היום (ג') יתחיל חג הקורבן ומיליוני עולי רגל מגיעים כמדי שנה למכה, מקום הולדתו של מוחמד והעיר החשובה ביותר לאסלאם, הממוקמת במערב סעודיה. אלא שכעת, נוכח משבר האקלים שנותן את אותותיו בכל העולם, האמירו הטמפרטורות במכה ל-46 מעלות, דבר המקשה על עולים הרגל ומסכן אותם. אחד מאותם עולים הוא עבדול אל-אסד (48) שאמר בריאיון לסוכנות הידיעות הצרפתית כי החום העז לא מרתיע אותו מלקיים את מצוות העלייה לרגל, אלא רק מגביר את החוויה עבורו. "לולא היה מדובר בעניין פשוט לביצוע, זה היה חסר ריגוש וסמליות. כל המטרה היא לבצע את העלייה לרגל כמו שהנביא מוחמד עשה, באופן שכל עולה לרגל מעריך את מה שיש לו", אמר אל-אסד.
ההתחממות הגלובלית הפכה את האקלים המדברי של סעודיה לחם עוד יותר בשנים האחרונות, ככל הנראה אף יותר מהטמפרטורות שהיו בימיו של הנביא מוחמד לפני כ-1,400 שנה. המצב החמיר עד כדי כך שטמפרטורות הקיץ הממוצעות בממלכה העשירה בנפט עלו ב-2.5 מעלות בארבעת העשורים האחרונים עקב שינויי אקלים. "טמפרטורות קיץ מקסימליות של 50 מעלות יכולות להפוך לאירוע שנתי עד סוף המאה", אמר ל-AFP קארים אלג'נדי, חוקר ממכון המזרח התיכון בוושינגטון, שאף הוסיף והסביר כי גם אחוזי הלחות צפויים לעלות - מה שיהפוך את התנאי האקלים העתידיים לבלתי נסבלים.
מחוץ למסגד אל-חראם, הידוע כבעל החשיבות הרבה ביותר באסלאם, וגם כמבנה הדתי הגדול ביותר בעולם, אשר מקיף את הכעבה, מוקמו מכשירים למטרת ריסוס מים כדי לצנן את המוני המתפללים שפוקדים את האתר הקדוש. מטרים ספורים משם חיפשו עולי רגל עטויי בגדים מסורתיים לבנים מקלט מהשמש הקופחת, בין היתר רצפות שיש קרירות בכניסות המוצלות של בתי מלון ומרכזי קניות, עד שיגיע הזמן לקיום התפילה הבאה.
יותר מ-32 אלף אנשי צוותים רפואיים זמינים כדי להעניק טיפול בעת הצורך בכל מי שייפגע ממכת חום או מחלות אחרות, בעוד שמספר רב של בקבוקי מים מחולקים ללא תשלום לכל מי שחפץ בהם. בנוסף לכך, ישנם עולי רגל רבים שהצטיידו במטריות כדי להגן על עצמם מפני השמש, בעוד שאחרים נושאים את שטיחי התפילה שלהם מעל ראשיהם. "החום כאן לא נורמלי, ממש כמו חום הגיהנום", אמר ניבאל מוחמד בן ה-70, עולה לרגל סורי המתגורר בקנדה, שהודה כי הוא כבר לא יכול לחכות לרגע שבו יסיים את מצוות החאג' ויעזוב חזרה למקום מגוריו.
מצוות החאג' מהווה חלק גדול בכלכלת המדינה הגדולה ביותר בחצי האי ערב, אם כי כלכלתה נשענת במידה רבה על מרבצי הנפט המצויים בה, כשהיא מדורגת כיצואנית הנפט הגדולה ביותר בעולם. למעשה, מנהג העלייה למכה עוקב אחר לוח השנה הירחי, כלומר שהוא לא תמיד מתקיים במהלך הקיץ. מספר עולי הרגל השנה עשוי להיות הגדול ביותר שנרשם אי פעם, על פי גורמים רשמיים, לאחר שהוסרו המגבלות על מכסת המשתתפים, זכר לימי הקורונה. גם מגבלת הגיל המקסימלי בוטלה, כך שנפתחה הדלת למספר גדול של קשישים שעלולים להיות פגיעים עוד יותר בשל החום הכבד. חודשי הקיץ באחד האזורים החמים ביותר על פני כדור הארץ עלול להפוך כל פעילות חיצונית למסוכנת, ולהגביר סיכונים בריאותיים כגון התייבשות, מכת חום ואי ספיקת לב.
כדי להגן על עובדי כפיים, סעודיה אסרה על עבודה בחוץ מ-12:00 עד 15:00 בין יוני לספטמבר, שנחשבים לחודשים החמים ביותר. האקלים במפרץ כל כך קיצוני עד כדי כך שבשנת 2021, הפאנל הבין-ממשלתי של האו"ם לשינויי אקלים הזהיר שחלקים ממנו עלולים להפוך לבלתי ראויים למגורים עד סוף המאה בגלל עליית הטמפרטורות. חרף האזהרות והסיכונים יש מי שלא חושש מהמצב. "החום איננו מכשול עבורי, שכן יש אמונה רבה בליבי", אמר ל-AFP עולה הרגל האינדונזי בודהי.
לילה, רעייתו של אל-אסד, פחות חששה ממזג האוויר ויותר דאגה מהצפיפות הרבה, שכאמור מגיעה למיליוני עולי רגל שמציפים את הרחובות ואתרי התפילה. דאגתה של לילה לא מופרכת בשל העובדה שבמכה אירעו לא מעט מקרים בהם אנשים נרמסו למוות בשל הדוחק הרב, כשהאירוע הזכור מכל התרחש ב-24 בספטמבר 2015, בו נהרגו יותר מ-2,200 עולי רגל. "החום הוא לא הבעיה, אלא הדחיפות והדוחק הרב כשהשעטה ההמונית גרמה ועוד עלולה לגרום למותם של המוני המתפללים בחניקה, במחיצה או ברמיסה", אמרה לילה בת ה-47 שמנהלת חנות צדקה בחייה.
לאורך השנה, טקסי החאג' והעומרה - עלייה למכה שהמוסלמים מקיימים בכל זמן בשנה (בשונה מהחאג' שמבוצע במועד קבוע בלוח השנה המוסלמי) ונקראת "העלייה הקטנה" - מניבים כ-12 מיליארד דולר בשנה עבור סעודיה, שמשקיעה בתיירות כדי להעשיר את קופתה מלבד הרווחים להם היא זוכה ממרבצי הנפט. על כן, ישנם פרויקטים שמטרתם להגדיל את התשתיות והתחבורה למכה ולאל-מדינה - העיר השנייה בקדושתה למוסלמים אחרי מכה - הכל בכדי להגדיל את מספר המבקרים באתרי הקודש. "החום הסעודי כבד מאוד, אבל אני לא מתלוננת כי החאג' מבוסס על התמודדות עם הקושי. בסופו של דבר ההתמודדות הזו משתלמת עם השלמת המצווה", אמרה ל-AFP אחלאם סאיי מתוניסיה, בעודה נחה בצל מסגד אל-חראם.