אחד מסמלי הסתיו ואחד המוכרים והמפורסמים בפרחי ישראל - החצב המצוי - כבר פורח. אנשי החברה להגנת הטבע תיעדו בימים האחרונים חצבים במקומות שונים בארץ - בירושלים, בתל אביב, בשומרון וגם... בעוטף עזה.
אבנר רינות, סוקר ביחידת סקרי טבע עירוניים של החברה להגנת הטבע, אמר כי עמודי הפריחה של החצב עולים לרוב בסוף חודש אוגוסט ובמהלך ספטמבר, והפריחה נמשכת לעיתים עד סוף חודש אוקטובר. "לעיתים ניתן לראות פריחה מוקדמת מהרגיל כבר בעיצומו של הקיץ בחודש יולי. לרוב פרטים מקדימים נמצאים ליד מקור מים קבוע כדוגמת צינור השקייה, נחל, מעיין וכדומה", הוא אמר.
רינות מסביר כי לחצב המצוי בצל שאוגר אנרגיה (סוכרים) במהלך החורף באמצעות פוטוסינתיזה, והוא שמאפשר לו לפרוח בתקופה שבה כמעט אף צמח אחר לא פורח - בסוף הקיץ ובתחילת הסתיו. "שמו של החצב נגזר מיכולתו לחצוב בסלע והבצל הוא אחד הגדולים מבין צמחי הבר בישראל. כמו בצלים אחרים, הוא מלא בחומרים צורבים שמגנים עליו ולכן, מעט מאוד חיות בר מסוגלות לאכול אותו ואת העלים שלו", אמר רינות.
הדברים המיוחדים בחצב הוא עמוד התפרחת, שאחרי כמה שנים וכמויות גשם מתאימות, יכול להגיע לגובה של מטר וחצי ואפילו מעבר לכך. "הפרחים נפתחים לפנות ערב והחצב מתמחה בהאבקת לילה על ידי פרפרים ובבוקר על ידי מיני דבורים וצרעות שנמשכות לצוף המתוק שלו. גם ציפורים אוהבות את הצוף הזה", מוסיף רינות.
כאמור, החצבים פורחים גם באזורים שהותקפו ברקטות בימים האחרונים. מירית מלל-קשלס, מנהלת בית ספר שקמים של החברה להגנת הטבע, הנמצא סמוך לאשקלון, סיפרה כי "בגזרה היה מתוח. מדי פעם כיפת ברזל מיירטת מעלינו. היו אמורים להגיע 300 איש לתצפית כוכבים בסבבים השבוע, אבל זה בוטל. לראות את החצבים פורחים באזור שלנו מסמל עבורנו את סוף השנה שהייתה ותחילת השנה שתהיה. אנחנו מקווים שיהיה לנו שקט בתחילת השנה הזו. אנחנו חווים את המטחים האלה אחת לכמה חודשים, אז נשמח לשגרה".
מלל-קשלס ציינה כי בסבבי הלחימה הם סובלים משריפות באזור. "התקופה הזו לא רגועה עבור חיות הבר. בשמורת חולות, ששוכנת לידינו, יש עדרי צבאים, וניתן עדיין לראות את הטבע הפראי".