האם הפירמידה הראשונה נבנתה בעזרת מעלית? במחקר חדש, שמעלה הרבה סימני שאלה, נטען כי במצרים העתיקה השתמשו במכונה הידראולית כדי לבנות את מה שמוכר היום בתור "פירמידת המדרגות" - הפירמידה של המלך ג'וסר, כ-2,600 שנה לפני הספירה.
מבזק חדשות טובות 1.8.24
(צילום: ליאור שרון)

זהו המבנה הראשון שמזכיר בצורתו פירמידה, וג'וסר היה אחד המלכים המפורסמים של מצרים העתיקה. אז מה הכוונה למעלית הידראולית? סמוך למקום נמצאה מה שככל הנראה הייתה משאבת מים, "כמו מעלית", שסייעה לבנות את הפירמידה הראשונה בעולם.
חוקרים רבים עוד מעלים לא מעט סימני שאלה על הממצאים האלה, אלא שארכיאולוגים תהו זה מכבר כיצד מי שבנו את הפרימידות הצליחו להגיע להישגים כאלה, לפני הופעתן של המכונות. החוקרים משערים שהמצרים הקדמונים ניצלו את מקור המים, נהר הנילוס, הקרוב למקום - כדי לייצר ממנו מערכת הכוללת סכר, מתקן מים ומעלית משא שהונעו על ידי מים.
באמצעות צינורות תת קרקעיים וכוח רב המונע על ידי מים – חומרי בנייה כבדים היו מועברים במעלה ובמורד המבנה. כאמור, לא כולם משוכנעים שממצאי המחקר האלה אכן מחזיקים מים. (למחקר המלא באנגלית)
ועכשיו, לוויכוח שמדענים מנסים ליישב כבר הרבה מאוד שנים. מתי בדיוק הופיעו צורות חיים מורכבות על כדור הארץ? ניתוח חדש של סלעים מול חופי אפריקה מעלה אפשרות כי חיים "מפותחים" שכאלה התפתחו לפני 2.1 מיליארד שנה ולא לפני כ-635 מיליון שנה.
דגימות הסלע בנות התקופה המוקדמת הזאת, מצביעות למעשה על שינויים היסטוריים הקשורים לזרחן וחמצן - מה שנקשר בעבר לשינויים אבולוציוניים. בצורה יוצאת דופן, באותו אזור סלעי, נמצא גם מספר גדול של מאובנים - מה שמגדיל את השערות החוקרים לקיומם של חיים בדמות איקריוטים רב תאיים.
3 צפייה בגלריה
המאובנים שמעידים על חיים קדומים יותר
המאובנים שמעידים על חיים קדומים יותר
המאובנים שמעידים על חיים קדומים יותר
(צילום: Abderrazzak El Albani/University of Poitiers)
תצפיות שכאלה עוזרות לנו להבין את העבר המופלא של כדור הארץ ואת התנאים שאפשרו או הגבילו את האבולוציה.
ולסיום, ראג'ו גונד מהודו מרוויח בעבודתו כ-4 דולרים ביום. הוא נקלע במרוצת השנים לחובות כבדים והתקשה לפרנס את משפחתו המונה מעל 10 נפשות. אלא שלאחרונה כל עולמו התהפך. הוא מצא יהלום בשווי של כמעט 100 אלף דולר.
היהלום במשקל של קצת יותר מ-19 קראט נמצא באזור שבבעלות ממשלת הודו וידוע כשטח עשיר באבני חן, כאשר ראג'ו ואחיו הצעיר, כמו רבים אחרים – שילמו דולרים בודדים כדי לחפור ולנסות את מזלם. ושם – חייהם השתנו.
3 צפייה בגלריה
היהלום והאיש שמצא אותו
היהלום והאיש שמצא אותו
ראג'ו גונד והיהלום
הממשלה לוקחת תמלוגים בשווי 11.5% עבור כל ממצא, בתוספת מס קטן נוסף, ויתר הסכום מועבר למוצא הישר. גונד כבר פתח חשבון בנק ייעודי ומחכה בקוצר רוח לכסף. לרשתות מקומיות אמר: "החיים שלנו השתנו לנצח". ומה יעשה עם הכסף? "דבר ראשון אחזיר את החובות, נשקיע בחינוך הילדים, נרכוש בתים וקרקע ונקנה גם טרקטור".