הרעיון של הפיכת מאדים לכוכב לכת שמתאים יותר למגורי אדם הוא נושא שכיח במדע הבדיוני. אבל האם ניתן לעשות זאת במציאות?
כעת, מדענים מציעים גישה חדשה לחימום השכן של כדור הארץ על ידי הזרקת חלקיקים מהונדסים - בגודל דומה לנצנצים - שעשויים מברזל או אלומיניום - לתוך האטמוספרה של מאדים כאירוסולים, כדי ללכוד את החום הנפלט ולהחזיר את אור השמש אל פני השטח של מאדים. המטרה היא להגביר את אפקט החממה הטבעי על מאדים כדי להעלות את טמפרטורת פני השטח בכ-28 מעלות צלזיוס במהלך עשור.
מומחים בתחום אומרים כי אמנם המהלך לא יהפוך את מאדים לראוי למגורי אדם, אבל המדענים שהעלו את ההצעה רואים בכך צעד בר ביצוע.
2 צפייה בגלריה
התמדה במאדים
התמדה במאדים
התמדה במאדים
(צילום: נאס"א)
"התאמת סביבה של כוכב לכת לסביבה הדומה לכדור הארץ נקראת 'טרפורמינג'. עבור מאדים, חימום הכוכב הוא צעד ראשון הכרחי, אך בלתי מספיק. רעיונות קודמים התמקדו בשחרור גזי חממה, אך הם דורשים כמויות גדולות של משאבים החסרים על מאדים", אמר מדען הכוכבים אדווין קייט מאוניברסיטת שיקגו, שהוביל את המחקר שפורסם השבוע בכתב העת Science Advances.
"המרכיבים המרכזיים במאמר שלנו הם הצעה חדשנית להשתמש בננו-חלקיקים מהונדסים כדי לחמם את האטמוספרה של מאדים, ודגמי אקלים שמצביעים על כך שגישה זו עשויה להיות יעילה בהרבה מהרעיונות הקודמים. זה חשוב, מכיוון שזה מציג שיטה פוטנציאלית ברת ביצוע לשינוי אקלים של מאדים, שעשויה להנחות אסטרטגיות חקר עתידיות של כוכב הלכת", הוסיף קייט.
נאס"א שלחה בעשורים האחרונים כמה רכבי חלל (רוברים) על מנת לחקור את פני השטח של מאדים ואת הנחתת InSight לחקר פנים כוכב הלכת. תוכנית ארטמיס של סוכנות החלל האמריקנית שואפת להנחית אסטרונאוטים בשנים הקרובות על פני הירח, כהכנה למשימות אפשריות של שיגור בני אדם למאדים בעתיד.
2 צפייה בגלריה
כוכב הלכת
כוכב הלכת
כוכב הלכת
(צילום: נאס"א)
קיימים אתגרים רבים להקמת מושבות של בני אדם על מאדים: היעדר חמצן לנשימה, קרינת אולטרה-סגולה מזיקה עקב האטמוספרה הדקה של כוכב הלכת, אדמה מלוחה שאינה מתאימה לגידול גידולים, סופות אבק שיכולות לכסות חלקים נרחבים של כוכב הלכת ועוד. אבל הטמפרטורות הקפואות שלו הן מכשול רציני.
"אנו מציעים להראות שהרעיון של חימום מאדים אינו בלתי אפשרי. אנו מקווים כי הממצאים שלנו יעודדו את הקהילה המדעית הרחבה יותר, ואת הציבור, לחקור רעיון מעניין זה", אמרה המחברת הראשית של המחקר, סמנה אנסארי, דוקטורנטית במחלקה להנדסת חשמל ומחשבים באוניברסיטת נורת'ווסטרן באילינוי.
הטמפרטורה הממוצעת על פני השטח של מאדים היא כ-65 מעלות צלזיוס מתחת לאפס. עם האטמוספרה הדלילה שלו, חום השמש על פני השטח של מאדים נפלט בקלות לחלל. ההצעה שואפת לאפשר קיום של מים נוזליים על פני מאדים, שבו יש מים בצורת קרח בין היתר באזורים הקוטביים שלו.
המדענים הציעו לשחרר ברציפות חלקיקים זעירים בצורת מוטות - ננו-מוטות - לאטמוספירה בקצב של כ-30 ליטרים לשנייה לאורך שנים. "הרעיון הוא לשלח את החומר או יותר טוב לשלח את הכלי לייצור הננו-מוטות ולייצר אותם על פני כוכב הלכת, שכן ברזל ואלומיניום מצויים בשפע על פני השטח של מאדים," אמרה אנסארי.
הדמיה של רכב החלל קיוריוסיטי במאדים
(הדמיה: נאס"א)

החוקרים מודעים לאפשרות של השלכות בלתי צפויות בעת ביצוע שינוי של עולם אחר לטובת האנושות. המדענים, למשל, להוטים לדעת האם מאדים אירח חיים בעבר - או אולי עדיין, בצורה של מיקרובים בתת-הקרקע.
"אמנם ננו-חלקיקים יכולים לחמם את מאדים, אך היתרונות והעלויות הפוטנציאליות של פעולה זו אינם ברורים כרגע. לדוגמה, אם במקרה הקרקע של מאדים מכילה תרכובות רעילות שאינן ניתנות לתיקון לכל צורת חיים שמקורה בכדור הארץ, אז התועלת בחימום מאדים היא אפסית", אמר קייט.
"מנגד, אם ניתן להקים ביוספירה פוטוסינתטית על פני השטח של מאדים, ייתכן שזה יגדיל את כושר השגשוג האנושי במערכת השמש", הוסיף קייט. "מבחינת העלויות, אם על מאדים יש חיים קיימים, אז מחקרם עשוי להביא תועלות גדולות שמצדיקות הגנה חזקה על בית הגידול שלהם".