכור להם.
באזור הנחל ניתן לראות את הביצות הגדולות שנוצרו, ואת המפלים שזורמים בעוצמה רבה - שבהם גם מי ביוב. תושבי הישובים הסמוכים, בעיקר שדרות והקיבוצים בעוטף, מתלוננים על מתקפת יתושים באזור וריחות חריפים של ביוב.
תם בן-גל, תושב קיבוץ אור-הנר, סיפר ל-ynet: "יש ריח נוראי של ביוב. הכול ממש מזוהם. אי אפשר לחצות לצד השני. המצב נורא מסוכן, גם לילדים, גם לבעלי חיים". בשל התמשכות המפגע הסביבתי, תושבי היישובים הסמוכים שוקלים כעת להגיש תביעה נגד מתקן הטיהור. "יש כמה תהליכים שמתנהלים במקביל, כי זה הגיע די לתסיסה בימים האחרונים. המצב באמת בלתי נסבל".
הסיבה למחדל המתמשך נעוצה בעבודות השדרוג להרחבת המתקן. המים שנאגרים בו עוברים תהליך סינון וחיטוי ולאחר מכן מוזרמים לצורכי חקלאות, בעיקר לגידולי מנגו, אבוקדו והדרים ביישובים הסמוכים. עבודות השדרוג החלו בחודש מאי האחרון, במטרה להגדיל את יכולת קליטת מי השפכים.
עבודות הקונסטרוקציה בתוך המתקן יצרו סדק גדול באחד מקירות המתקן שהלך והתרחב, וחרף הניסיונות למנוע התפרצות מים - לפני כמה חודשים המתקן לא עמד בעומס ולא נותר אלא להזרים את המים לנחל שקמה. העבודות במקום ושורה של מחדלים הביאו לכך שהמתקן לא מספק את הטיפול הנדרש במי השפכים לצורכי השקיית הגידולים ולכן משרד הבריאות הורה להם לחדול משינוע המים לצורכי השקיה, מחשש לפגיעה בבריאות הציבור.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "בחודש מאי השנה התרחשה תקלה חמורה של קריסת ריאקטור במכון טיהור השפכים של איגוד ערים שדרות שער הנגב, בעקבותיה נפגעה איכות הטיפול בשפכים, וגרמה להזרמה לסירוגין של מי קולחין ירודים מהמט"ש לנחל ניר עם, לנחל שקמה ולשדות הסמוכים".
עוד נמסר כי "במהלך התקופה מחודש מאי ועד לימים אלו, התרחשו מספר תקלות נוספות במט"ש, אשר גרמו להזרמה של שפכים גולמיים או קולחין ירודים לנחל. גם במהלך השבוע שעבר ועד להיום נרשמה זרימה של ביוב גולמי לנחל בעקבות תקלה נוספת במט"ש. בעקבות התנהלות זו, פתח המשרד להגנת הסביבה בחקירה פלילית שעודנה מתנהלת. המשרד להגנת הסביבה מלווה ומפקח על פעולות השיקום במט"ש עד לחזרה לפעילות תקינה שתאפשר השבת קולחים מטוהרים לחקלאות"
מאיגוד ערים שדרות-שער הנגב לביוב נמסר בתגובה: "מתקן הטיפול בשפכים במט"ש נבנה ב-2014. במאי האחרון (2024) קרס המבנה. האיגוד השתמש בכל רזרבות האיגום, תוך מתיחת חוקי המכרזים עד הקצה, כדי להתחיל בשיקום המבנה. בימים אלה הקבלן בעיצומה של בניית המבנה. עד שתסתיימנה העבודות במאי 2025, צפוי שנחזה בגלישות מפעם לפעם, מפני שהתהליך (של הפקת מי קולחין ממי השפכים) משתמש בנפח קטן בהרבה מהמתוכנן, כאשר הסיבה העיקרית לפגיעה בתהליך, לבד מהקטנת הנפח, היא כמויות עתק של מגבונים, אשר תוקעים את המשאבות".