לא רק ג'יימס ווב: באמצעות צילום תקריב של אחד מהאובייקטים הבהירים ביותר של היקום, שצילם טלסקופ החלל האבל, אסטרונומים הצליחו לחשוף פרטים חדשים ומרתקים על הקוואזר 3C 273.
מבזק חדשות טובות
( צילום: ליאור שרון)

קוואזר הוא גרם שמיים אנרגטי ובהיר בצורה יוצאת דופן. הקוואזרים נמצאים בגלקסיות צעירות ללא שמשות, כאשר במרכז שלהן יש חור שחור גדול במיוחד. הקוואזר ייחודי בכך שהוא זולל כוכבים, ומתמלא בזוהר שלהם. הוא אמנם בסדר גודל של מערכת שמש, אך עוצמת האנרגיה שהוא פולט גדולה מאוד, בסדר גודל של כל כוכבי גלקסיית שביל החלב ביחד.
הקוואזר 3C 273 נמצא כ-2.5 מיליארד שנות אור מכדור הארץ, ובתצפיות שאפשרו את התקריב המטורף אליו, השתמשו החוקרים בטכניקה חדשה שמסתירה את האור הבהיר של הקוואזר כדי לחשוף פרטים סביבו, כולל גלקסיות לווייניות (גלקסיות המקיפות גלקסיות גדולות מהן בהשפעת כוח הכבידה).
3 צפייה בגלריה
התמונה המדהימה שצילם טלסקופ החלל האבל
התמונה המדהימה שצילם טלסקופ החלל האבל
התמונה המדהימה שצילם טלסקופ החלל האבל
(צילום: NASA, ESA, Bin Ren/Côte d’Azur Observatory)
התגליות האלה מספקות תובנות על דינמיקה של חורים שחורים מסיבים עם סביבתם, ומציעות כיוונים למחקרים עתידיים בעזרת ממשיכו של האבל והתקווה הטובה ביותר לחקר החלל כיום – טלסקופ החלל ג'יימס ווב.
ועכשיו, לתולעת שמחדשת את גופה. רַב-זִיפִיּוֹת היא מחלקה השייכת למערכת התולעים הטבעתיות, והן נקראות כך משום שבצידי הגוף יש להן בליטות ועליהן זיפים קשים, כאשר יש אלפי מינים ימיים, ביניהם גם התולעת הימית Platynereis dumerilii.
התולעת הזו מציגה יכולת מרשימה ויוצאת דופן להתחדשות באמצעות תהליך שנקרא דה-דיפרנציאציה. מדובר בתהליך שבו תא באופן חלקי או מלא חוזר לשלבי התפתחות מוקדמים יותר, מצב דמוי תאי גזע, כדי לבנות מחדש רקמות שנפגעו.
במחקר חדש, שפורסם בכתב העת Nature, השתמשו החוקרים בטכניקות גנטיות מתקדמות, כדי לזהות אוכלוסיות שונות של תאי גזע שאחראיות לתיקון רקמות שונות, כאשר זיהוי של המנגנון הזה בתולעים, עשוי בעתיד להצביע על מנגנונים דומים באורגניזמים אנה השחרים. כלומר, הבנת ההליך עשוי להוביל לפיתוח שיטות רפואיות עתידיות לתיקון נזקים בגוף האדם.
3 צפייה בגלריה
התולעת שמחדשת את עצמה
התולעת שמחדשת את עצמה
התולעת שמחדשת את עצמה
(צילום: Stockinger et al., Nature Communications, 2024)
ולסיום, מאות מיליוני משפחות ברחבי העולם חוגגות בימים אלה את חג המולד וסיום השנה האזרחית, ותוהות מה לעשות עם עצי האשוח שהיו קישוט צבעוני ומהמם באווירת החג.
לעמותה אחת בשיקגו יש פתרון ייחודי וידידותי לסביבה: במקום לזרוק את העצים, שמושלכים לזבל והופכים לסכנה לשריפה - תרמו את העצים שלכם לעזים רעבות. ב-Urban Growers Collective, ארגון ללא מטרות רווח, מקבלים עצי חג מולד אותם אוכלות 9 עזים שהעץ כולו, מהענפים ועד לגזע ולעלים – הוא מעדן עבורן.
3 צפייה בגלריה
בתיאבון. העיזים ועץ חג מולד
בתיאבון. העיזים ועץ חג מולד
בתיאבון. העיזים ועץ חג מולד
(צילום: רויטרס)
למעשה זה כמו חטיף מזין, שמכיל ויטמינים A ו-C שמסייעים בין היתר למערכת העיכול שלהן. פתרון שמיטיב גם עם בעלי החיים וגם עם הסביבה.
עד כאן המבזק שלנו, אנחנו נהיה כאן גם ב-2025. מאחלים לכם שנה מלאה בחדשות טובות.