חפירה שנערכה באתר קבורה עתיק בנורבגיה חשפה ממצא מיוחד במינו. ארכיאולוגים נורבגים מאמינים שהם מצאו את "אבן רונות" העתיקה ביותר בעולם שנוצרה לפני כמעט 2,000 שנים, מה שהופך אותה לעתיקה בכמה מאות שנים מתגליות קודמות של אבנים הנושאות את האלפבית הרוני עליהן, כמו גם לעדות הכתובה הקדומה ביותר שנמצא בסקנדינביה.
במהלך המאות הראשונות לספירה, בתקופה שארכיאולוגים מכנים "תקופת הברזל הרומית", באו סקנדינבים במגע עם החברה הרומית באמצעות סחר ובאמצעות מפגש עם הצבא הרומי. חומר ארכיאולוגי העיד על כך שבאמצעות האינטראקציות הללו, רכשו הסקנדינבים ידע על מנהגים וצורות ארגון חדשים, ולא פחות מכך על תרבות כתובה.
כעת, ממצא ארכיאולוגי מושך תשומת לב בינלאומית, בדמות האבן המרובעת שעשויה מאבן חול חומה-אדמדמה, שגודלה נאמד בכ-30 על 30 ס"מ. האבן התגלתה במהלך חפירה באזור שבו הייתה קבורה עתיקה, בעיירה הול (Høle) שסמוכה לאגם טיראיפיור (Tyrifjorden) - האגם החמישי בגודלו בנורבגיה, השוכן 40 ק"מ צפונית-מערבית לאוסלו. החפירה נערכה בטרם החלו עבודות לסלילת כביש מהיר ולהקמת קו רכבת באזור שידוע בעושר הארכיאולוגי שבו הודות למספר ממצאים מונומנטליים שהתגלו בו בעבר, כמו הקסדה הוויקינגית של ג'רמונדבו (Gjermundbu).
תיארוך פחמן של עצמות אדם שרופות שנמצאו בקבר לצד מספר סחורות קבר וכאמור אבן רונות, העיד על כך שהיא נוצרה בין שנת 0 לבין שנת 250 לספירה (תקופת הברזל הרומית בסקנדינביה), כך נמסר מטעם המוזיאון לתולדות התרבות באוניברסיטת אוסלו.
אבני רונות הן לעיתים רבות אנדרטאות לאנשים שמתו - במקרים רבים מוות שנגרם על ידי אירועים פתאומיים ובלתי צפויים, מה שמסביר את הימצאותן באתרי קבורה. מרביתן נוצרו במהלך תקופת ימי הביניים (תקופת הוויקינגים המאוחרת), ולכן הן מצויות לרוב ברחבי סקנדינביה, אך גם באזורים שאליהם הגיעו הוויקינגים, כמו למשל צפון אמריקה. יחד עם זאת, מקורן של אבני רונות נותר ברובו בגדר תעלומה. על אבני רונות כתובות אותיות מהאלפבית הרוני, שנקרא גם פות'ארק (Futhark), בשל ששת סימניו הראשונים שמסמנים את הצלילים f-u-th-a-r-k - האלפבית העתיק ביותר הידוע בסקנדינביה - שם היה בשימוש עד סוף ימי הביניים, על 24 סימניו.
"התגלית, שיכולה להיות מתקופת ישו, היא בגדר חלום שמתגשם עבור רונולוגים, החוקרים את האלפבית הרוני העתיק, לרבות תולדותיהן של הכתובות החקוקות באבן", כך לדברי צוות המוזיאון באוניברסיטת אוסלו. "חשבנו שאבני רונות הראשונות בנורבגיה ובשבדיה הופיעו בשנים 300 או 400, אבל מסתבר שחלק מהאבנים הללו יכולות להיות אפילו יותר עתיקות ממה שהאמנו בעבר", אמרה הרונולוגית קריסטל צילמר, פרופ' לתרבות כתובה ואיקונוגרפיה במוזיאון לתולדות התרבות באוניברסיטת אוסלו, שהדגישה בדבריה כי מדובר בלא פחות מתגלית ייחודית במינה.
הכתובת על אבן רונות שנחשפה בטיראיפיור ותוצג לראווה במוזיאון לתולדות התרבות שבאוסלו בין התאריכים 26-21 בפברואר, תומללה מחדש לאלפבית הלטיני (שמהווה השראה, כך על פי ההשערות, עבור הכתב הרוני) ויצרה את המילה הלא ידועה "idiberug", אולי כהתייחסות לאדם שנטמן בקבר שנחפר, כך משערים החוקרים, בפניהם ניצב אתגר לא פשוט לפירוש הכיתוב.