ההשלכות של משבר האקלים נראות היטב ביבשת הקפואה: לאחר שהגיע לשפל הגדול ביותר בחודשי הקיץ מוקדם יותר השנה, קרח הים האנטארקטי ממשיך לשבור שיאים שליליים. בעיצומו של שלב צמיחתו החורפי, הוא הגיע לרמת שיא נמוכה, הרבה מתחת לשיא השלילי הקודם, בהשוואה לממוצע ארוך הטווח לתקופה זו של השנה.
נתונים שנאספו על ידי מרכז הנתונים הלאומי לשלג וקרח (NSIDC) העלו כי היקף קרח הים האנטארקטי נאמד ב-11.7 מיליון קמ"ר נכון ל-27 ביוני 2023, כלומר נמוך בכמעט 2.6 מיליון קמ"ר מהממוצע ארוך הטווח בתקופה זו של השנה שנמדד בין השנים 2010-1981. אם לא די בכך, היקף הקרח הימי שנמדד בחודש שעבר קטן ב-1.2 מיליון קמ"ר ממה שהיה באותו יום בדיוק אשתקד.
למעשה, בהשוואה לתקופה שבין 1981 ל-2010, קרח הים הצטמצם כמעט באופן אחיד סביב שולי היבשת, למעט בים אמונדסן - ים שולי של האוקיינוס הדרומי הנמצא מערבית לאנטארקטיקה - שם קרח הים דווקא גדל והתרחב יותר מהממוצע.
מדי שנה, הן בחצי הכדור הצפוני והן בחצי הכדור הדרומי, קרח הים גדל ומתכווץ עם עונות השנה. מכיוון שהעונות מתהפכות באנטארקטיקה ביחס לחצי הכדור הצפוני, כרגע אנטארקטיקה נמצאת בעונת החורף - תקופה שבה היקף קרח הים אמור לגדול במהירות ולהגיע בערך להיקף של כ-18.4 מיליון קמ"ר.
יחד עם זאת, בעוד קרח ים מצטבר סביב היבשת, זה לא קורה באותו קצב ובאותה מידה כמו בשנים קודמות, שכן היקף קרח הים האנטארקטי שנמדד נכון ל-27 ביוני 2023 שבר את השיא השלילי הקודם לתאריך זה בשטח שהוא כמעט פי שניים מגודלה של טקסס, בעוד שבהשוואה לממוצע של השנים 2010-1981 בתאריך זה הנתון הכפיל את עצמו ונאמד בכמעט פי ארבעה מגודלה של טקסס.
התנהגות קרח הים משתנה מיום ליום ומשנה לשנה מסיבות שונות, כך שנצפו בעבר סטיות מהממוצע ארוך הטווח, אפילו משמעותיות. בהשוואה לאזור הארקטי, קרח הים האנטארקטי מציג טווח גדול יותר של היקף שנתי מקסימלי ומינימלי, בעיקר בשל הבדלים גיאוגרפיים בין שני האזורים. למרות זאת, היקף קרח הים הנמוך הנוכחי של אנטארקטיקה הוא יוצא דופן, כך לדברי אנשי מנהל האוקיינוסים והאטמוספרה הלאומי (NOAA).
בניגוד לאזור הארקטי, שהראה ירידה של עשרות שנים בהיקף הקרח הימי בשל שינויי האקלים, המגמות באנטארקטיקה פחות ברורות, שכן בשנת 2014 קרח הים האנטארקטי צבר היקף מקסימלי חורפי של כל הזמנים. עם זאת, החל משנת 2016, היקף הקרח הים האנטארקטי ירד בעיקר מתחת לממוצע של 2010-1981, כשהמדידה הנוכחית קבעה שיא יומי מאז חודש אפריל, נמוך כאמור אף יותר מהמדידה באותו התאריך בשנת 2022. ההתנהגות יוצאת הדופן הנוכחית של קרח הים האנטארקטי מעלה את השאלה האם זו עלולה להיות תחילתה של מגמה ארוכת טווח הקשורה לשינויי אקלים או אוקיינוסים, אם כי התשובה לשאלה הזו דורשת זמן, נתונים ומחקר.