באתר הפסולת והמיחזור חירייה נשבר שיא: ביום חמישי האחרון קלט האתר לא פחות מ-6,818 טונות של אשפה, מספר כפול מהממוצע היומי וגבוה יותר מהשיא הקודם שנקבע בפסח האחרון ועמד על כ-6,500 טון.
את כמות הזבל הזו הובילו 1,133 משאיות, כשבשעות השיא נכנסה לפארק המיחזור משאית אשפה כל 30 שניות. באתר בחירייה הפסולת ממוינת ומשם היא מועברת להטמנה באתר אפעה שנמצא בדרום הארץ.
באיגוד ערים דן לתברואה, המפעיל את פארק המיחזור חירייה, הסבירו ש"השיא התפעולי" נשבר בגלל שתי סיבות מרכזיות: הראשונה, חופשת ראש השנה שבמהלכה לא התבצע פינוי אשפה ברשויות, והשנייה - הרגלי הצריכה הבזבזניים של אזרחי ישראל, שבאים לידי ביטוי במידה רבה יותר בחגים. באיגוד הוסיפו שכמויות הפסולת הגדולות גם מלמדות על חזרה כמעט מלאה לשגרה מבחינת ההתמודדות עם הקורונה.
"למעלה ממחצית האשפה שנקלטה כבר מוינה ונשלחה למיחזור", בישר מנכ"ל איגוד ערים דן לתברואה גיל ליבנה, והוסיף: "הגידול בכמויות האשפה שנקלטו באתר מצביע על גידול מתמשך בייצור האשפה בקרב אוכלוסיית רשויות גוש דן והמרכז. האתגר הגדול של כולנו הוא הפחתת ייצור האשפה לנפש באמצעות חינוך לצריכה נבונה, שימוש חוזר והפרדת פסולת במקור".
והאתגר הבאמת גדול: כיום בישראל רק כ-80 אחוז מהפסולת מוטמנת, ומומחים מזהירים שהמדינה נמצאת בפני משבר בתחום ושנדרש שינוי יסודי, אחרת ההשפעה תורגש על ידי כל אחד ואחת במדינה. אחת הבעיות המרכזיות היא שמטמנת אפעה עומדת על קצה יכולת הקיבולת שלה.
"ישראל במשבר מתמשך, זה לא משהו שהתחיל עכשיו, אבל הוא מעצים", הסביר ליבנה והזהיר: "השיא הזה מעיד על כך שכמויות הפסולת עומדות לגדול משמעותית בשנים הקרובות, עם הגידול באוכלוסייה. ללא יישום פתרונות לקליטה וטיפול בפסולת מדינת ישראל עלולה להיקלע למשבר תברואתי, לא פחות".