גרטה טונברג, שהחלה את מחאת התלמידים למען האקלים ברחבי העולם, נעצרה היום (ג') יחד עם פעילי סביבה נוספים במהלך המחאה בכפר לוצראט בגרמניה, שם מתכוונת חברה פרטית להרחיב מאוד את הפעילות במכרה פחם גדול. כעבור כמה שעות היא שוחררה.
בתמונות שצולמו בכפר נראית טונברג מוקפת בשוטרים, שבשלב מסוים - שלושה מהם אחזו בה. לאחר מכן היא תועדה יושבת ברכב משטרתי, שאליו הוכנסו העצורים.
"אנחנו הולכים להשתמש בכוח על מנת להביא אתכם לבדיקת זהות, אז בבקשה תשתפו פעולה", אמרו שוטרים לטונברג ולחבריה למחאה. דובר משטרת אאכן אמר לסוכנות הידיעות רויטרס: "גרטה טונברג הייתה חלק מקבוצת פעילים שרצו לעבר המכרה. היא נעצרה ואז נישאה על ידינו עם הקבוצה הזו אל מחוץ לאזור הסכנה המיידי כדי לברר את זהותם". הדובר הוסיף כי אחד מפעילי הסביבה קפץ לתוך מכרה הפחם.
הדובר הוסיף כי לא ידוע מה מצבו של הפעיל שקפץ לתוך המכרה. מאוחר יותר התייחס הדובר לטוברג וליתר העצורים: "אין סיבה להחזיק אותם ימים. זה יכול לקחת שעות או שהם ישוחררו מיד". ואכן אחרי כמה שעות, לאחר שזוהתה, שוחררה טונברג מהמעצר.
בימים האחרונים נערכות הפגנות בכפר, מערבית לקלן, במחאה על כוונתה של ממשלת גרמניה להרחיב את מכרה הפחם באזור. חברה פרטית מצפה להפיק 110 מיליון טונות של פחם מתחת לכפר שכבר פונה מיושביו. פעילת האקלים השבדית, שהוזכרה לא פעם כמועמדת לפרס נובל לשלום, הגיעה למחאה בכפר בסוף השבוע האחרון ודרשה להשאיר את הפחם באדמה.
בשבוע שעבר החלה גרמניה לפנות את מאות הפעילים שהתבצרו בו, אך חלק עלו לגגות ולעצים בכפר והם מסרבים להיכנע. בסוף השבוע האחרון הגיעו לאזור אלפי מפגינים: השוטרים השתמשו בגז מדמיע והיכו באלות את מי שניסו להיכנס לכפר. ברקע: משבר האנרגיה בגלל המלחמה באוקראינה, שאילץ את גרמניה להגביר את השימוש בפחם.
התושבים שהתגוררו בכפר לוצראט, במדינת המחוז נורדריין-וסטפאליה, נטשו אותו כבר לפני זמן רב. בשנתיים האחרונות נמצאים בכפר פעילים סביבתיים, שהשתלטו על הבתים הנטושים. הכפר הפך לסמל ההתנגדות של פעילי האקלים לשימוש בדלקים מאובנים.
בעקבות משבר האנרגיה באירופה, כתוצאה מהמלחמה באוקראינה, חידשה ממשלת גרמניה את הפעילות בחלק מתחנות הכוח הפחמיות שלה. פעילי האקלים זועמים על הגברת השימוש בפחם, ואומרים שגרמניה צריכה להגדיל את השימוש שלה באנרגיות מתחדשות.
המכרה הפתוח בלוצראט, שאותו מפעילה חברת RWE, הוא מהגדולים באירופה. הממשלה הסכימה להרוס את הכפר כדי להרחיב את שטח המכרה, ובתמורה הבטיחה RWE להפסיק להפיק חשמל מפחם עד שנת 2030 (הסיכום הקודם היה עד 2038). בנוסף סוכם שחמישה כפרים אחרים לא יהרסו.