כוכב הלכת שבתאי מצוי בימים אלו בניגוד. משמעות הדבר, שהוא מצוי מול השמש כאשר כדור הארץ מצוי בינו לבינה.
כוכבי הלכת, כמו כדור הארץ, חגים סביב השמש, ולכן מיקומם היחסי ביחס אליה כפי שנצפה מכדור הארץ משתנה במשך השנה. כאשר הם מצויים בצד המרוחק של מסלולם, בדיוק מעבר לשמש, הם בהתקבצות (עם השמש). המשמעות - כוכב הלכת זורח ושוקע עם השמש ולכן אי אפשר לצפות בו.
2 צפייה בגלריה
טבעות שבתאי במלוא הדרן, כאשר היו בזווית המירבית אלינו בשנת 2018
טבעות שבתאי במלוא הדרן, כאשר היו בזווית המירבית אלינו בשנת 2018
טבעות שבתאי במלוא הדרן, כאשר היו בזווית המירבית אלינו בשנת 2018
(צילום: ד"ר יגאל פת-אל)
מנגד, זה הניגוד. כוכב הלכת מצוי מול השמש ואז הוא זורח בתחילת הערב ושוקע עם תום הלילה. זו העת הטובה ביותר לצפות בכוכב לכת, כיוון שהוא נראה במשך כל שעות הלילה וגם מרחקו אלינו הוא הקטן ביותר במסלולו.
ביום ראשון הגיע כוכב הלכת המפורסם והמרשים ביותר, שבתאי, לניגוד. זו תופעה המתרחשת כל שנה ואינה נדירה. אולם, לניגוד השנה יש משמעות נוספת. זה הניגוד האחרון לפני מעבר של מישור הטבעות בקו הראיה שלנו.
הטבעות של שבתאי מקנות לו את ההדר והפרסום ואפשר לראותן בכל טלסקופ, גם בטלסקופ חובבים. אולם, לשבתאי, כמו כדור הארץ, יש זווית נטייה בין ציר הסיבוב שלו סביב עצמו, ומישור הטבעות, למישור שבו הוא חוצה את מישור כדור הארץ.
2 צפייה בגלריה
התמונה שצולמה על ידי טלסקופ החלל האבל
התמונה שצולמה על ידי טלסקופ החלל האבל
שבתאי, כפי שתיעד טלסקופ החלל האבל
(צילום: נאס"א)
כאשר מישור הטבעות, שכל עוביין נע בין עשרות למאות מטרים בלבד, חוצות את מישור הראייה שלנו, הן פשוט נעלמות ואז שבתאי ייראה כדיסקה עגולה נטולת טבעות. הפעם הבאה שבה כדור הארץ יעבור במישור הטבעות הן תיעלמנה לפרק זמן של כמה שבועות. זה יהיה ב-23 במרץ 2025. מישור הטבעות ישיק לקו המשווה של שבתאי והשמש חודשיים לאחר מכן, בחודש מאי 2025. לכן, זה הניגוד האחרון שבו הטבעות ייראו לפני היעלמותן הקצרה מעינינו בשנת 2025.
תופעה זו של חציית הטבעות של מישור המילקה מתרחשת מדי מחצית הקפת שבתאי את השמש, כלומר, אחת ל-13 עד 15 שנים.
כעת, אנו רואים את צדן הצפוני, העליון, של טבעות שבתאי. לאחר מחצית שנת 2025, נתחיל לראות את צדן הדרומי, התחתון, של הטבעות.
טיטאן והגשושים קאסיני. הדמיה


ירחי שבתאי

תצפית בטלסקופ, גם קטן, תראה את ירחו הגדול של שבתאי, טיטאן, שאף זכה לנחיתה של גשושית על פניו. טלסקופים גדולים יותר יראו גם כ-3 עד 4 ירחים נוספים. המעבר של מישור הטבעות, שהוא כמעט חופף למישור ההקפה של ירחיו העיקריים של שבתאי, מביא לתופעה נוספת הנמשכת כמה שנים - והיא של ליקוים והתכסויות של ירחי שבתאי זה בזה.
כיוון שמישור ההקפה כמעט חופף בתקופה זה, ירחי שבתאי יכולים להטיל צל זה על זה ולעתים גם להסתיר זה את זה.
מידע מפורט על תופעות ירחי שבתאי ההדדיות מובא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל. תופעות אלה החלו בחודש פברואר השנה ותמשכנה עד שנת 2027. הפעם הבאה תהיה רק בשנת 2036.
מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2024 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, מצפה הכוכבים סולאריס