מדענים שלקחו חלק במשלחת בינלאומית של ארגון "גרינפיס" כדי לזהות מערכות אקולוגיות רגישות בקרקעית הים באנטארקטיקה ביצעו את מה שנראה כצלילה בנקודה הדרומית ביותר אליה אי פעם צללו בהיסטוריה.
לדברי המדענים, בעת הצלילה הם נחשפו ל"עושר רב של חיים, לרבות אלמוגים וצורות חיים אחרות". הצלילה צולמה, ותשמש כעדות שתוכל לסייע בקבלת הגנה מיוחדת מ"הוועדה לשימור צורות חיים ארקטיות ימיות". הקרח באנטארקטיקה הגיע למינימום היסטורי, ולכן התאפשרה הצלילה.
מפעיל הצוללת של החוקרים, ג'ון הוקבר, אמר כי "העולם העמוק שראינו, שבאופן רגיל מכוסה קרח, הוא עושר מרהיב של חיים. אבל יש כעת פחות קרח במים של אנטרקטיקה משאי פעם תועד בהיסטוריה. מאז שה'שיא' האחרון נשבר ב-2017, אזור של קרח בגודל של כמעט כל שוויץ נעלם. הקרח הזה הגן בעבר על האזור החשוב הזה, וכעת הממשלות צריכות לעשות זאת. אנחנו צריכים לקבוע בדחיפות מקלטים ימיים ברחבי המים של אנטרקטיקה כדי להגן על המערכת האקולוגית החיונית הזאת, ולאפשר לה להשתקם".
ד"ר סוזן לוקהרט, חוקרת באקדמיה של קליפורניה למדעים ומדענית מובילה במשלחת, אמרה כי "היה מדהים לראות כמה חיים יש בחלק ימי שנמצא בחשכה רוב הזמן. היינו עדים לא רק לכמות המפתיעה של החיים שנמצאו, אלא גם למגוון של האלמוגים ומינים חיוניים נוספים".
"חיי הים שגשגו כאן, והסתתרו מתחת לקרח ים במשך אלפי שנים. אנחנו נשתמש במידע שאספנו מהצלילה כדי לבקש שהאזור יהפוך למוגן כדי שערכי הטבע שלו יישמרו", הוסיפה המדענית.
בתוך כך, הדו"ח האחרון של הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים של האו"ם (IPCC) קרא לשימור של בין 30% ל-50% מהשטח של האוקיינוסים. בדו"ח נכתב בין השאר כי שינוי האקלים גרם לנזק חמור למערכות ימיות, חלקו בלתי הפיך.