במרכז הטיבוע הישראלי של החברה להגנת הטבע התקבל דיווח על שחפית ים שנמצאה מתה בחוף העיר עדן שבתימן. על רגלה - טבעת זיהוי השייכת לפרויקט המחקר המתקיים בבריכות המלח בעתלית. מדובר במרחק של כ- 2,400 ק"מ מישראל. זו הפעם הראשונה ששחפית המסומנת בישראל מתועדת בתימן.
יוסף כיאט, מנהל מרכז הטיבוע של החברה להגנת הטבע, אמר כי מדובר בשחפית שסומנה בישראל באביב 2017, ומאז תועדה פעמים אחדות בחוף הכרמל. בפעם האחרונה שזה קרה (בתמונה), בחודש יולי 2021, היא תועדה באמצעות מצלמות מעקב, המוצבות במושבת הקינון של השחפיות.
בחברה להגנת הטבע מספרים כי שחפיות אחדות שסומנו בישראל תועדו בשנים האחרונות ביבשת אפריקה (לדוגמה, בקניה, מוזמביק ודרום אפריקה), והן מלמדות בעיקר על אתרי החריפה של שחפיות הים, המקננות בישראל.
"שחפית הים שתועדה בתימן, מלמדת על מסלול הנדידה של שחפיות הים. היא מצטרפת לשחפית נוספת, שתועדה בחודש שעבר במצרים (פורט סעיד). דיווחים אלו נחשבים מעניינים ומרגשים במיוחד, בשל הקושי בתקשורת והמודעות הנמוכה לענייני שמירת טבע ומחקר, ברוב המדינות שלאורך מסלול הנדידה של שחפיות הים (לדוגמה, סעודיה, סומליה, סודן ואריתריאה)", הסביר כיאט.
שחפית הים היא עוף מים, המקנן ברוב חלקי הכדור הצפוני, אירופה, אסיה וצפון אמריקה. בישראל, ישנה אוכלוסייה מקננת, הנתונה בסכנת הכחדה. כחלק מפרויקט שימור ומחקר השחפיות בישראל, המתבצע על ידי מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע, בשיתוף עם רשות הטבע והגנים ומפעלי המלח, אשר בשטחן מקננות השחפיות, מסומנות השחפיות בטבעות זיהוי.
סימון ציפורים בטבעות, למטרות מעקב ומחקר, החל לפני כ-120 שנים בדנמרק ומאז הפך כלי מחקר נפוץ ומקובל ברחבי העולם. על טבעות המתכת חקוק מספר סידורי וכתובת, המאפשרים זיהוי אישי של הציפור הנחקרת. בישראל, מקננות השחפיות בעיקר בבריכות המלח בעתלית ולכן חברת מפעלי המלח, היא שותפה חשובה למאמצי שימור השחפיות.
האיש שמצא את השחפית עם הטבעות מישראל בתימן, אמר לאנשי החברה להגנת הטבע כי "לא הכרתי את השימוש בטבעות למחקר, אך הבנתי שאם הן נמצאות שם, זה עשוי להיות חשוב למישהו. לאחר חיפוש, מצאתי את הכתובת של מרכז הטיבוע הישראלי ואני שמח לתרום למחקר על הציפורים האלה. אשמח לפרסם את הסיפור גם לאנשי עדן, אולי בעתיד מישהו מהם ימצא ציפור נוספת ויוכל לתרום גם הוא לפעילות הזו".
לקריאה נוספת: ציפור שסומנה בישראל תועדה בהודו
כיאט הוסיף ש"המקרה הזה מראה כיצד טיבוע ציפורים, עשוי לקרב בין אנשים מקהילות שונות, תוך חשיפה והיכרות עם הציפורים, הטבע והסביבה. כל אלה, עומדים בבסיס היכולת שלנו, לשמור על הטבע בעתיד".
לדבריו, "המידע שאותו אנו מקבלים ממציאות של ציפורים מטובעות עשוי ללמד אותנו על השימוש של הציפורים במרחב ובכך לסייע בשמירה על ציפורים אלו, כמו גם להעמיק את ההבנה על הביולוגיה והאקולוגיה של הציפורים הנחקרות. מינים הנודדים למרחקים ארוכים, המחלקים את המחזור השנתי בין אתרים מרוחקים זה מזה, מציבים לרוב אתגרי שמירת טבע גדולים. זאת בהשוואה לציפורים יציבות, שנמצאות כל השנה באזור אחד. בנוסף לכך, עופות מים הם קבוצה הנתונה לאתגרי שמירת טבע גדולים, בשל צמצום בתי גידול לחים וחופיים, בעולם כולו".